(Άρθρο): "Ψυχραιμία και εμπιστοσύνη το "φάρμακο" ενάντια στον κορωνοϊό"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Thestival.gr", που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 08 Απριλίου 2020

«Ψυχραιμία και εμπιστοσύνη το "φάρμακο" ενάντια στον κορωνοϊό»

Όταν ακούς ανθρώπους που δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία να επιδοκιμάζουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας, τότε αυτό σημαίνει ότι αλλάζουμε νοοτροπία ως κοινωνία.

Όταν ακούς ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι πρότινος πίστευαν στις "μαγικές λύσεις", να αναγνωρίζουν ότι "η κυβέρνηση αποπνέει σιγουριά και ασφάλεια, τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης στον Έβρο όσο και στο μέτωπο της υγείας", τότε ωριμάζουμε ως πολίτες.

Όταν ακούς ανθρώπους, οι οποίοι δήλωναν επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα Κυβέρνηση, να παραδέχονται ότι η αποφασιστική στάση που επιδείξαμε με τη λήψη αναγκαίων μέτρων ήταν καθοριστική προκειμένου η Ελλάδα να μη γίνει... Ιταλία, τότε ο ρεαλισμός γίνεται και πάλι μέρος της καθημερινότητάς μας.
Όταν, όμως, βλέπεις τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων να επιδεικνύει μια αξιοθαύμαστη πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών και περισσή αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο, τότε δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι, διότι στη χώρα καθιερώνεται μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, που έλλειψε την προηγούμενη δεκαετία.

Η δημιουργία του δεσμού που αναπτύσσεται είναι αναγκαία προϋπόθεση για να καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με τον κορωνοϊό και την επόμενη ημέρα να πατήσουμε σταθερά στα πόδια μας ως χώρα.

Η ψυχραιμία που επιδείξαμε τις πρώτες εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της πίστης των πολιτών ότι το κράτος είναι ικανό να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία, μας επέτρεψε να χαράξουμε μια αποφασιστική γραμμή άμυνας η οποία βοήθησε καταλυτικά ώστε να μη βιώσουμε στην πατρίδα μας στιγμές σαν εκείνες που ζουν πιο εύρωστες χώρες από τη δική μας, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου μετρούν καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς.
Τώρα, εκείνο που έχει σημασία είναι να μη γκρεμίσουμε αυτό που με κόπο χτίσαμε. Πρέπει να συνεχίσουμε συντεταγμένα, με την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα, μέχρι τη στιγμή που θα βγούμε οριστικά από τις συμπληγάδες της υγειονομικής κρίσης. Γι' αυτό οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων και να μην υπάρξει εφησυχασμός μέχρι τις 27 Απριλίου, ώστε να δώσουμε στους ειδικούς το περιθώριο να σχεδιάσουν τη σταδιακή και σίγουρα μακρόσυρτη απόσυρση των μέτρων.

Όσο πειθαρχημένα διαχειριστήκαμε την πανδημία, άλλο τόσο φροντίζουμε και το μέτωπο της οικονομίας. Το πακέτο ενίσχυσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των χωρών που "μάχονται" τον κορωνοϊό.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ καλύπτει περίπου 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή το 81% του προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα. Με την ίδια αποζημίωση καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου, ενώ άμεσα ξεκινά πρόγραμμα στους ΟΤΑ και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για 36.500 ανέργους.

Και δεν σταματούμε εδώ, αφού το πακέτο ενίσχυσης διαρκώς εμπλουτίζεται και εφόσον κριθεί αναγκαίο τα υποστηρικτικά μέτρα θα συνεχισθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Με αυτόν τον τρόπο συγκρατούμε τις απολύσεις, διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον ιό και ανακουφίζουμε εργαζόμενους και εργοδότες από το βάρος των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

Στην προπαγάνδα των αριθμών (που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ) απαντούμε με την αλήθεια των πράξεων, ώστε η Ελλάδα και οι Έλληνες να μείνουμε πραγματικά όρθιοι στη μετά κορωνοϊού εποχή.

Ξέρω, πως είναι δύσκολο να αναζητά κανείς ελπιδοφόρα μηνύματα σε περιόδους σαν αυτήν που βιώνουμε. Ωστόσο, εκείνο που κρατώ ως θετικό δίδαγμα τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι οι Έλληνες πιστεύουμε και πάλι στην πατρίδα μας. Και όταν η πίστη ριζώνει, κάνει θαύματα.

Η ψυχραιμία και η εμπιστοσύνη είναι το "φάρμακο" ενάντια στον κορωνοϊό. Στοιχεία που έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια από την κοινωνία μας και το πληρώσαμε ακριβά ως κράτος και ως πολίτες.

Γι' αυτό ευελπιστώ, τώρα που ο ρεαλισμός επέστρεψε στην Ελλάδα, αυτήν τη φορά να μείνει μόνιμα...