Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του ΥΠΟΙΚ με θέμα την αναμόρφωση του ΤΧΣ Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα την αναμόρφωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (14-06-2022)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ευθύνη,
-καθήκον
-και υποχρέωση
κάθε υπεύθυνης ηγεσίας είναι να αναζητά και να διαμορφώνει τις κατάλληλες πολιτικές που θα οδηγούν τους πολίτες στις λεγόμενες «καλύτερες ημέρες».

Αναφέρομαι σε παρεμβάσεις που προσφέρουν στην κοινωνία:
-ασφάλεια,
-σταθερότητα
-και ηρεμία.

Άρα, η γρήγορη και κυρίως ορθή λήψη αποφάσεων είναι θέμα επιβίωσης, όπως αποδείχθηκε τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια στη διάρκεια των οποίων το πολιτικό μας περιβάλλον διακρινόταν από μια:
-παθητική,
-αμυντική
-και πάντοτε αργοπορημένη εφαρμογή της πολιτικής στο πεδίο.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη, στον περίπλοκο κόσμου του διεθνούς αναβρασμού και των αλλεπάλληλων κρίσεων, κάθε σοβαρή Κυβέρνηση να βοηθά τον πολίτη να βλέπει το μέλλον.

Εφαρμόζοντας την παραπάνω αρχή, επιχειρούμε να διευρύνουμε το πλάνο σκέψης της κοινωνίας πέρα από τον στενό ορίζοντα του σήμερα.

Εξάλλου, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:
-έχουμε πρόγραμμα τετραετίας,
-σχέδιο οκταετίας
-και όραμα δεκαετίας.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα του 2030 θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από όσα κάνουμε εμείς τώρα!

Το μέλλον δεν έχει παρέλθει...
Αντίθετα, βρίσκεται εμπρός μας.

Γι' αυτό, για μια ευέλικτη Κυβέρνηση όπως η δική μας, η λήψη άμεσων αποφάσεων έχει ως προσανατολισμό τη δράση με γνώμονα το αύριο.

Στην προκειμένη περίπτωση, αν κάνουμε εικόνες τους αριθμούς, το 2022 κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο της χρεοκοπίας του 2010.

Καταρτίζουμε:
-αξιόπιστα
-και σαφή σχέδια
δημοσιονομικής πολιτικής, χάρη στα οποία η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που υφίσταται από την ενεργειακή κρίση και τα κύματα ακρίβειας που αυτή προκαλεί.

Η ισχυρή δυναμική που καταγράφει, όπως αποτυπώθηκε στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, είναι άκρως ενθαρρυντική αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ βασίζεται μεταξύ άλλων στη σημαντική ενίσχυση:
-των επενδύσεων που καταγράφουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη
-και των εξαγωγών που διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

Βάσει των στοιχείων, σημειώθηκε άνοδος:
-της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 11,6%,
-των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,7%
-και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 9,6%.

Ουσιαστικά αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές εν μέσω ενός δυσμενούς περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επενδύσεις το 2022, με διψήφιο ποσοστό.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά πολλαπλάσια αξία αν αναλογιστούμε ότι συνοδεύεται από:
-σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας
-και στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μέσα από συνεχείς μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Επίσης, κομβικής σημασίας είναι και το προσεχές Eurogroup της 16ης Ιουνίου, το οποίο θα σημάνει την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και κατ' επέκταση την πολυπόθητη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Η πολιτική έγκριση της διαδικασίας εξόδου από το παραπάνω καθεστώς σηματοδοτεί το οριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα, που θα συνοδεύεται από:
-την ενεργοποίηση
-και εκταμίευση δόσης ύψους 748 εκατομμυρίων ευρώ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητούμε, εισάγει σημαντικές και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που αναπτύσσουν τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Μέλημα μας είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους να ανταποκριθεί αρτιότερα στις σύγχρονες απαιτήσεις, έχοντας στη διάθεσή του όλα τα κατάλληλα εργαλεία.

Υπό αυτήν την οπτική:
-εξορθολογίζουμε
-και βελτιώνουμε
σημαντικές θεσμικές όψεις του δημόσιου και χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας.

Για παράδειγμα, βοηθούμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να μεταβεί στη νέα εποχή.

Στόχος του είναι η αποεπένδυση του από το τραπεζικό σύστημα, ενώ αποκτά πιο ευέλικτο διοικητικό όργανο αφού συνενώνονται η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο.

