(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στο ΝΣ του Υπ. Οικονομικών για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων

(Video) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στο ΝΣ του Υπ. Οικονομικών για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία (04-02-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

κάθε αποτελεσματική διαχείριση μιας κρίσης, είτε αυτή είναι υγειονομική είτε οικονομική, προϋποθέτει:
-στρατηγική,
-υπομονή
-και σωφροσύνη.

Να ενεργείς, δηλαδή, στο παρόν με ορίζοντα το μέλλον.

Και για να το πετύχεις αυτό οφείλεις εγκαίρως:
-να καθορίζεις τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν,
-να καλύπτεις τις τρέχουσες ανάγκες
-και να διαθέτεις την προνοητικότητα να προβλέπεις εκείνες που θα προκύψουν.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχω την τιμή να εισηγούμαι σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, είναι η απτή απόδειξη πως η Κυβέρνηση:
-της Νέας Δημοκρατίας
-και του Κυριάκου Μητσοτάκη
πορεύεται διαθέτοντας και τα τρία χαρακτηριστικά.

Αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις με:
-σύνεση,
-εγκράτεια
-και κοινωνική ευαισθησία,
διασφαλίζοντας για όλους τους πληττόμενους μια πολύτιμη δεύτερη ευκαιρία.

Είναι ένα οικονομικό και κοινωνικό «συμβόλαιο εμπιστοσύνης» που υπογράφει η Πολιτεία με την κοινωνία, δεσμευόμενη πως κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει μόνος και απροστάτευτος σε αυτήν τη δοκιμασία.

Ένα συμβόλαιο το οποίο θα μας κρατήσει ενωμένους και θα μας επιτρέψει να μιλήσουμε με ευνοϊκότερους όρους για το μέλλον. Διότι, η εμπιστοσύνη είναι ο συνδετικός κρίκος κάθε σύγχρονης Δημοκρατίας που συνδέει πολίτη και κράτος, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο ισχυρές βάσεις για μια ευημερούσα και δυνατή πολιτεία.

Βασικοί όροι της εμπιστοσύνης στην οποία μόλις αναφέρθηκα είναι:
-το ρεαλιστικό όραμα
-η ειλικρίνεια
-και η ορατή αισιοδοξία που «γεννά» η αποτελεσματική αντίδραση και διαχείριση του κράτους στα δυο σφοδρά κύματα της πανδημίας.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η συντεταγμένη πολιτεία άνοιξε εγκαίρως ομπρέλα προστασίας γύρω από:
-εργαζόμενους,
-επιχειρήσεις
-και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
και οι συμπολίτες μας πείστηκαν και αναγνωρίζουν πως δεν είναι αβοήθητοι.

Πιάστηκαν από τη χείρα βοηθείας που τους πρόσφερε το κράτος, πήραν πολύτιμες ανάσες και προετοιμάζονται για τη στιγμή που θα ξημερώσει η «επόμενη ημέρα» όταν κοπάσει η θύελλα.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Βοηθούν καταλυτικά στην «αποσωλήνωση» των επιχειρήσεων,
-εγγυώνται τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
-και εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Είναι η πειστική απάντηση σε όσους έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις, επιδιώκοντας να μετατρέψουν τη σπίθα της αγωνίας σε φωτιά της απογοήτευσης.

Η επιμονή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, να καταψηφίσουν επί της αρχής το σχέδιο νόμου ή να το αντιμετωπίσουν με επιφύλαξη, με εξέπληξε αρνητικά και με προβλημάτισε, διότι διέκρινα μικροπολιτική σκοπιμότητα.

Αρνητική ψήφος στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν είναι ψήφος κατά της κυβέρνησης, αλλά ψήφος κατά:
-των εργαζομένων,
-των επιχειρήσεων
-και όσων δοκιμάζονται.

Γι' αυτό και σε όλες τις τοποθετήσεις μου ζήτησα από τις δυνάμεις του κοινοβουλίου να το αξιολογήσουν με υπευθυνότητα.

Όπως αναγνώρισαν και οι κοινωνικοί εταίροι, στην ακρόαση της Δευτέρας, οι διατάξεις που περιλαμβάνονται είναι ευεργετικές και λειτουργούν ως «κυματοθραύστης» της αβεβαιότητας.

Συμβαδίζουμε με την κοινωνία, ακούμε τα αιτήματά της και τα προσαρμόζουμε στο απαιτητικό σήμερα, καθώς η σχέση της πολιτικής είναι αμφίδρομη με την κοινωνία, αφού εκπορεύεται από αυτήν και ασκείται για αυτήν.

Η οικονομία άντεξε, η αγορά το ίδιο και καθήκον μας είναι να «χτίσουμε» πάνω σε αυτό. Να εκφράσουμε το καινούργιο.

Προσέξτε, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο...

Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, στη διάρκεια του 2020 περισσότερες από 36.500 επιχειρήσεις ξεκίνησαν δραστηριότητα.

Οι ενάρξεις ήταν υπερδιπλάσιες των διαγραφών, οι οποίες μόλις ξεπέρασαν τις 13.600.

Τι μας δείχνει αυτό;

Ότι υπάρχουν αντοχές, οι οποίες προφανώς δεν είναι ανεξάντλητες. Αυτές τις αντοχές στηρίζει και δυναμώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ας έρθουμε όμως τώρα στην ανάλυση του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου.

Το πρώτο μέρος αποτελείται από 25 άρθρα και αφορά στη διενέργεια γενικών απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Το δεύτερο μέρος περιέχει πέντε άρθρα, από το 26ο έως το 30ο, τα οποία αποτελούν δέσμη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων και του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου, που βιώνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Τέλος, το τρίτο μέρος, αποτελείται από 13 άρθρα και
εμπεριέχει επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις.

Θα σταθώ σε ορισμένα άρθρα τα οποία δίνουν το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στα άρθρα 26 και 27 περιγράφεται η απαλλαγή κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Σε αυτήν την περίπτωση ο εκμισθωτής θα εισπράττει από τον κρατικό προϋπολογισμό αφορολόγητη αποζημίωση ίση:
-με το 80% του μισθώματος, εάν είναι φυσικό πρόσωπο
-ή το 60% αν είναι νομικό πρόσωπο.

Με το άρθρο 28 χορηγούνται διευκολύνσεις σχετικά με την πληρωμή αξιογράφων.

Όσες επιταγές, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε πληρωμή εμφανίστηκαν από 2 έως 25 Ιανουαρίου 2021, δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία» εφόσον εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Παράταση 75 ημερών θα λάβουν και όσα αξιόγραφα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από 25 Ιανουαρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Εκείνα που έχουν ημερομηνία εμφάνισης από 18 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους και καλύπτονται από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα δοθεί παράταση 45 ημερών στην αναστολή των σχετικών προθεσμιών.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τους κομιστές των αξιογράφων:

Πιο συγκεκριμένα:
-Όσοι έχουν στην κατοχή τους επιταγές, συναλλαγματικές ή γραμμάτια που υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, δικαιούνται παράταση μέχρι 31 Μαΐου 2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν από 1η έως 31 Ιανουαρίου 2021.

Παράταση δίνεται και στην προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η Ιανουαρίου 2021 και την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Τέλος, όσοι έχουν στα χέρια τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, λαμβάνουν το ευεργέτημα να μην καταχωρηθούν στον «Τειρεσία» εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Σημαντικό είναι και το άρθρο 29, που έρχεται να καλύψει την έλλειψη ταμειακής ρευστότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει με δικά του χρήματα πάγιες δαπάνες των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις που θα ευεργετηθούν από το νέο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων θα πρέπει να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η ενίσχυση έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Μαρτίου 2020, ενώ με το νέο πλαίσιο «κάλυψης» το συνολικό ποσό που μπορεί να λαμβάνει κάθε επιχείρηση αυξάνει σε 10 εκατομμύρια ευρώ, από 3 εκατομμύρια ευρώ που είχε αρχικά οριστεί.

Με το άρθρο 30 στηρίζουμε έμπρακτα τον βασικό αερομεταφορέα της χώρας με επιχορήγηση η οποία δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.» να συνεχίσει την πτητική της πορεία.
Διασφαλίζουμε χιλιάδες υφιστάμενες θέσεις εργασίας και της επιτρέπουμε να χαράξει νέο σχέδιο πτήσης χωρίς... αναταράξεις.

Ως βασική προϋπόθεση τίθεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 60 εκ. ευρώ με πιστοποίηση πλήρους καταβολής τους.

Επίσης, θέλω να σταθώ στο άρθρο 33 του τρίτου μέρους του Νομοσχεδίου. Χάρη σε αυτό, τα εισοδήματα που αποκτούνται από αγροτικές:
-ενισχύσεις
-και επιδοτήσεις
για το φορολογικό έτος 2021 όμως ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Τέλος, ως δηλωμένος φίλαθλος του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, της ιστορικότερης ομάδας της χώρας που μετρά 113 χρόνια πολυεπίπεδης προσφοράς και παρουσίας:
-στα αθλητικά
-και κοινωνικά δρώμενα της Βόρειας Ελλάδας και της πατρίδας γενικότερα, κάνω ξεχωριστή αναφορά στο άρθρο 41.

Μέσω αυτού παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος η χρήση των ακινήτων που διαθέτει ο Σύλλογος στους:
-Χορτατζήδες,
-και τη Μίκρα
στο Σωματείο «Νέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Ηρακλής 1908», για την κάλυψη των αθλητικών αναγκών του Σωματείου.

Έτσι, ο σύλλογος που προσέφερε στη χώρα ήρωες και διακρίσεις:
-θα ξεπεράσει τα εμπόδια του χθες,
-θα παραμένει «σπίτι» του
-και θα συνεχίσει απρόσκοπτα την αθλητική του δραστηριότητα.

Επέλεξα να σας περιγράψω τα συγκεκριμένα άρθρα, θέλοντας να καταδείξω τη σημασία που έχει να υπερψηφιστεί από το σύνολο της Ολομέλειας.

Ειλικρινά, μου προκαλεί απορία ποιος συνάδελφος θα αρνηθεί να υπερψηφίσει την επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων. Ποιος θα πει «όχι» στο να απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή.

Ποιος θα πει «όχι» στην αναστολή πληρωμών των αξιογράφων και στη χορήγηση διευκολύνσεων για τους κομιστές τους.
Ποιος θα καταψηφίσει το νέο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης πάγιων δαπανών.

Ακόμα-ακόμα, ποιος θα καθηλώσει στο έδαφος με την ψήφο του τον βασικό αερομεταφορέα της χώρας, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, τη στιγμή που την ίδια πρακτική στήριξης ακολούθησαν και άλλες χώρες όπως:
-η Γαλλία,
-η Ιταλία,
-η Κύπρος,
-η Αυστρία,
-η Γερμανία,
-η Σουηδία
-και η Φινλανδία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δίνουμε μια δύσκολη μάχη ισορροπίας μεταξύ υγειονομικής ασφάλειας και δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες, γι' αυτό και ως Κυβέρνηση μας απασχολεί η ευημερία των συμπατριωτών μας.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι ο μεγαλύτερος πλούτος της πατρίδας μας, γι' αυτό πρέπει να δώσουμε έμφαση και στο σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά στην απογραφή.

Το 2021 είναι χρονιά ορόσημο για τον Ελληνισμό αφού συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία, επέτειο την οποία αξίζει να γιορτάσουμε με υπερηφάνεια.

Μέσω της γενικής απογραφής του πληθυσμού, που αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα μετρηθούμε. Όχι μόνο στατιστικά, αλλά και ουσιαστικά.

Γνωρίζουμε όλοι μας, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα.

Είναι μια «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας η οποία υπονομεύει:
-την ύπαρξη του Έθνους
-και την κρατική μας υπόσταση.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι απογοητευτικά, καθώς επιβεβαιώνουν πως οι Έλληνες δεν μικραίνουμε μόνο πληθυσμιακά αλλά γερνάμε με ραγδαία αυξανόμενο ρυθμό.

Όπως επισήμανα και στην ομιλία μου στην Επιτροπή Οικονομικών, το 2020, εκτός από χρονιά του κορωνοϊού, είναι η χρονιά που καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων για τη χώρα μας την τελευταία 20ετία.

Συγκρατήστε τα εξής ανησυχητικά στοιχεία:
-το 2050 οι Έλληνες θα είμαστε μετά βίας 9 εκατομμύρια
-και το 2070 μόλις 8,5 εκατομμύρια,
όταν η Τουρκία θα έχει ξεπεράσει τα 97 εκατομμύρια πληθυσμού.

Αναλογιστείτε επίσης πως το 2019, χρονολογία για την οποία έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία, οι γεννήσεις ανήλθαν σε 83.763 (42.945 αγόρια και 40.818 κορίτσια), μειωμένες κατά 3,1% συγκριτικά με το 2018 που οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν 86.440.

Αντίθετα, το 2019 οι θάνατοι κατέγραψαν αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2018, αφού ανήλθαν σε 124.965 έναντι 120.296.

Είναι προφανές ότι για την αντιμετώπιση του δημογραφικού χρειάζονται ριζικές τομές και παρεμβάσεις.

Άλλωστε, το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι τις συνέπειες της αδράνειας.

Είναι πατριωτικό καθήκον να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, είναι εθνική ευθύνη να σταθούμε με σεβασμό δίπλα της.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου που έχουμε εκπονήσει για τη μετά Covid εποχή, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό των νικητών.

Τον πόλεμο με τον κορωνοϊό θα τον κερδίσουμε με "όπλα":
-την αποφασιστικότητα της κοινωνίας,
-την αντοχή της εθνικής οικονομίας
-και την ευθύνη του καθήκοντος που διακρίνει την παρούσα κυβέρνηση, η οποία δίνει με πείσμα και επιμονή το μεγάλο αγώνα να σταθεί δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πόλεμος αυτός απέναντι στον αόρατο εχθρό δεν είναι εύκολος και έχει απώλειες.

Γνωρίζουμε την πραγματικότητα και αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τις συνέπειες που έχει η πανδημία σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως είναι:
-ο τουρισμός,
-η εστίαση,
-ο χώρος του θεάματος,
-το λιανεμπόριο.

Διαχειριζόμαστε, όμως, τη μεγαλύτερη υγειονομική απειλή που γνώρισε η ανθρωπότητα τα τελευταία 100 χρόνια.

Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στα μέτρα στήριξης που έχουμε λάβει, φροντίζοντας πάντοτε να διατηρήσουμε πολύτιμα εφόδια για τη συνέχεια, να εξασφαλίσουμε δηλαδή ταμειακά διαθέσιμα.

Γιατί η διαδικασία αυτή είναι δυναμική, συνεχής και όχι γραμμική.

Οι μεταλλάξεις του ιού γεννούν μια νέα πραγματικότητα τη οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Είναι, λοιπόν, ώρα ευθύνης.

Προτρέπω στην αντιπολίτευση αντί για στείρα κριτική και εύκολες «κορώνες» που γίνονται πρωτοσέλιδοι τίτλοι στον φίλα προσκείμενο Τύπο σας, να επιστρατεύσετε την κοινή λογική, τασσόμενοι υπέρ ενός νομοσχεδίου το οποίο απαντά:
-στις αγωνίες
-και τις προκλήσεις των καιρών.

Για μια έστω φορά σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Σταθείτε πραγματικά στο πλευρό της κοινωνίας.

Σταθείτε πραγματικά δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας.

Πράξτε το αυτονόητο, υπερψηφίστε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Θετική ψήφος είναι θετική ψήφος για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Σας ευχαριστώ.