(Άρθρο): "Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, στο κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 03 Μαρτίου 2019

«Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη στο κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη»

Η υψηλή τέχνη του ψέματος ήταν και παραμένει το μόνο -πραγματικά- μεγάλο «ατού» του Αλέξη Τσίπρα. Πάρτε για παράδειγμα το εύηχο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το οποίο προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «σημαία» καταφέρνοντας να αγγίξει τις καρδιές χιλιάδων συμπατριωτών μας που είδαν το όνειρο της ιδιοκατοίκησης να μετατρέπεται σε «εφιάλτη» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ήταν τόσο μεγάλη η ανάγκη της κοινωνίας να βρει ένα αποκούμπι, να πιαστεί από κάπου, που παρασύρθηκε από την εύκολη ρητορική του «δεν πουλάμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε». Βλέπετε, στην Κουμουνδούρου γνώριζαν πολύ καλά πως μόνο αν «πατούσαν» στην αγωνία του κόσμου και «ψάρευαν» από τη δεξαμενή των απογοητευμένων θα μπορούσαν να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να ανέλθουν στην εξουσία, δεδομένου ότι κάποιος επιλέγει να γίνει «Αριστερός» μόνο εφόσον διακατέχεται από αισθήματα αγανάκτησης και θυμού ή επειδή δεν έχει τίποτα να χάσει...

Ωστόσο, μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και άπειρες πολιτικές «κωλοτούμπες», ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην ιστορία ως το κόμμα που εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση στο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κάθε Έλληνας να έχει το δικό του «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι του. Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» πέρασαν στο «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη».

Ο νέος νόμος που συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες, με τον οποίο θα αντικαταστήσουν το νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες, αποδεικνύεται «γράμμα κενό περιεχομένου».
Πρώτον διότι θα έχει διάρκεια ζωής ενός χρόνου, μιας και αφορά ενυπόθηκα εξασφαλισμένες οφειλές που την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν ληξιπρόθεσμες. Άρα η ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα καθώς δεν καλύπτει όσους βρεθούν σε αδυναμία στο μέλλον να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Δεύτερον, το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται αν οι ενυπόθηκες εξασφαλισμένες οφειλές υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 130.000 ευρώ. Με αυτό το τέχνασμα αποκλείεται η μεγαλύτερη κατηγορία των οφειλετών, μιας και είναι πολλές οι οικογένειες που -εκτός του στεγαστικού- έχουν και κάποιο καταναλωτικό δάνειο.
Τρίτον, το εισοδηματικό κριτήριο των 21.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, θα λειτουργήσει ως «κόφτης», εξοστρακίζοντας πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τη σχετική ρύθμιση. Εκτός μένει και άγαμος δανειολήπτης με κατοικία αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια «άνθρακας ο θησαυρός», αφού από 1η Μαρτίου του 2019 η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα είναι παντελώς απροστάτευτη.

Κόντρα στην λογική των εντυπώσεων που στερούνται ουσίας η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα του λαού και με αποδεδειγμένα μοναδική συμβολή στην πρόοδο του τόπου, δεν εμπλέκεται στο παιχνίδι της παροχολογίας. Όλα τα στελέχη της εργαζόμαστε συστηματικά για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης στην πατρίδα μας. Αγωνιζόμαστε για τη συλλογική προκοπή, με πίστη στη σκληρή δουλειά και στο δικαίωμα των παιδιών μας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μας, παραμένοντας στη μητρώα γη.

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, πάγια άποψή μας είναι ότι επωφελής λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η βιώσιμη λύση. Εκείνη που θα παρέχει προστασία στους πλέον ευάλωτους Έλληνες, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Με την πρότασή μας θέλουμε να δώσουμε στους Έλληνες μια δεύτερη ευκαιρία με ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, διαχωρίζοντας τους σε τρεις βασικές κατηγορίες: τους οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία, τους οφειλέτες με μοναδικό στοιχείο την πρώτη κατοικία τους και τους οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία της πρώτης κατοικίας τους, προτείνοντας παράλληλα την εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων της τρίτης κατηγορίας όπου ενδεχομένως βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Είναι, λοιπόν, διπλό το χρέος μας! Να τελειώσει η παρακμή και να προστατεύσουμε όσους πραγματικά δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Εμείς δεν θέλουμε πολίτες «παγιδευμένους» στη φτώχεια, για αυτό και μιλούμε για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου πάνω στο οποίο θα χτιστεί η νέα Ελλάδα με ανεπτυγμένη κοινωνική συνοχή.

Με την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα τα καταφέρουμε. Γιατί ως Έθνος και αξίζουμε και μπορούμε καλύτερα!