(Άρθρο): "Η Κυβέρνηση χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην στην ιστοσελίδα "Mynews.gr", που δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2024

"Η Κυβέρνηση χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες"

Η Κυβέρνηση επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Ακούει τις απαιτήσεις των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, διατηρώντας την πόρτα του Πρωθυπουργικού γραφείου και των υπουργικών γραφείων πάντα ανοιχτή.
Το επιβεβαίωσε η πρόσφατη ουσιαστική συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες, αλλά και η συνολική κυβερνητική πολιτική που ασκείται επί 4,5 χρόνια, με διαρκείς παρεμβάσεις, υπέρ των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.
Από το 2019, η Κυβέρνηση απαντά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές. Μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, καταργήσαμε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, καταργήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα, επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσαμε τη ρευστότητα του ΕΛΓΑ με 400 εκ. ευρώ και καταβάλαμε αποζημιώσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ την περίοδο 2020-2023.
Ακόμη, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξασφαλίζοντας για τη χώρα μας ποσό ύψους 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ίδιο ακριβώς με εκείνο που λάβαμε με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο υπέστησαν μείωση από 10 έως 15%, ενώ πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Πάντα σε ρεαλιστική βάση. Το φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και η προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ, ύψους 40 εκ. ευρώ, στα τέλη Μαρτίου κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αφορούν το σύνολο του αγροτικού κόσμου.
Βρισκόμαστε, όμως, στο σημείο που όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Υπάρχει "ταβάνι" και συγκεκριμένο οικονομικό περιθώριο, κάτι που επισήμανα σε φίλους αγρότες, με τους οποίους συνομιλώ τακτικά. Στις συζητήσεις που έκανα μαζί τους τόνισα ότι τα ζητήματα δεν λύνονται με κινητοποιήσεις, παρά μονάχα με διάλογο. Αυτή είναι η βέλτιστη τακτική για να γεφυρώνονται οι αποστάσεις. Όμως για να είναι ο διάλογος αποδοτικός, πρέπει να γίνεται με ανοιχτούς δρόμους, διότι σπόροι για να "φυτρώσουν" λεφτόδεντρα που θα καλύψουν τα "θέλω" όλων των κοινωνικών ομάδων δεν υπάρχουν.
Στέλνω, λοιπόν, το μήνυμα της εγκράτειας, καθιστώντας σαφές ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Εμείς, ως Κυβέρνηση, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων, αλλά και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ. Όπως, είμαστε εδώ να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την ΚΑΠ καλύτερη σε ζητήματα που σχετίζονται με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν την έκθεση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο αυτό αισιοδοξώ ότι σύντομα θα βρεθεί η βέλτιστη λύση. Η αισιοδοξία απορρέει και από ένα ακόμα γεγονός, ότι η σχέση της ΝΔ με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι βαθιά. Το γνωρίζω εκ πείρας, καθώς προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και έχω βιώσει τι σημαίνει να καλλιεργείς τη γη για να εξασφαλίσεις τα προς το ζην.