Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2022 Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022 (14-12-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,
αγαπητοί συνάδελφοι,
το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι!

Έτσι, οι επιλογές που έχουμε στη ζωή είναι δυο:
-Ή ενεργούμε με κριτήριο πώς θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, αφήνοντας ένα ευδιάκριτο θετικό ίχνος στην ατομική και συλλογική μας διαδρομή,
-ή χάνουμε την ευκαιρία παραδιδόμενοι στις δυνάμεις της αδράνειας, βιώνοντας μοιρολατρικά τις συνέπειες της δικής μας άρνησης να παρέμβουμε δυναμικά και αποφασιστικά όπου μπορούσαμε.

Προφανώς ό,τι ισχύει στη ζωή αντανακλάται και στην πολιτική. Και το επισημαίνω αυτό, διότι εκτιμώ πως ήρθε η στιγμή η πατρίδα μας να φύγει προς τα εμπρός.

Να πάψει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της με όρους του 1974 και επιτέλους να γίνει όσα μπορεί, αλλά δεν τόλμησε έως σήμερα.

Όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά πρωτίστως γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να τη δουν να εξελίσσεται.

Δεν την άφησαν να γίνει αυτό που θα μπορούσε να πετύχει... διότι οι ίδιοι ήταν εγκλωβισμένοι σε:
-εμμονές
-και ιδεοληψίες
οι οποίες πέραν του ότι είναι ξεπερασμένες και ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ίσως γιατί οι ίδιοι έθεταν εσκεμμένα τον πήχη χαμηλά...

Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή που η ελληνική οικονομία πρέπει να μεταβεί με ασφάλεια από τους μη εμπορεύσιμους κλάδους της στους εξωστρεφείς.

Να δώσει έμφαση στις εξαγωγές,
-να ενθαρρύνει τις άμεσες επενδύσεις,
-να στηρίξει την καινοτομία.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται εντός αυτού του πλαισίου, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζουμε ξεπερνούν κατά πολύ: -τον χρόνο ζωής μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς,
-όπως επίσης και τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας.

Θέλουμε να αφήσουμε θετικό αποτύπωμα στη χώρα βοηθώντας τους συμπατριώτες μας να απαντήσουν συλλογικά σε δυο θεμελιώδη ερωτήματα:
-Πρώτον, τι είδους χώρα θέλουμε
-και δεύτερον, τι παραγωγικό μοντέλο επιθυμούμε.

Εφόσον δοθούν «καθαρές» απαντήσεις στα δυο ερωτήματα που μόλις έθεσα, τότε θα απλοποιηθεί η διαδικασία λήψης των όποιων απαραίτητων αποφάσεων.

Κυρίες και κύριοι,
οφείλουμε να κατανοήσουμε πως για να μην βρεθούμε ξανά σε δύσκολη θέση στο άμεσο μέλλον, πρέπει να στραφούμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο διαφορετικό από αυτό που είχαμε όταν μπήκαμε στην κρίση.

Στην Κυβέρνηση το γνωρίζουμε πολύ καλά, γι' αυτό λειτουργούμε:
-μεθοδικά
-και στοχευμένα για το σήμερα,
περιορίζοντας στο βαθμό που είναι εφικτό τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Μέλημα μας είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες όραμα για το αύριο.

Απαιτούνται:
-χρόνος
-και αντοχές,
όμως μπορούμε να υπερνικήσουμε τις δυσκολίες εφόσον κεφαλαιοποιήσουμε τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών σε επίπεδο οικονομίας.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, μα πρωτίστως στις επόμενες γενιές!

Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο προϋπολογισμός του 2022.

Αποδεικνύει πως οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και επιβεβαιώνει ότι:
-η επιτυχία
-ή η αποτυχία
των πολιτικών που εφαρμόζονται εξαρτώνται αποκλειστικά από τον σχεδιασμό που έχει προηγηθεί.

Ως οικονομολόγος γνωρίζω ότι οι αριθμοί είναι αληθινοί, ταυτόχρονα όμως είναι και λίγο... κουραστικοί για όσους μας ακούν. Έτσι θα προσπαθήσω να αναφερθώ μόνο στους απολύτως απαραίτητους προσφέροντας στους συμπολίτες μας το περίγραμμα της μεγάλης εικόνας.

