Αναβάθμιση των διοδίων στα Μάλγαρα

Αναβάθμιση των διοδίων στα Μάλγαρα

Αρ. Πρωτ. 10223/21.04.2005

Προς:
- κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.


Με αφορμή τις μεγάλες εξόδους των Θεσσαλονικέων κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων ή των εορταστικών ημερών επανέρχεται στο προσκήνιο το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται σε κάθε παρόμοια έξοδο εκδρομέων στα διόδια των Μαλγάρων του Νομού Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την επιστροφή των εκδρομέων στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πέρασαν από τα διόδια των Μαλγάρων 28.000 αυτοκίνητα. Την 25η Μαρτίου καταγράφηκαν 25.000 αυτοκίνητα, τα οποία σχημάτισαν ουρές χιλιομέτρων παρόλο που λειτουργούσαν οχτώ θυρίδες δοσοληψίας στις λωρίδες επιστροφής. Το γεγονός ότι μετά τη γέφυρα του Αξιού οι οχτώ λωρίδες κυκλοφορίας γινόντουσαν τρεις είχε ως αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα και τις μεγάλες καθυστερήσεις.

Ένας από τους παράγοντες που συντελεί στην αυξημένη κίνηση που παρατηρείται στα διόδια των Μαλγάρων είναι η διάνοιξη της παράκαμψης της Καστανιάς, καθώς από εκεί περνούν όσοι επιστρέφουν από ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία. Επιπλέον ο σταθμός των Μαλγάρων είναι ο μοναδικός σταθμός που εξυπηρετεί ταυτόχρονα και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και εν έτη 2005 διατηρεί τις ίδιες προδιαγραφές λειτουργίας που είχε και όταν πρωτολειτούργησε το 1986.
Αν και ο σταθμός έχει 10 συνολικά θυρίδες δοσοληψίας, μερικές εκ των οποίων είναι αναστρέψιμες, το πρόβλημα δεν λύνεται όταν σε περιόδους αυξημένης κίνησης δίνονται στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας περισσότερες θυρίδες, καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα στο αντίθετο ρεύμα.
Το πρόβλημα με το μποτιλιάρισμα στα διόδια των Μαλγάρων παρατηρείται σε κάθε μεγάλη επιστροφή. Οι υπεύθυνοι ήδη από το 2002 έχουν γνωστοποιήσει με σχετικό έγγραφο την ανάγκη δημιουργίας δύο νέων θυρίδων δοσοληψίας στους αρμόδιους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και κατ' επέκταση στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Η απάντηση που έλαβαν στο παρελθόν είναι ότι το κόστος για τη δημιουργία των δύο αυτών θυρίδων ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια καθώς απαιτείται και διαμόρφωση στον δρόμο κάτι που προαπαιτεί και σχετική μελέτη.

Eρωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


- Ποια σχέδια έχει σκοπό να υλοποιήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και σε τι χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση των διοδίων Μαλγάρων Ν. Θεσσαλονίκης, ώστε να ανακουφίσει τους πολίτες του νομού μας που ταλαιπωρούνται χρόνια τώρα στο συγκεκριμένο σημείο;