Θ. Καράογλου «Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι υπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης»

Θεσσαλονίκη, 07 Νοεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι υπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης»

«Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι υπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε ο Θόδωρος Καράογλου από το βήμα της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην ομιλία του επί των άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34, όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα.
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, ως εισηγητής της Κυβέρνησης, σημείωσε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε δευτερόλεπτο η χώρα μας χάνει 100 ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ, ποσό το οποίο αν αθροιστεί σε ετήσια βάση ξεπερνά κατά πολύ τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, την αγορά και την κοινωνία.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δεν έχει δεξιό, αριστερό ή κεντρώο πρόσημο και πως είναι ζήτημα ηθικής τάξης.
«Για κάθε ΦΠΑ που δεν πληρώνεται, τίθεται εν αμφιβόλω μια παροχή υπέρ του πολίτη, αφού στερούμε από την Πολιτεία σημαντικούς πόρους, οι οποίοι αθροιστικά είναι πολύτιμοι στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να βρισκόμαστε αδιάκοπα δίπλα στη μεσαία τάξη και στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Στη συνέχεια ο κ. Καράογλου εξήγησε κάθε άρθρο του συζητούμενου Σχεδίου Νόμου, σκοπός του οποίου είναι η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και εταιρικής διαφάνειας μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Συνοψίζοντας, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει υγιής και παραγωγική οικονομία όταν ανθίζει η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. «Δεν νοείται κάποιοι να πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι να μην τις πληρώνουν. Εμείς ζητούμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το κάνουμε όντας αποφασισμένοι να απαντήσουμε στις παραλείψεις του παρελθόντος και να χαράξουμε μια ήρεμη και ασφαλή πορεία στο μέλλον».
Και έκλεισε την ομιλία του: «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θα κερδηθεί. Γιατί είναι κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά επιβεβλημένη και πολιτικά απαραίτητη» τόνισε ο κ. Καράογλου.