(Ερώτηση): «Κίνδυνος απένταξης έργων σε δήμους»

(Ερώτηση): «Κίνδυνος απένταξης έργων σε δήμους» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3834

Θεσσαλονίκη, 19 Μαρτίου 2024
Προς Υπουργό:
Εσωτερικών
κα Νίκη Κεραμέως

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Κίνδυνος απένταξης έργων σε δήμους»

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε πολλούς δήμους της χώρας, οι οποίοι κινδυνεύουν με απένταξη έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Οι διοικήσεις των δήμων βρίσκονται σε αναβρασμό, διότι θα απωλέσουν σημαντικά έργα για τις τοπικές τους κοινωνίες. Τον περασμένο μήνα το αρμόδιο Υπουργείο με σχετικό έγγραφο ενημέρωνε τους δήμους για την έγκαιρη δημοπράτηση των έργων, διαφορετικά θα κινδύνευαν με απένταξή τους. Οι ασφυκτικές και μικρές προθεσμίες δυσχεραίνουν τις απαραίτητες ενέργειες εκ μέρους των δήμων, με αποτέλεσμα να μην δύνανται να προβούν σε δημοπρατήσεις έργων.
Δεδομένου μάλιστα ότι σε πολλούς δήμους, προέκυψαν νέες διοικήσεις από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιδείξει ενδιαφέρον, όπως άλλωστε πράττει στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και να προβεί σε νέες παρατάσεις, έτσι ώστε οι δήμοι εντός προθεσμιών να προβούν στην δημοπράτηση των έργων και να μην κινδυνεύουν με απένταξη από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα παράτασης των χρονοδιαγραμμάτων, προκειμένου οι δήμοι να προβούν στην δημοπράτηση των έργων τους και να μην κινδυνεύουν με απένταξη από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;