«Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων»

«Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6176/23.05.2018

Θεσσαλονίκη 23 Μαΐου 2018

Προς:

-Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων»

«Φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών βάζουν οι τιμές των καυσίμων με την βενζίνη να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές ακόμη και τα 2 ευρώ. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων, αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων, προβληματίζει τις εταιρείες καυσίμων, σημειώνοντας την επικείμενη μείωση της κατανάλωσης εν μέσω μάλιστα θερινής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί έως και 50%, με τον φόβο για κύμα ανατιμήσεων στην αγορά να είναι διάχυτο. Μάλιστα η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά κυμαίνεται στο 1,60 ευρώ το λίτρο με πολλά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων να ξεπερνά τα 2 ευρώ.
Η αύξηση του συνολικού κόστους των καυσίμων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, αλλά και γενικότερα στον παραγωγικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή. Τα δε νοικοκυριά και οι επαγγελματίες της αγοράς αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος αυτό και ως εκ τούτου το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις δεδομένες συνθήκες και την άνοδο των τιμών, δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το ντόμινο ανατιμήσεων, που θα επιφέρει η αύξηση των τιμών των καυσίμων ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, που η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών των καυσίμων και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των καταναλωτών και την αγορά γενικότερα;