(Άρθρο): «Για να είσαι ωφέλιμος πρέπει να είσαι αποτελεσματικός»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Grtimes.gr", που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2024

«Για να είσαι ωφέλιμος πρέπει να είσαι αποτελεσματικός»

O 56ος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων πολιτειών, Χένρι Κίσινγκερ, είχε υποστηρίξει σε δημόσια τοποθέτησή του πως «αν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, κάθε δρόμος θα σε οδηγήσει στο πουθενά». Πέραν της υποκειμενικής άποψης που έχουμε για τον πρωταγωνιστή της παγκόσμιας διπλωματίας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου και έναν από τους κορυφαίους διανοητές των διεθνών σχέσεων τον 20ο αιώνα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ορθότητα της παραπάνω ρήσης. Διότι, στον πυρήνα της επιβεβαιώνει τον κανόνα πως στην πολιτική για να είσαι ωφέλιμος στους συμπολίτες σου πρέπει πρωτίστως να είσαι αποτελεσματικός. Να πορεύεσαι, δηλαδή, βάσει ενός ρεαλιστικού και συγκροτημένου σχεδίου.

Να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να πετύχεις το στόχο σου.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η παραπάνω αρχή αποτελεί οδοδείκτη για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προχωρήσαμε και στη ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Με τo νέο νόμο κάνουμε πράξη την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του, στόχοι που υπηρετούνται μέσα από την ψηφιοποίηση της φορολογικής διαδικασίας, την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, την εμπέδωση της διαφάνειας και φυσικά τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Αξιοποιώντας τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία που διαθέτουμε, εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο και πόρους για πολίτες και υπηρεσίες, αφού από εδώ και στο εξής η φορολογική διοίκηση θα επικοινωνεί με τον φορολογούμενο ψηφιακά, γρήγορα, απλοποιημένα, με ασφάλεια και αποδοτικότερα.
Έτσι, ενισχύουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με το κοινωνικό σύνολο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την προσήλωσή μας στη στρατηγική επιλογή να αλλάξουμε προς το καλύτερο την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους με τις οικονομικές και φορολογικές υπηρεσίες.
Πέραν της καθιέρωσης ενός σαφούς τρόπου επικοινωνίας των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση, γίνονται ευδιάκριτες και οι διαδικασίες με τις οποίες βεβαιώνονται και εισπράττονται τα δημόσια έσοδα, καθώς ορίζονται είδη ελέγχου και προσδιορισμού του φόρου, χρονικά όρια για τη διενέργεια των ελέγχων, ενώ εξειδικεύεται το χρονικό διάστημα της παραγραφής με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άρα, μιλούμε για έναν ενιαίο, επικαιροποιημένο και απλουστευμένο Κώδικα που προστατεύει τον φορολογούμενο και διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ήταν αναγκαία, γιατί το φορολογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα δεδομένα της εποχής. Να είναι ευέλικτο και όχι δυσκίνητο... Γιατί, με αφορμή τη φράση του Χένρι Κίσινγκερ που ανέφερα στην εισαγωγή μου, θα προσθέσω ότι οι παλιές συνταγές οδηγούν σε αδιέξοδο.
Ως εκ τούτου, η απλοποίηση και η εκλογίκευση του φορολογικού συστήματος είναι όρος προόδου, αφού σε καμία περίπτωση το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να αντιμάχεται την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι, άλλωστε, η απαίτηση της κοινωνίας. Την ακούμε, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της και προσφέρουμε λύσεις προς όφελος των πολλών.