(Άρθρο): "Η Ελλάδα προχωρά σταθερά, τολμηρά, μπροστά και στην παιδεία"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Myportal.gr", που δημοσιεύτηκε στις 07 Μαρτίου 2024

"Η Ελλάδα προχωρά σταθερά, τολμηρά, μπροστά και στην παιδεία"

Τα τελευταία 24ωρα, από τα έδρανα της Βουλής, άκουσα με προσοχή την επιχειρηματολογία των συναδέλφων της αντιπολίτευσης ότι δήθεν η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα οδηγεί στην... υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Στην πράξη αποδεικνύεται περίτρανα ότι το αφήγημά τους είναι κενό περιεχομένου και ότι τελικά το... παραμύθι που έχουν σκαρφιστεί δεν έχει... δράκο.
Και πως να είχε, δηλαδή, από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που διπλασίασε τους εθνικούς και άλλους πόρους με τους οποίους χρηματοδοτεί τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην πατρίδα μας, η οποία ανέρχεται πλέον στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αλλά για να μην απομακρυνόμαστε από την ουσία του νομοσχεδίου, η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι εμβληματική και επιβεβλημένη μεταρρύθμιση. Εμβληματική, γιατί γίνεται απολύτως κατανοητό ότι απελευθερώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πατρίδα μας από ιδεοληψίες δεκαετιών και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Επιβεβλημένη, γιατί κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές φεύγουν από την Ελλάδα για να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και αρκετοί εξ' αυτών δεν επιστρέφουν ποτέ πίσω, γεγονός που αποτελεί μια πραγματικότητα η οποία δεν επιδέχεται διάψευσης.
Ας αναλογιστούμε, μονάχα, ότι περισσότερα από 40.000 Ελληνόπουλα σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, εκ των οποίων 18.000 στην Κύπρο, περίπου 9.500 στη Μεγάλη Βρετανία και άλλα 4.200 στη Βουλγαρία. Γιατί, άραγε, να μην επαναπατρίσουμε αυτά τα παιδιά; Γιατί να μην ανακουφίσουμε τις οικογένειες τους από τα σημαντικά έξοδα; Γιατί από χώρα εξαγωγής φοιτητών η Ελλάδα να μην γίνει χώρα εισαγωγής φοιτητών;
Και για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, διευκρινίζω ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν έχει κανένα ταξικό πρόσημο. Αυτές είναι φθηνές δικαιολογίες που σκαρφίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη στάση τους. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα έλεγα ότι η πολιτική συμπεριφορά τους είναι και υποκριτική, διότι είναι υποκρισία να παριστάνουν τους τιμητές των δημόσιων πανεπιστημίων εκείνες και εκείνοι που έχουν αποφοιτήσει από ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια ή στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά, αλλά και εκείνες και εκείνοι που ενώ στην Ελλάδα τάσσονται κατά των μη κρατικών ΑΕΙ, διδάσκουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Σε τελική ανάλυση, η δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην πατρίδα μας θα προχωρήσει μέσα από αυστηρές οικονομικές και εκπαιδευτικές προδιαγραφές. Και αυτό δεν αμφισβητείται.
Συνοψίζοντας, έχω να επισημάνω ότι στα πενήντα χρόνια ιστορίας και μακράς προσφοράς στα εγχώρια πολιτικά πεπραγμένα, η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι επιλέγει συνειδητά να υλοποιεί εθνικές πολιτικές που σηκώνουν την πατρίδα μας ψηλότερα. Το ίδιο πράττει και τώρα! Θα το είχαν αντιληφθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν τουλάχιστον το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.