Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Μακεδονία της Κυριακής): Θ. Καράογλου: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής της 86ης ΔΕΘ» Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2022.

Θ. Καράογλου: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής της 86ης ΔΕΘ»

Ο Θόδωρος Καράογλου τονίζει σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» ότι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ ήταν μια από τα ίδια, δηλαδή «παροχολογία, υποσχέσεις και αμέτρητα θα», ενώ για τον Νίκο Ανδρουλάκη επισημαίνει ότι δεν εκφράζει προγραμματικό λόγο.
Σημειώνει, δε, σε ό,τι αφορά το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι μέχρι τις εκλογές «έχουμε έναν μαραθώνιο στον οποίο είναι σίγουρο ότι δεν θα τερματίσουν όλοι με βάση της στρατηγική τους. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώσει να αυξήσει τα ποσοστά του αμφιβάλω κατά πόσο η ηγεσία του θα συνεχίσει να περιστάνει το... μοναχικό καβαλάρη».
Σε ό,τι αφορά στην προσωπική περιπέτεια της υγείας (του αφαιρέθηκε πρόσφατα όγκος από το στήθος) απαντά ιδιαίτερα συναισθητικά: «Όσο δύσκολα προφέρεται η λέξη "καρκίνος", άλλο τόσο δύσκολο είναι να την ακούς».

1. Κύριε Καράογλου, να ξεκινήσουμε από την σοβαρή περιπέτεια της υγείας σας. Πως αισθάνεστε κατ΄ αρχήν;
«Πλέον, είμαι ανακουφισμένος... Μετά την τελευταία επίσκεψη στον γιατρό μου, ο οποίος εξέτασε τη μετεγχειρητική μου πορεία, τολμώ να πω "τέλος καλό, όλα καλά". Ξέρετε, κύριε Οικονόμου, όσο δύσκολα προφέρεται η λέξη "καρκίνος" άλλο τόσο δύσκολο είναι να την ακούς. Πόσο μάλλον όταν αφορά εσένα τον ίδιο.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής οι τελευταίες εβδομάδες ήταν αγωνιώδεις. Είχα την πολύτιμη συμπαράσταση της συζύγου μου, της Γιώτας, η οποία βρισκόταν δίπλα μου 24 ώρες το 24ωρο καθώς μόνο με εκείνη μοιράστηκα την περιπέτεια της υγείας μου. Όμως η αλήθεια είναι ότι μέχρι τη στιγμή που μπαίνεις στο χειρουργείο περνάς πολλές ώρες ενδοσκόπησης. Αποζητάς την μοναξιά για να... συζητήσεις με τον εαυτό σου. Σε αυτόν τον κανόνα δεν υπήρξα η εξαίρεση. Επαναλαμβάνω, όμως, τέλος καλό, όλα καλά».

2. Τι σημαίνει ως προς το ιατρικό κομμάτι και από άποψη θεραπειών και παρακολούθησης η διάγνωση για τον καρκίνο στο μαστό;

«Κατ' αρχήν η πρόληψη σώζει ζωές! Ήμουν ιδιαίτερα τυχερός γιατί η διάγνωση έγινε έγκαιρα, γεγονός που με βοήθησε να το ξεπεράσω δίχως να χρειαστεί να υποβληθώ σε περαιτέρω θεραπείες. Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε και επιδίωξα μέσω της γνωστοποίησής της δικής μου περιπέτειας, είναι ότι ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες. Ναι, είναι σπάνιος. Όμως είναι υπαρκτός. Βάσει μελετών για κάθε 100 καρκίνους του μαστού που θα διαγνωστούν συνολικά, ο ένας θα αφορά άνδρα. Άρα, είναι ένα θέμα που μας αφορά και το οποίο δεν πρέπει να προσπερνούμε αδιάφορα ή να το αντιμετωπίζουμε ως στερεότυπο. Για παράδειγμα, μου έκανε εντύπωση ότι δέχθηκα τηλεφωνήματα από φίλους οι οποίοι, μαζί με τις ευχές για "περαστικά", μου αποκάλυπταν πως βίωσαν παρόμοια εμπειρία με τη δική μου. Όταν τους ρωτούσα γιατί δεν τη μοιράστηκαν, μου απαντούσαν πως ντρέπονταν. Τους εξήγησα ότι ο καρκίνος δεν είναι ταμπού. Πόσο μάλλον ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες. Είναι μια ασθένεια όπως οι άλλες και εφόσον την εντοπίσεις έγκαιρα είναι ιάσιμη».

3. Αλλάζει κάτι στον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη ζωή; Η προσωπική φιλοσοφία μένει η ίδια ή μήπως σκεφτήκατε κάτι διαφορετικά;
«Συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι άτρωτος! Και πως πρέπει όλοι να μην αμελούμε την υγεία μας. Να προσέχουμε τον οργανισμό μας, διότι σαν την υγεία δεν έχει. Γενικά προσέχω τη διατροφή μου. Δεν καπνίζω, αθλούμαι στο μέτρο που το επιτρέπει το ημερήσιο πρόγραμμά μου, όμως απέφευγα να υποβληθώ σε προληπτικές εξετάσεις. Βλέπετε, δεν έχω καλές αναμνήσεις από τα νοσοκομεία λόγω του θανάτου της μητέρας μου από όγκο στον εγκέφαλο όταν ήμουν 14 χρόνων.
Από εδώ και στο εξής, όμως, είμαι πιο προσεκτικός. Έμαθα ότι πρέπει να "ακούω" το σώμα μου, να λαμβάνω σοβαρά υπόψη τα... μηνύματα που μου στέλνει και σε γενικές γραμμές να κάνω προληπτικές εξετάσεις».

