(Άρθρο): "Η Μακεδονία και η Θράκη σπάνε το φαύλο κύκλο της στασιμότητας"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο ειδικό ένθετο της εφημερίδας «Μακεδονία» για την 84η ΔΕΘ, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019

«Η Μακεδονία και η Θράκη σπάνε το φαύλο κύκλο της στασιμότητας»

Από την επομένη κιόλας ημέρα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε με πράξεις οτι έχει συνεκτικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας.

Εξ' αρχής δρούμε με ταχύτητα, οργάνωση και αποφασιστικότητα, ενώ με την ψήφιση των πρώτων νομοθετημάτων αποδείξαμε πως έχουμε την πολιτική βούληση να υλοποιήσουμε όσα έχουμε δεσμευθεί προεκλογικά. Η μείωση της φορολογίας, η κατάργηση του ασύλου της ανομίας, η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι νομοσχέδια τα οποία έχουν την αποδοχή της κοινής γνώμης διότι ανταποκρίνονται στην απαίτηση των συμπατριωτών μας να επιστρέψει η κανονικότητα.

Παράλληλα, όμως, εργαζόμαστε και για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη και την πρόοδο της εθνικής μας οικονομίας. Η ανακοίνωση των Βρυξελλών στις αρχές Αυγούστου ότι οι δείκτες του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα βελτιώθηκαν αισθητά και επανήλθαν στα επίπεδα του 2008, πιστοποιεί ότι εφόσον διατηρήσουμε τον ίδιο μεταρρυθμιστικό βηματισμό, ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3-4% ετησίως είναι απολύτως επιτεύξιμος.

Η ανόρθωση, όμως, της χώρας προϋποθέτει την αναγέννηση της Βόρειας Ελλάδας. Η γεωπολιτική θέση της Μακεδονίας και της Θράκης ευνοεί μια οργανωμένη προσπάθεια επανατοποθέτησής τους στον κόσμο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να καταστούν παγκόσμιοι "παίκτες".

Βασική μου επιδίωξη, όντας το αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης, είναι το Διοικητήριο να λειτουργεί ως ένα μικρό υπουργείο Ανάπτυξης με ευδιάκριτο αναπτυξιακό στίγμα, παρεμβατικό ρόλο και λόγο, έχοντας ανοικτές πόρτες σε καινοτόμες ιδέες και φρέσκες αντιλήψεις για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα θα αναδείξει τους παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της εθνικής μας οικονομίας που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα σε κλαδικό και συνολικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό θα υπηρετήσουμε τον στόχο της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης κάθε νομού της χωρικής μας ευθύνης. Επιπρόσθετα θα αναδείξουμε το brand name "Μακεδονία" ώστε να δηλώνει όχι μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά και έναν τόπο παραγωγής υψηλής ποιότητας γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων τα οποία θα είναι διεθνώς εμπορεύσιμα.

Πολύτιμο "εργαλείο" σε αυτήν την προσπάθεια είναι η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υφυπουργείου Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στόχος της είναι η υποδοχή, ο έλεγχος νομιμότητας, η αξιολόγηση, η έγκριση και παρακολούθηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ευθύνης μας και η παροχή ενισχύσεων σε εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων. Θυμίζω πως στην πρώτη μου θητεία στο Διοικητήριο, τη διετία 2012-2014, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ, κατατέθηκαν 314 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από αυτά διασφαλίστηκαν και δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας και το ίδιο φιλοδοξώ να πετύχω εκ νέου.

Με τη συγκεκριμένη πολιτική στόχευση αφενός θα αντιμετωπίσουμε πειστικά το φλέγον ζήτημα της ανεργίας, το οποίο απασχολεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό και αφετέρου θα βάλουμε τέλος στην εθνική "πληγή" του brain drain που παρατηρείται έντονα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η νέα αντίληψη που θέλουμε να φέρουμε στα εγχώρια δρώμενα δίνει έμφαση, μεταξύ άλλων, στην τόνωση της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και των υποδομών βιώσιμης ανάπτυξης. Σε συνεργασία με τη ΔΕΘ, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, τα ΑΕΙ όλης της Μακεδονίας και της Θράκης και αξιοποιώντας το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων που σας ανέπτυξα παραπάνω, θα προωθήσουμε προγράμματα παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενίσχυσης των διευρωπαϊκών δικτύων και βελτίωσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Και τα τρία πρέπει να λειτουργούν ως διαμετακομιστικά κέντρα του περιφερειακού και παγκόσμιου εμπορίου.

Επίσης θα μπορούσα να αναφερθώ εκτενώς στην πρόθεσή μας να συμμετέχουμε ως Υφυπουργείο Εσωτερικών στη διακρατική επιτροπή για τα εμπορικά σήματα, σε διαδικασίες συντονισμού και υποστήριξης της διαχείρισης και λειτουργίας των συνοριακών σταθμών της Μακεδονίας και της Θράκης μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή ακόμα και στην κοινή εθνική επιτροπή παρακολούθησης των διακρατικών προγραμμάτων INTERREG. Αυτά όμως είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν ως δομή τους επόμενους μήνες.

Στο δια ταύτα, προσωπικό μου στοίχημα είναι να καταστήσω σαφές σε κάθε Βορειοελλαδίτη ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε τα μάτια μας κλειστά με την κορδέλα της αβεβαιότητας και των συμβιβασμών. Ως κοινωνία βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης ευκαιρίας να προσδοκούμε καλύτερες ημέρες και συνθήκες ζωής.

Κατά την προσωπική μου άποψη μπορούμε να εξελιχθούμε στην έκπληξη της Ευρώπης αρκεί προηγουμένως να πιστέψουμε και να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις.

Μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε δημιουργικά το μέλλον αρκεί να προβούμε σε ριζικές ανακατατάξεις που θα μας αποδεσμεύσουν από τον φαύλο κύκλο της στασιμότητας.

Όπως μπορούμε, τέλος, να δούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη να πρωταγωνιστούν, με το Διοικητήριο να λειτουργεί ως όχημα εξωστρέφειας και πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης, θωράκισης της κοινωνικής συνοχής και τόνωσης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Οι προϋποθέσεις για μια μεγάλη αλλαγή στη χώρα υπάρχουν και είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ. Δική μας ευθύνη είναι να τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα, υλοποιώντας πολιτικές με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.

Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν και δικαιούνται να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Γιατί τα καλύτερα είναι μπροστά μας!