(Άρθρο): "Κάνουμε έξωση στην παρανομία από τα πανεπιστήμια"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

«Κάνουμε έξωση στην παρανομία από τα πανεπιστήμια»

Με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κάνουμε έξωση στην παρανομία από τα πανεπιστήμια. Ικανοποιούμε ένα διαρκές και καθολικό αίτημα της κοινωνίας, ενώ δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 προσφέρουμε στο κράτος την ευκαιρία να προσφέρει στα παιδιά μας ένα καλύτερο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο θα εκπληρώνει την κοινωνική του αποστολή.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει τη ευθύνη της διάπλασης των συμπατριωτών μας σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Η θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, η αλλαγή του τρόπου συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, το τέλος στο φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών» και η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος μέσω της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, είναι θεσμικές τομές που αναμορφώνουν το παρωχημένο πλαίσιο λειτουργίας που βρίσκεται σε ισχύ, «απελευθερώνοντας» τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από την «ομηρία» του ιδεολογικά εμμονικού χθες.
Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής διασφαλίζουμε τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών. Αναλογιστείτε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εισαχθεί φοιτητές που στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογήθηκαν με 2...
Αλλάζοντας τον τρόπο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακά τμήματα εισαγωγής.
Για παράδειγμα, έχοντας απεριόριστο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, ένας φοιτητής μπορεί να καταλήξει να εγγραφεί σε τμήμα το οποίο είναι η τελευταία του επιλογή, καταλαμβάνοντας τη θέση από κάποιον που επιθυμεί πραγματικά να σπουδάσει στο συγκεκριμένο τμήμα.
Όσον αφορά στο ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών» στέλνουμε μήνυμα εστίασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποσυμφορίζοντας τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και συμβάλλοντας καθοριστικά στη γρηγορότερη απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.
Σχετικά με τη «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας» των Πανεπιστημίων, πρόκειται για μια αναγκαία πράξη και όχι ιδεολογική επιλογή. Η βία δεν έχει θέση στην εκπαίδευση και έτσι πρέπει να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα!
Έφτασε η στιγμή που η Δημοκρατία πρέπει να πάψει να συγχέεται με την ασυδοσία. Σε τελική ανάλυση, όλοι γίναμε μάρτυρες εικόνων όπου καθηγητές «χτίζονται» στα γραφεία τους ή προπηλακίζονται από «ημιπιτσιρικάδες». Γι' αυτό δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ελεύθερο πανεπιστήμιο δεν σημαίνει διαλυμένο πανεπιστήμιο.
Η σημερινή κατάσταση πρέπει να τελειώσει!
Όπως πρέπει να εκλείψει και η ασυλία που απολαμβάνουν ολιγομελείς ομάδες που έχουν οικειοποιηθεί τον περιβάλλοντα χώρο πανεπιστημίων, μετατρέποντάς τον σε «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών ουσιών.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι οικοσυστήματα νέων ιδεών. Έτσι τα οραματιζόμαστε στη Νέα Δημοκρατία. Απελευθερωμένα και εξωστρεφή σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα και όχι «πεδίο βολής» όπου η Αριστερά εκπαιδεύει τα εκκολαπτόμενα κομματικά της στελέχη.
Και έτσι ερχόμαστε στην ουσία της συζήτησης, αφού ως κοινωνία καλούμαστε να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: «Τι παιδεία θέλουμε»;
Για εμάς δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Επαναφέρουμε την κανονικότητα στα πανεπιστήμια, διότι η Παιδεία είναι το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου, το θεμέλιο ζωής κάθε έθνους και η πεμπτουσία της κοινωνίας.