Προ ημερών η Eurostat έχρισε την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης όσον αφορά στην ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο του 2021, με 13,4% έναντι:
-11,4% της Ιρλανδίας
-και 3,9% της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα σπρώξει το κάρο της ανάπτυξης στην Ευρώπη την επόμενη διετία, αφού για πρώτη φορά μετά από περίπου 15 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέχει» ταχύτερα από το αντίστοιχο της ευρωζώνης λειτουργώντας ως προωθητήρας ανάπτυξης και όχι ως «βαρίδιο» ή «χαλασμένο γρανάζι» μιας καλοκουρδισμένης μηχανής.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το αντίστοιχο 3ο τρίμηνο του 2020 αποτελεί χαμηλή βάση σύγκρισης εξαιτίας της πανδημίας, όποιος δεν αντιλαμβάνεται ή δεν θέλει να παραδεχθεί ότι η αναπτυξιακή πρωτιά της Ελλάδας θα συνεχιστεί για τα επόμενα 2 έως 4 έτη, τουλάχιστον εθελοτυφλεί.

Ασφαλώς δεν γίναμε Γερμανία από τη μια ημέρα στην άλλη, που διαθέτει την ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Όμως είναι σημαντικό ότι επιστρέφουμε πρώτοι από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.

Το κατορθώνουμε υλοποιώντας με:
-σύνεση,
-στοχοπροσήλωση
-και τόλμη
σειρά μεταρρυθμίσεων που καθιερώνουν την Ελλάδα ως:
-σύγχρονη
-και αποτελεσματική περιφερειακή οικονομία.

Κάπως έτσι, ο δρόμος της ανάπτυξης είναι ορθάνοιχτος μπροστά μας!

Δεν θα μεταμορφωθούμε σε ατμομηχανή της Ευρώπης, όμως πλέον αντανακλούμε αξιοπιστία όπως παραδέχεται και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Κρίστιαν Λίντνερ.

Και όλα αυτά με:
-λιγότερους φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
-περισσότερες επενδύσεις,
-περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος χάρη:
-στη φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική,
-τη φορολογική εκλογίκευση,
-τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων,
-τη λιγότερη γραφειοκρατία,
-την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
-και τη μόχλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων
μαρτυρούν πως η εθνική μας οικονομία ανακτά τη δυναμική της.

Με λίγα λόγια, βρισκόμαστε στο σημείο που από τη φάση της ανάκαμψης περνούμε στο στάδιο της ανάπτυξης.

Για τα έτη 2021 και 2022 ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7%.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω αφού από το:
-το 3,6% που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2022-2025
-και 6,1% στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού,
εκτινάσσεται στο 6,9% για φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο με οδηγό:
-την ιδιωτική κατανάλωση,
-τις επενδύσεις
-και τις εξαγωγές.

Αναλογιστείτε ότι μιλούμε για ένα έτος στο πρώτο εξάμηνο του οποίο εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σημαντική μείωση της ανεργίας, με την αποκλιμάκωση της να κυμαίνεται στο 1,7%, από το 15,9% που αναμένεται να κλείσει φέτος, στο 14,2%.
Η αναθέρμανση της αγοράς εργασίας αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα μας και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πρωτόγνωρη οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεσμευτήκαμε πως κανένας δεν θα μείνει μόνος στη διάρκεια της πανδημίας και το κάναμε πράξη, γιατί ο πολιτικός μας λόγος είναι συμβόλαιο.

Ενδεικτικά παραθέτω στοιχεία της μηνιαίας Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, βάσει των οποίων από τον Μάιο του 2021 καταγράφονται διαδοχικές αυξήσεις του εργατικού δυναμικού σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019 (+2,4% κατά μέσο όρο), με τον αριθμό των οικονομικά ενεργών ατόμων να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους δείκτες:
-η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 3,3% φέτος και 3% το 2022.
-Οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,7% το 2021 και 21,9% το 2022.
-Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 14,1% φέτος και κατά 11,1% το 2022.

Επίσης, αυξάνονται οι δαπάνες για κύριες συντάξεις (από τα 29,477 δισεκατομμύρια ευρώ στα 29,793 δισεκατομμύρια ευρώ), έχοντας προηγηθεί οι αυξήσεις που δόθηκαν φέτος στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Ακόμη αυξάνονται και οι δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα (από τα 1,087 δισεκατομμύρια ευρώ στα 1,102 δισεκατομμύρια ευρώ), στοιχείο που προκύπτει από τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων που αποτυπώθηκε στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Εξίσου σημαντική είναι και η δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση του ελλείμματος κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται έλλειμμα 7,416 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης που αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 17,073 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021 ή ποσοστό 9,6%, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία ανασαίνει πιο ελεύθερα.

