Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης (08-02-2022)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα ήταν πανηγυρική για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι μικρό πράγμα το Εθνικό Κοινοβούλιο να επικυρώνει θεωρητικά ομόφωνα τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, η οποία:
-ενισχύει
-και αναβαθμίζει
τις υποδομές της πόλης μου στον τομέα της υγείας.

Λέω «υπό φυσιολογικές συνθήκες», διότι δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση -και ιδίως οι συνάδελφοι που εκπροσωπούν τις δυο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης- βάζουν την υποταγή στο κόμμα πάνω από το συμφέρον της πόλης που θεωρητικά υπηρετούν.

Το «παρών» που ψήφισαν στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει εκεί που τελειώνει η λογική.

Η απόφαση που πήρατε είναι ανεξήγητη...

Πρωτίστως, όμως, είναι μικρόψυχη!

Και το χειρότερο είναι ότι εχθρεύεται τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συνολικά των Βορειοελλαδιτών γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παιδιών όλης της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα υγείας που θα αποτελέσει πρότυπο:
-νοσηλείας,
-περίθαλψης
-και φροντίδας,
μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων:
-οργάνωσης
-και λειτουργίας,
που θα παρέχει ευρύ φάσμα νοσηλευτικών υπηρεσιών για τον πληθυσμό παιδιών και εφήβων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Η ιδεοληπτική σας εμμονή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, εντάσσεται σε μια συνολική οπισθοδρομική αντίληψη που σας διακατέχει.

Προτιμάτε την αντίδραση από την πρόοδο...

Απεχθάνεστε τις αλλαγές:
-σπεκουλάρετε τη μιζέρια...
-βάζετε πλάτη μόνο στη στασιμότητα.

Είναι η κλασσική συμπεριφορά της Αριστεράς που εξαιρεί τον εαυτό της από την εξισωτική μιζέρια που επιφυλάσσει για τους υπόλοιπους.

Το ίδιο πράττετε και στο χώρο της παιδείας. Ενώ καθημερινά κατηγορείτε την ιδιωτική εκπαίδευση, τα ηγετικά σας στελέχη στέλνουν τα παιδιά τους σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία.

Όσον αφορά στη δικαιολογία που επικαλεστήκατε ότι δήθεν συμφωνείτε με την κατασκευή του νοσοκομείου, αλλά διαφωνείτε με τη λειτουργία του ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, είναι προσχηματική.

Αναζητάτε άλλοθι για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα.

Και φυσικά, μετά τη γενική κατακραυγή, σας έφταιξαν για πολλοστή φορά «όλοι οι άλλοι», κατηγορώντας την Κυβέρνηση και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για «χυδαία και αήθη παραπληροφόρηση».
Όμως η στάση σας απέναντι και σε αυτό το ζήτημα περιέχει δυο κραυγαλέες υποκρισίες.

Η πρώτη είναι ότι το μνημόνιο συνεργασίας με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» υπογράφηκε το 2018. Επί ημερών δικής σας διακυβέρνησης...

Στις 29 Ιουνίου του 2020, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η εισηγήτρια της μειοψηφίας, εκλεκτή συνάδελφος από το Νομό Κιλκίς, κυρία Ειρήνη Αγαθοπούλου, χαρακτήριζε «σημαντική» τη δωρεά και είχε υποστηρίξει πως είσαστε «θετικοί σε αυτήν τη συμφωνία και στη συνέχισή της».

Έκανε λόγο, μάλιστα, για «εμβληματικά έργα», προσθέτοντας πως η συνεργασία με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έγινε «μέσα σε ένα πολιτικό πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο».

Μπορείτε να ανατρέξετε στα πρακτικά εκείνης της συνεδρίασης...
Η δεύτερη υποκρισία αφορά στη δαιμονοποίηση της δωρεάς, αφού η υλοποίηση του έργου θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Ίδρυμα κατά την ανέλεγκτη κρίση του, μέσω του φορέα υλοποίησης, όπως αυτό ορίζεται στη σύμβαση και σύμφωνα με τους όρους αυτής.

Μαζί του θα κατασκευαστούν όλες οι υποδομές δικτύων και υπηρεσιών, με ό,τι αυτές σημαίνουν για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω με ποιο σκεπτικό λέτε «όχι» στη δημιουργία ενός σημαντικού νοσοκομείου, για την κατασκευή του οποίου το Δημόσιο δεν θα διαθέσει ούτε ευρώ. Επί της ουσίας είναι δωρεάν!

Και πραγματικά δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τους λόγους από τη στιγμή που στη περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης εγκρίθηκαν έντεκα έργα ΣΔΙΤ, σύμπραξη δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.

«Δεν είμαστε ενάντιοι με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» ανέφερε ο Πρόεδρος σας, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τότε ήταν καλά τα χρήματα των ιδιωτών και τώρα δεν είναι;

Δυστυχώς αυτό είναι το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκείτε.

Θλίβομαι που δεν αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτού του κομβικού έργου.

Θλίβομαι διπλά που εμμέσως λέτε «όχι» στη δημιουργία επιπλέον 700 θέσεων εργασίας, γιατί τόσοι θα απασχοληθούν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Φιλύρου από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ενώ στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί περισσότερα από 1000 άτομα.

Την ώρα που εσείς δηλώνετε «παρών», εμείς λέμε «ναι» στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, διεθνών προδιαγραφών, που θα διαθέτει 240 κλίνες και το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας:
-νοσηλείας,
-περίθαλψης
-και φροντίδας.

Εξυπακούεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατία ψηφίζει θετικά, γιατί οι κοινωνίες και το κράτος δεν αποτελούν ένα απλό άθροισμα ανθρώπων, αλλά είναι οντότητες που διαποτίζονται από τη βούληση να εμπλουτίσουν τη σχέση τους με στοιχεία:
-ανιδιοτέλειας
-και αλληλεγγύης
έχοντας ως στόχο την ευημερία των ανθρώπων.

Ένα κράτος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ενεργό υποστήριξη του πολίτη, όπως και ο πολίτης δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το κράτος.

Σε τελική ανάλυση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραψε και ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, «όλα περνάνε, μόνο η αλήθεια μένει».

Και στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια απογυμνώνει τα επιχειρήματά σας.

Σας ευχαριστώ.