«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς»

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5804/09.05.2018

Θεσσαλονίκη 9 Μαΐου 2018

Προς:

-Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς»

Εκτός ελέγχου φαίνεται να βγαίνει η κατάσταση στους χώρους εγκατάστασης και συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, είτε πρόκειται για «οργανωμένα» hot spot, είτε για λιμάνια, πλατείες ή άλλους χώρους.
Παρά το γεγονός ότι τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μπει μία τάξη, η μεγάλη αύξηση των εισροών, οι νέες πύλες εισόδου αλλά και η φυλετική και εθνοτική ανομοιογένεια των νεοαφιχθέντων στη χώρα μας δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα με απρόβλεπτες συνέπειες, αν αναλογιστεί κανείς και τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτοί ζουν.
Ο νεκρός Αφγανός στο λιμάνι της Πάτρας και οι τραυματίες στα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης και στη Μόρια της Λέσβου, είναι τα πρώτα αποτελέσματα του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών, διαφορετικής καταγωγής. Και τα θύματα της βίας δεν είναι μόνο κάποιοι από τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά και προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ κλπ., που απλά προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ το αίσθημα ανασφάλειας εξαπλώνεται σε ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες.
Το πρόβλημα ίσως περιοριζόταν εάν το αρμόδιο Υπουργείο φρόντιζε οι πρόσφυγες και μετανάστες να διαχωρίζονταν ανάλογα με την προέλευσή τους και να πηγαίνουν σε διαφορετικά κέντρα φιλοξενίας ή στα ίδια, σε διαφορετικούς φυλασσόμενους χώρους. Παράλληλα, η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και η επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην πατρίδα τους θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που συνεχώς μεγεθύνονται.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε τι μέτρα προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των συγκρούσεων μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών;

2. Σε περίπτωση που αυξηθεί δραματικά η εισροή προσφύγων και μεταναστών τους επόμενους μήνες, πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα φιλοξενίας αυτών στις υπάρχουσες δομές;