"Κανένας δεν θα μείνει μόνος, αβοήθητος και εκτεθειμένος στην υγειονομική κρίση"

"Κανένας δεν θα μείνει μόνος, αβοήθητος και εκτεθειμένος στην υγειονομική κρίση" Κύριο

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Ανατροπή» και τον δημοσιογράφο Κώστα Πορτοκάλη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2021

Θ. Καράογλου: «Κανένας δεν θα μείνει μόνος, αβοήθητος και εκτεθειμένος στην υγειονομική κρίση»

1) Η πανδημία του Covid 19 δοκίμασε και δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Πόσο ακόμα πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας;
«Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνοντας όσα χρειαστεί, για όσο χρειαστεί! Η στήριξή τους είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Δεσμευτήκαμε πως κανένας δεν θα μείνει μόνος, αβοήθητος και εκτεθειμένος στην υγειονομική κρίση και τηρούμε τη δέσμευσή μας κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να βοηθήσουμε τους πληττόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε απέναντι σε ένα δυναμικό φαινόμενο όπως είναι η πανδημία, αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τη δυναμική πολιτική που εφαρμόζουμε ισορροπώντας ανάμεσα στα «θέλω» της αγοράς και στα «πρέπει» των ειδικών επιστημόνων.
Ήδη διαθέτουμε επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της αγοράς και των επιχειρήσεων, τα οποία είναι συμπληρωματικά στα υποστηρικτικά μέτρα ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που εφαρμόστηκαν το 2020 και συνεχίζουμε, δίνοντας παράλληλα τον αγώνα μεταξύ των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και της εμβολιαστικής διαδικασίας.

2) Τα οικονομικά μέτρα της ΕΕ και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και πώς;
«Όπως εξήγησα η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο το οποίο απαιτεί δυναμικές υποστηρικτικές παρεμβάσεις από πλευράς Πολιτείας. Γι' αυτό και παρέχουμε όσους πόρους είναι απαραίτητοι, για όσο καιρό κριθεί αναγκαίο.
Από εκεί και πέρα είναι αλήθεια ότι ο κορωνοϊός ανέκοψε την ενθαρρυντική πορεία που είχε η ελληνική οικονομία το 2019. Όντως το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, τώρα όμως που αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, βάζουμε ένα στοίχημα ανάκαμψης, βιώσιμης ανάπτυξης και οριστικής αλλαγής σελίδας με όχημα τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθούμε.
Θέλουμε η ανάκαμψη του δεύτερου τριμήνου του 2021 να μην είναι "δειλή" και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση έχοντας θέσει ως στόχο την οικονομική μεγέθυνση στην οποία στοχεύουμε μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
Πολύτιμος σύμμαχος είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Ελλάδα δικαιούται να λάβει επιπλέον πόρους ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που ισοδυναμεί με διπλασιασμό της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αισιοδοξούμε πως το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς η εθνική μας οικονομία θα αρχίσει να "αναρρώνει" από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

3) Πόσο σημαντική είναι η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων για την τόνωση της οικονομίας;
«Το "κλειδί" για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και η επιστροφή των επενδύσεων.
Η εδραίωση της ανάπτυξης στην πατρίδα μας περνά μέσα από την ανταγωνιστική παρουσία του ελληνικού επιχειρείν σε όλο τον κόσμο και την εξασφάλιση συνεργειών που θα του επιτρέψουν να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που ήδη καταγράφει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση στρέφεται πως την οικονομική διπλωματία αξιοποιώντας την ως ισχυρό χαρτί στην προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές και να την καθιερώσουμε ως ιδανικό τόπο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, στις τακτικές συναντήσεις που είχα ως Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) με ξένους διπλωμάτες, αναζητούσα διαρκώς ευκαιρίες που θα άνοιγαν τους ορίζοντες της περιοχής μας σε νέες καινοτόμες ιδέες και προέτρεπα τους επιχειρηματίες μας να εμπνευστούν από τις καλύτερες πρακτικές του εξωτερικού, αναβαθμίζοντας τις επιχειρήσεις τους και μέσω αυτών την γεωπολιτική θέση της Μακεδονίας και της Θράκης».

4) Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα;
«Το σημαντικότερο είναι ότι κατόρθωσε να βάλει τη Μακεδονία και τη Θράκη στο οπτικό πεδίο των ξένων επενδυτών και να προσελκύσει κολοσσούς όπως η Pfizer και η Cisco, που με τη σειρά τους δημιουργούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και κύρους.
Άλλωστε, η προσέλκυση μεγάλων πολυεθνικών και η δημιουργία κέντρων καινοτομίας αποτελεί έναν από τους αναπτυξιακούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τα δυο παραδείγματα που μόλις ανέφερα είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι χάρη στην Κυβέρνηση η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην "πρώτη ταχύτητα" των έργων και της ανάπτυξης, έχοντας καθιερωθεί από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα ως κέντρο υψηλής τεχνολογίας.
Στα παραπάνω προσθέστε και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων που εδρεύει στο ΥΜΑΘ και η οποία αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο και συμπαραστάτη του επιχειρηματικού κόσμου της Μακεδονίας και της Θράκης.
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 η συγκεκριμένη Διεύθυνση ενέκρινε συνολικά 342 επενδυτικά σχέδια για τη Βόρεια Ελλάδα, με το ποσό ενίσχυσης να ανέρχεται σε 104,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 πρόκειται να εγκριθούν και να υπογραφούν επιπλέον 34 επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου προϋπολογισμού 225,1 εκ. ευρώ και άλλα 45 επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων επιλέξιμου προϋπολογισμού 271,6 εκατομμυρίων ευρώ».

5) Μπορείτε να αξιολογήσετε συνολικά την προσφορά της ΝΔ από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας;
«Όσα δεν έγιναν δεκαετίες πριν, έγιναν από εμάς σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, όπως ορατή είναι και η αλλαγή της εικόνας που εκπέμπει η πατρίδα μας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα έπαψε να είναι μίζερη και να θεωρείται ο φτωχός συγγενής στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πλέον είμαστε ισότιμο μέλος της έχοντας άποψη και λόγο, ενώ ως λαός αποδείξαμε ότι διαθέτουμε μεγάλες δυνάμεις και δυνατότητες.
Ξεμπλοκάραμε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, επαναφέραμε την κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες, επαναφέρουμε την κανονικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια, θωρακίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επιστρέφουμε στους συμπατριώτες μας την εθνική τους αξιοπρέπεια.
Τα σπουδαία βήματα που έγιναν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα εξελίσσονται σε σημαντικά "όπλα" που μας επιτρέπουν να μετατρέψουμε τη δοκιμασία της πανδημίας σε μοχλό σταθερής προόδου».

6) Αρκετοί από την παράταξή σας κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα και λαϊκίστικη αντιπολίτευση. Είναι αυτό αλήθεια και εάν ναι από που προκύπτει;
«Όσο και να παριστάνει το κεντρώο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ΣΥΡΙΖΑ. Η ακραία και διχαστική ρητορική που χρησιμοποιούν στον δημόσιο αντιπολιτευτικό λόγο τους και η στροφή τους στον "αυριανισμό" μαρτυρούν το επικοινωνιακό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
Η λαϊκίστικη αντίληψη περί πολιτικής που τους διακατέχει επιβεβαιώνεται από την αγέλη των trolls του διαδικτύου που επιστρατεύει η Κουμουνδούρου για τη στοχευμένη δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρεί καθημερινά.
Κάνοντας τα social media μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης πίστευαν οτι θα κέρδιζαν τις εντυπώσεις. Το μόνο που κατάφεραν ήταν το "τέρας" που έθρεψαν να αιχμαλωτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να καθορίσει την πολιτική του ταυτότητα».