"Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης αποκτούν σάρκα και οστά"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2021

«Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης αποκτούν σάρκα και οστά»

Εάν ο κορωνοϊός δεν την είχε πλήξει, το 2020 θα ήταν η χρονιά της Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αφορούν την πόλη απέκτησαν (επιτέλους) σάρκα και οστά! Εξαγγελίες δεκαετιών γίνονται πράξη και τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει σε χρόνο ενεστώτα για το Μετρό, το Thess Intec, την ανάπλαση της ΔΕΘ και το Fly Over.

Οι Θεσσαλονικείς βλέπουν, αξιολογούν και αναγνωρίζουν ότι οι μακέτες, οι... μουσαμάδες και οι υποσχέσεις του πρόσφατου παρελθόντος έδωσαν τη θέση τους στην ειλικρίνεια, την εργατικότητα, τη συνέπεια και τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα μεγάλα λόγια του χθες έγιναν απτές αποδείξεις στο σήμερα, επιβεβαιώνοντας πως η προσήλωση στο στόχο είναι το καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση κάθε σχεδίου, ανεξαρτήτως βαθμού δυσκολίας. Αυτός είναι ο λόγος που τα μεγάλα έργα υποδομής που τόσο έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια, προχωρούν ανεπηρέαστα από εξωγενείς παράγοντες όπως ο Covid-19.

Δείτε τι συνέβη με το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός το εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ, πολλοί αντιμετώπισαν το εγχείρημα με επιφυλακτικότητα και ακόμα περισσότεροι δεν αντιλήφθηκαν τι σηματοδοτούσε για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε και πλέον η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε τεχνολογικό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης, αφού σε έκταση 761 στρεμμάτων στο Δήμο Θερμαϊκού θα χτυπά η "καρδιά" του μεγαλύτερου τεχνολογικού πάρκου των Βαλκανίων, εντός του οποίου θα εργάζονται τουλάχιστον 7.000 νέοι επιστήμονες.

Ανάλογη επιφυλακτικότητα υπήρξε και για τη δέσμευση ότι τον Σεπτέμβριο του 2026 η ΔΕΘ θα γιορτάσει σε νέες εγκαταστάσεις τον έναν αιώνα λειτουργίας.
Η ταχύτητα με την οποία προχωρά ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, έχοντας φτάσει ήδη στη δεύτερη φάση και το παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει, διαψεύδει τους κακοπροαίρετους προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας επιχειρούν με μικροπολιτικά... τερτίπια να μπλοκάρουν την πρόοδο του έργου. Εκείνοι που την περίοδο 2015-2019 υπερθεμάτιζαν υπέρ της ανάπλασης της ΔΕΘ, σήμερα επαναφέρουν παλαιότερη πρόταση μετεγκατάστασης της Έκθεσης εκτός της πόλης, επιχειρώντας να προκαλέσουν ένα νέο "σταθμό Βενιζέλου". Δεν τους απασχολεί η ζημιά που θα επιφέρουν στην πρόοδο του έργου το οποίο θα λειτουργήσει ως καταλύτης ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, τους ενδιαφέρει να καθηλώσουν την πόλη στη μιζέρια.

Την ίδια τακτική εφαρμόζουν εδώ και χρόνια στο έργο του Μετρό το οποίο, παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις τους, εξελίσσεται σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Απόδειξη είναι η απομάκρυνση του γερανού από το εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, εξέλιξη η οποία απελευθερώνει ζωτικό χώρο στο κέντρο της πόλης, ενώ η αντικατάσταση των συρμάτινων πλεγμάτων με διάφανα ικανοποιεί πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών.

Τέλος, ανεπηρέαστη από την πανδημία προχωρά και η κατασκευή της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή οδό. Το λεγόμενο Fly Over έχει προκαλέσει ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, μαρτυρώντας αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, ότι είναι ένα κομβικό έργο που θα λύσει οριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Μόλις ολοκληρωθεί, οι μετακινήσεις μας θα είναι πιο γρήγορες, πιο οικονομικές, πιο ασφαλείς.

Τα τέσσερα παραπάνω παραδείγματα επιβεβαιώνουν αυτό που αναφέρω στον τίτλο του άρθρου. Ότι τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης αποκτούν σάρκα και οστά χάρη στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Θεσσαλονίκη στέκεται ξανά στα πόδια της, έτοιμη να μετασχηματιστεί σε ευρωπαϊκή μητρόπολη. Διαθέτει τα κατάλληλα "εργαλεία" για την ανάπτυξή της και τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά της.