(Άρθρο): "Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 08 Μαΐου 2021

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη»

Όταν στις 24 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη την αναβάθμιση των σημαντικών οδικών αξόνων Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και Δράμας-Αμφίπολης, τον είχα χαρακτηρίσει ως τον Πρωθυπουργό των μεγάλων έργων που γράφουν ιστορία στη Βόρεια Ελλάδα. Επισήμανα δε, πως το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη έχει αποδειχθεί πολλάκις μέχρι σήμερα.
Μόλις δυο εβδομάδες μετά οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να ξεμπλοκάρει τρία σημαντικά έργα ουσίας που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης και αναβαθμίζουν ποιοτικά τη ζωή των συμπολιτών μας.
Στα τέλη Απριλίου το ΣτΕ άναψε το πράσινο φως να προχωρήσει η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο σταθμό της Βενιζέλου. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έβαλε τέλος σε μια περιπέτεια που ταλάνισε χρόνια την πόλη και απείλησε με εκτροχιασμό το έργο. Συγχρόνως, όμως, εξελίσσεται και σε μια αφετηρία αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος, «από τη στιγμή που θα έχουμε την απόφαση του ΣτΕ, οι εργασίες είναι εφικτό να ολοκληρωθούν μέσα σε περίπου ένα χρόνο». Αυτό σημαίνει ότι «στη συνέχεια θα μπορούν να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια και το 2023 το Μετρό να κάνει την πρεμιέρα του, στη Θεσσαλονίκη», όπως άλλωστε είχε δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Στις αρχές Μαΐου ακολούθησαν και άλλα θετικά νέα για τη Θεσσαλονίκη αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo. Η θετική γνωμοδότηση με την εν εξελίξει διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού φέρνει πιο κοντά την έναρξη ενός ακόμα οραματικού έργου αφού στην «καρδιά» της πόλης μας θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πλήρως λειτουργικός και πράσινος αναπτυξιακός πόλος πολλαπλών χρήσεων που θα συνδυάζει εκθεσιακές, πολιτιστικές, κοινωνικές, εμπορικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις τόσο για τους Θεσσαλονικείς όσο και τους εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες, μέσα σε έναν πνεύμονα πρασίνου. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα κομβικό έργο που θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, με τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και με οικονομικά οφέλη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την τοπική οικονομία, καθώς η ΔΕΘ είναι ένας κορυφαίος αναπτυξιακός βραχίονας της Β. Ελλάδας.
Εξίσου σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε και η πρόσφατη έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά την προσφυγή των υποψήφιων αναδόχων, για τη μεγάλη ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά. Πλέον η δυτική Θεσσαλονίκη βρίσκεται μια ανάσα πριν την έναρξη των εργασιών που θα αλλάξουν την εικόνα της ευρύτερης περιοχής και θα αποκατασταθεί μια χρόνια αδικία σε βάρος των πολιτών της δυτικής πλευράς της πόλης. Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει σχεδιασμού, εντός του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου θα προχωρήσει η υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου και οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών από την ημέρα έναρξής τους.
Οι τρεις παραπάνω αποφάσεις που ξεκλειδώνουν την επόμενη ημέρα της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με το Flyover, την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου μέσω ΣΔΙΤ ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ, το νέο υπερσύγχρονο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την αναβάθμιση του εμπορικού προβλήτα του ΟΛΘ οδηγούν την πόλη μας στη νέα εποχή.
Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη και οι σημαντικές παρεμβάσεις που υλοποιούνται από τις αρχές του Ιουλίου 2019 μέχρι σήμερα την ωθούν στην ανάπτυξη και την πρόοδο.
Τα πολλά και σημαντικά βήματα εξέλιξης που έχουν πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι με σωστό σχεδιασμό και σκληρή δουλειά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
Η Θεσσαλονίκη αφήνει πίσω την εποχή της στασιμότητας. Αλλάζει, αναβαθμίζεται και πλέον έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί, αφού απέσπασε το σεβασμό που δικαιούται από την Πολιτεία!