Φυσικά, πρωτεύον παράγοντας για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

Όπως ανέφερα στις συζητήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών, πρόκειται για έναν σημαντικό καταλύτη:
-προόδου
-και ευημερίας
ο οποίος θα προσδώσει στην εθνική μας οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμβάλλοντας στη μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού που υπήρχε.

Μιλούμε για το «εμβόλιο» ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Για το «φάρμακο» που θα διαμορφώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από γενναία αύξηση των επενδύσεων κατά 21,9%.

Μιλούμε για χρήματα που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία από το 2022 μέχρι το 2026.

Γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις.

Μονάχα έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισόδημα.

Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο προϋπολογισμός:
-της συνέπειας
-και της αποτελεσματικότητας.

Είναι προϋπολογισμός ρεαλιστικών προβλέψεων, αλλά και στόχων.

Είναι προϋπολογισμός αναγέννησης, ο οποίος:
-λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας
-και κρατά πυρομαχικά στο οικονομικό οπλοστάσιο.

Είναι ένας προϋπολογισμός επανεκκίνησης που:
-απλώνει ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από τους συμπατριώτες μας,
-οδηγεί στην αναθέρμανση της αγοράς εργασίας, όμως πάνω από όλα σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο:
-εξωστρεφές,
-ανταγωνιστικό
-και πράσινο.

Το μοντέλο που πραγματικά έχουμε ανάγκη!

Ταυτόχρονα, καθιστά το κράτος μας πιο αποτελεσματικό και μοιράζει πιο δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.

Κυρίες και κύριοι,
αγαπητοί συνάδελφοι,
ο προϋπολογισμός του 2022 βασίζεται στην εμπειρία εφαρμογής πολιτικών στην πράξη.

Πολιτικών που έχουν δικαιωθεί για:
-την ορθότητα
-και την αποτελεσματικότητά τους,
οι οποίες εξειδικεύθηκαν με βάση τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική οικονομία:
-αντέχει σθεναρά,
-ανακάμπτει ταχύτατα
-και αντεπιτίθεται δυναμικά!

Το ντόμινο που συντελείται θα συμπαρασύρει προς το καλύτερο όλους τους ποιοτικούς δείκτες και μακάρι:
-μήνα με το μήνα,
-χρόνο με το χρόνο
οι εκτιμήσεις μας να διαψεύδονται προς το καλύτερο.

Οι εξελίξεις που συντελούνται δεν είναι απλά «ενθαρρυντικές».

Προσφέρουν πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο στην Πολιτεία να συνεχίσει να βρίσκεται ενεργά δίπλα σε όσους δοκιμάζονται, διασφαλίζοντας την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία.

Τα εύσημα από το Eurogroup,
-η πλήρης επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές,
-το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού,
-η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
-η μείωση της ανεργίας και η «συγκράτηση» των λουκέτων,
-η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής,
-η σημαντική πρόοδος στη μείωση των «κόκκινων δανείων»
-και η ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου χρηματοδότησης της οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης
αποτελούν τα... υλικά της «συνταγής» για την ευημερία των Ελλήνων.

Οι πολιτικές που περιέγραψα βοηθούν να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Σε έναν κόσμο που πορεύεται με χαμηλές ταχύτητες, η Ελλάδα πατάει γκάζι!

Οι μηχανές της ανεβάζουν στροφές, φροντίζοντας η ώθηση που δίνεται να είναι ασφαλής και συνετή.

Κλείνοντας, θέλω να απευθυνθώ στα στελέχη της αντιπολίτευσης. Ιδίως στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ...

Το «όχι σε όλα» δεν είναι ιδεολογία. Είναι πολιτική πρακτική του ανορθολογισμού.

Η άρνηση σας στα πάντα είναι άρνηση στη λογική.

Είναι άρνηση
-στην πρόοδο των Ελλήνων
-και στην αλληλεγγύη που χρειάζονται οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες τις οποίες δήθεν υποστηρίζετε.

Είναι μια στείρα άρνηση στη συγκρότηση μιας κοινωνικής συμμαχίας που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες προκλήσεις της εποχής.

Θα έπρεπε να είναι κοινός μας αντίπαλος η αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων,
-η συνδρομή στους συμπατριώτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά προτάσσετε το κομματικό σας μικροπολιτικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό καλό.

Κρίνεστε για την ατολμία σας αυτή!

Και επειδή πολύ συζήτηση γίνεται, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, στο τέλος της τετραετίας, θα λάβετε την πιο ηχηρή απάντηση!

Σας ευχαριστώ.