4. Να πάμε στα πολιτικά: το πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η «μάχη της ΔΕΘ». Πως είδατε τους τρεις βασικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές των ημερών;
«Κατ'εμέ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής της 86ης ΔΕΘ. Με την ομιλία των εγκαινίων και τη συνέντευξη Τύπου περιέγραψε το πολιτικό και αναπτυξιακό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η χώρα. Αναφέρθηκε στο σήμερα και μίλησε ενδελεχώς για το "μετά". Περιέγραψε το όραμα του για την Ελλάδα του 2030, η οποία μέσα από τις μεταρρυθμίσεις βγαίνει ακόμη πιο δυνατή από τις κρίσεις και ανακοίνωσε μέτρα στήριξης της κοινωνίας που αφορούν στην ανακούφιση των συμπολιτών μας έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων, στη φοροελάφρυνση μόνιμου χαρακτήρα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και τέλος απάντησε στο πρόβλημα της στέγασης ιδίως των νέων ανθρώπων και των ζευγαριών.
Από την άλλη πλευρά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια από τα ίδια. Παροχολογία, υποσχέσεις και αμέτρητα "θα". Είναι, πλέον, ο εθνικός μας υποσχεσιολόγος.
Όσον αφορά στον Νίκο Ανδρουλάκη, μιλάει διαρκώς μα δεν εκφράζει προγραμματικό λόγο. Πολλές φορές οι τοποθετήσεις του είναι αντιφατικές και επιμένει να βαδίζει στην πεπατημένη των ίσων αποστάσεων».

5. Ο χειμώνας προβλέπεται για όλο τον πλανήτη δύσκολος, ενώ στην Ελλάδα έχουμε μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θα αντέξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να κυβερνά και να δημιουργεί συνθήκες επανεκλογής;
«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Η ενεργειακή κρίση είναι πρωτοφανής, όμως δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ως Κυβέρνηση φροντίσαμε να έχουμε τις κατάλληλες εφεδρείες προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να θωρακίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακόμα και αν ο πόλεμος υποθετικά τελείωνε αύριο το πρωί, η ομαλοποίηση των αγορών θα αργήσει. Σε τελική ανάλυση, η ενεργειακή κρίση δεν καταργείται με ένα νόμο και ένα άρθρο, ούτε τα λεφτόδενδρα ξανανθίζουν.
Έχουμε αποδείξει ότι μόνη δέσμευσή μας είναι το συμφέρον της χώρας και το καλό του πολίτη δίχως να απειλούμαστε με δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε θα δικαιωθεί και στην πράξη και στην κάλπη».

6.Πάντως η υπόθεση των παρακολουθήσεων του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να απομάκρυνε την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ή μήπως όχι;

«Είναι προφανές ότι το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τοξικό και έντονο και κανείς δεν διασφαλίζει ότι μετά τις δεύτερες εκλογές, εφόσον δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στην οποία εγώ πιστεύω και θα αγωνιστώ σκληρά για να την εξασφαλίσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης θα δεχθούν τη συνεργασία.
Από εκεί και πέρα, μπροστά μας έχουμε έναν μαραθώνιο στον οποίο είναι σίγουρο ότι δεν θα τερματίσουν όλοι με βάση τη στρατηγική τους. Εάν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ δεν κατορθώσει να αυξήσει τα ποσοστά του, ενδεχόμενο πολύ πιθανό, έχω αμφιβολίες για το κατά πόσο η ηγεσία του θα συνεχίσει να παριστάνει το μοναχικό... καβαλάρη. Σε τελική ανάλυση, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι με το "γενικώς και αορίστως" δεν μπορείς να παράξεις υπεύθυνο πολιτικό λόγο».

7. Μέχρι τις εκλογές έχουμε ακόμη δρόμο. Τι πρέπει να προσέξει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση;
«Τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Εδώ είναι που απαιτείται η συστράτευση και η ενεργοποίηση όλων. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βγαίνει στην κοινωνία, κανένας Βουλευτής δεν έχει το δικαίωμα να... κρύβεται. Πρέπει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν οι αυξημένες προκλήσεις της εποχής».

8. Και κάτι για τη Θεσσαλονίκη: Έκανε η κυβέρνηση ότι μπορούσε για την πόλη την τριετία της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα μπορούσε και κάτι παραπάνω;
«Η σημερινή Κυβέρνηση υλοποιεί ένα άνευ προηγουμένου αναπτυξιακό πλάνο που μας επιτρέπει να μιλούμε για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Η πόλη μας αναγεννάτε, διότι την τελευταία τριετία δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν πολλαπλάσια έργα συγκριτικά με όσα έγιναν τις δεκαετίες που ακολούθησαν από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει και αυτό δεν το βλέπουν μονάχα όσοι φορούν κομματικές παρωπίδες. Σύντομα, χάρη στις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Θεσσαλονίκη θα είναι μια σύγχρονη πόλη, με κυρίαρχο ρόλο στη Ν.Α. Ευρώπη με έντονα εξωστρεφή και δυναμικά χαρακτηριστικά».