Δεν γίνονται δεκτές ελληνικές κάρτες από εταιρείες του εξωτερικού

Δεν γίνονται δεκτές ελληνικές κάρτες από εταιρείες του εξωτερικού Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 25 Μαΐου 2016

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Δεν γίνονται δεκτές ελληνικές κάρτες από εταιρείες του εξωτερικού»

Ένας χρόνος σχεδόν έχει περάσει από τη νύχτα της 27ης Ιουνίου 2015 όταν ο Πρωθυπουργός κος Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες ανήγγειλε ότι θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Στον απόηχο αυτής της πολιτικής απόφασης άλλαξε άρδην η ζωή των Ελλήνων. Ξαφνικά, εν μία νυκτί έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες, επιβλήθηκαν έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls), για μέρες οι καταθέτες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορούσαν να εισπράξουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ATM) μόλις 60 ευρώ, ενώ δεκάδες Έλληνες πολίτες που βρίσκονταν στο εξωτερικό εκείνες τις ημέρες εγκλωβίστηκαν χωρίς χρήματα, καθώς οι κάρτες τους από ελληνικές τράπεζες δεν γινόντουσαν δεκτές.
Σήμερα ένα χρόνο σχεδόν μετά οι έλεγχοι κεφαλαίων συνεχίζονται, οι καταθέτες μπορούν να εισπράξουν σε μετρητά 420 ευρώ την εβδομάδα. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όλες αυτές οι κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης δημιούργησαν ένα κλίμα δυσπιστίας και αναξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα οι ξένες επιχειρήσεις είτε πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορίου είτε παροχής υπηρεσιών και πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν αποκλείσει από τις διαδικτυακές αγορές τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Πότε προβλέπει η Κυβέρνηση να γίνει άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls);

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους με επιχειρήσεις του εξωτερικού ;