Θ. Καράογλου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου: «Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιδρά καθοριστικά στο κοινωνικό σύνολο»

Θεσσαλονίκη, 03 Νοεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου: «Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιδρά καθοριστικά στο κοινωνικό σύνολο»

Ως ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροαποφυγής λειτουργεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα, στο οποίο είναι εισηγητής ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Καράογλου ανέλυσε τους βασικούς άξονες της νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία εναρμονίζει το εθνικό δίκαιο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρώτον, όπως εξήγησε, ενισχύει την χρηματοοικονομική και εταιρική διαφάνεια μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας. Δεύτερον, θεσπίζει την υποχρέωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Και τρίτον, από 1ης Ιανουαρίου 2024 έως το τέλος του έτους, καθιερώνει ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμητικοί κίνδυνοι, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέσα από αυτές τις τρεις παρεμβάσεις αναπτύσσονται πρόσθετα εργαλεία για την αύξηση της διαφάνειας σε σχέση με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων». Τόνισε, ακόμη, πως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα επιδρά καθοριστικά στο κοινωνικό σύνολο, έχοντας ουσιαστική σημασία και συνεισφορά στην εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς, αλλά και της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ως εκ τούτου, η ενίσχυση του δημόσιου ελέγχου των φόρων εισοδήματος των πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της εταιρικής αποφυγής και την προώθηση της εταιρικής ευθύνης, έχοντας θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου.