(Άρθρο): «Αποστολή εθνικής σημασίας η αύξηση του ΑΕΠ»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Vimapress.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

«Αποστολή Εθνικής σημασίας η αύξηση του ΑΕΠ»

Είμαι σίγουρος ότι σχεδόν όλοι συμφωνούμε πως στην πανδημία που μοιραία επηρέασε την παγκόσμια οικονομία, τα τραπεζικά ιδρύματα δεν είναι μέρος του προβλήματος. Και αυτό γιατί προηγήθηκε μια σημαντική πολιτική παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με παροχή ρευστότητας σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τράπεζες με ρευστότητα σημαίνουν καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των νοικοκυριών και κατά κύριο λόγο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας συνεπάγεται την ταχύτερη δυνατή οικονομική αναγέννηση της πατρίδας μας.

Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που θωρακίζουν τους θεσμούς, παρέχοντας στις τράπεζες και στην οικονομία τις δυνατότητες να αναπτυχθούν, να προχωρήσουν και να εμπεδώσουν τα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ικανό τραπεζικό σύστημα να μεταφέρει έγκαιρα και αποτελεσματικά στην ελληνική οικονομία τους τεράστιους πόρους που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνουν οι οικονομικές αναλύσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια είναι «αποστολή εθνικής σημασίας». Μπροστά μας, λοιπόν, έχουμε μια σπάνια ευκαιρία να αναδιατάξουμε πλήρως το παραγωγικό μας μοντέλο.

Ταυτόχρονα έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να θεραπεύσουμε τις οικονομικές «πληγές» που προκάλεσε ο κορωνοϊός, καλύπτοντας και το χαμένο έδαφος δεκαετιών.

Μην λησμονείται εξάλλου πως η κατάθεση της ελληνικής πρότασης για το αναπτυξιακό πακέτο έγινε δεκτή με θετική διάθεση από τις Βρυξέλλες. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα αρχίσουν να εισρέουν τα πρώτα χρήματα από τα 57 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις μόνιμες μειώσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός εν μέσω της πανδημίας, αλλά και την απεμπλοκή πολιτών και επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου, οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών για την οικονομία περιγράφουν την ανάκαμψη ως ένα συμπιεσμένο ελατήριο που θα εκτιναχθεί.
Και αυτό θα γίνει, διότι η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την πρωτοφανή μάχη με την πανδημία. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στο κράτος μας να υιοθετήσει ένα σύγχρονο, εξωστρεφές, ανθεκτικό, ψηφιακό και «πράσινο» αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο μας οδηγεί σε μια διετία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που θα συμπαρασύρει και θα αναβαθμίσει το επιχειρηματικό περιβάλλον της πατρίδας μας.

Δεδομένου ότι ο μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας δεν αφορά το σήμερα αλλά καθορίζει το αύριο της πατρίδας μας, η προοπτική των κυβερνητικών παρεμβάσεων στοχεύει σε κάθε νέο Έλληνα και σε κάθε νέα Ελληνίδα. Σε εκείνους και σε εκείνες που τα επόμενα χρόνια θα κληθούν να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία της Ελλάδας.