Δηλαδή, έχει πλέον τη δυνατότητα να συμβαδίσει με τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και την αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, δρώντας σε ένα διαρκώς διευρυμένο και πολυπλοκότερο φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών μέσων.

Πιο συγκεκριμένα:
-Η εποπτεία του περνά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ορίζει ένα μέλος του Δ.Σ.

-Εισάγεται υποχρέωση οι ετήσιοι ισολογισμοί του να συντάσσονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

-Χορηγείται σύντομη παράταση της διάρκειας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά τρία χρόνια, έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

-Προστίθενται προϋποθέσεις ανεξαρτησίας για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και αίρονται οι υφιστάμενοι περιορισμοί στα δικαιώματα ψήφου του Ταμείου.

-Τέλος, περιορίζονται τα ειδικά δικαιώματα διοίκησης του Ταμείου στα Δ.Σ. των τραπεζών, προκειμένου να αρθούν επικαλύψεις της ισχύουσας τραπεζικής νομοθεσίας και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επενδυσιμότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ιδρύθηκε για να διασώσει τις τράπεζες και όχι να αποτελέσει δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Όσον αφορά στον ισχυρισμό της Αντιπολίτευσης ότι το δημόσιο χάνει την εποπτεία των τραπεζών, αποτελεί αφελές επιχείρημα.

Εσείς θέλετε ένα τραπεζικό σύστημα πλήρως ελεγχόμενο... Αυτή ως ιδέα είναι ύποπτη...
Εμείς θέλουμε ένα τραπεζικό σύστημα:
-σταθερό,
-ισχυρό,
-εύρωστο
-και πάνω από όλα υγιές!

Που θα λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα «στραγγαλίζεται» από το κρατικό έλεγχο προκειμένου να εξυπηρετεί πρόσωπα και καταστάσεις κατά το δοκούν.

Οι εποχές απόπειρας Βενεζουελοποίησης της ελληνικής οικονομίας ανήκουν ανεπιστρεπτί στο παρελθόν...

Η Ελλάδα της άφησε οριστικά πίσω της το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019.

Και ευτυχώς, γιατί τα αποτελέσματα φάνηκαν άμεσα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τα κόκκινα δάνεια, ο όγκος των οποίων ήταν στα 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας και σήμερα μειώθηκαν δραστικά στα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να μην θυμηθούμε την απόπειρα Τσίπρα-Βαρουφάκη να δημιουργήσουν «παράλληλο τραπεζικό» σύστημα υπό κρατικό έλεγχο.

Ή το κλείσιμο των τραπεζών,
-τα capital controls,
-τη συρρίκνωση των καταθέσεων,
-τα «βοσκοτόπια» και τη χορήγηση δανείων με αδιαφανείς διαδικασίες από συγκεκριμένη τράπεζα.

Μόνο που οι συγκρίσεις του χθες με το σήμερα είναι αναπόφευκτες και μοιραία εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Ιούλιο του 2019 οι καταθέσεις ήταν στα 136,9 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν στα 160, 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα είναι στα 178,2 δισεκατομμύρια ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης το 2010.

Τι μας δείχνουν οι αριθμοί; Ότι ενώ την περίοδο 2015-2019 η Ευρώπη προχωρούσε μπροστά αξιοποιώντας το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα ήταν «όμηρος» της ιδεοληψίας και της ανικανότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να οδηγούνται σε μια αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση.

Το «γιατί» είναι απλό:
-Πρόσθεσε κόστος στο Δημόσιο,
-απαξίωσε τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου,
-άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των πιστωτικών ιδρυμάτων
-και τροποποίησε προς το χειρότερο τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Για να μιλήσω ξανά με αριθμούς, η αξία των μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο κατέρρευσε στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2019, όταν στο τέλος του 2014 ήταν στα 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με λίγα λόγια, η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εάν αναζητάτε υπαίτιους, κοιταχτείτε στον καθρέφτη.

Εμείς προχωρούμε την Ελλάδα μπροστά!

Με συνέπεια, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, οδηγούμε την ελληνική οικονομία σε ένα περιβάλλον υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Με δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας!
Με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής!
Για μια Ελλάδα ακμαία και ισχυρή!

Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών γιατί δείχνει το δρόμο της προόδου.
Γιατί διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας.

Γιατί ανοίγει δρόμος ανάπτυξης στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Γιατί η Κυβέρνηση που κατήργησε στην πράξη τα μνημόνια είναι της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί χάρη στη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες παίρνουμε τη ζωή μας πίσω!

Σας ευχαριστώ.