(Video) Ομιλία Θ. Καράογλου στο ΝΣ του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

(Video) Ομιλία Θ. Καράογλου στο ΝΣ του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (11-02-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, μέσω των αλλαγών που δρομολογεί στα ελληνικά πανεπιστήμια, «θεραπεύουν» κραυγαλέες παθογένειες που ταλανίζουν επί δεκαετίες την Ανώτατη Εκπαίδευση στην πατρίδα μας και τις οποίες σχεδόν όλοι σε αυτήν την αίθουσα:
-αναγνωρίζουμε
-και παραδεχόμαστε.

Και λέω «σχεδόν όλοι», διότι με λύπη συνειδητοποιώ πως η Αντιπολίτευση εξακολουθεί να αμφισβητεί το ίδιο το πρόβλημα.

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα κάνει έξωση στην παρανομία από τα πανεπιστήμια.
Ικανοποιεί ένα:
-διαρκές
-και καθολικό
αίτημα της κοινωνίας για ριζικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης, κλείνοντας μια ανοιχτή πληγή που για χρόνια παραμένει αθεράπευτη.

Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, το πρόβλημα κατάματα και γνωρίζοντας ότι στο σημείο που βρισκόμαστε δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, επιχειρούμε μια θεσμική τομή που στόχο έχει να αναβαθμίσει την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να εκπληρώνει την κοινωνική της αποστολή.

Δεδομένου ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και την Εθνικής μας παλιγγενεσία, οφείλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε στο κράτος μας ένα καλύτερο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα: «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει τη ευθύνη της διάπλασης των συμπατριωτών μας σε:
-ελεύθερους
-και υπεύθυνους πολίτες».

Το εξήγησε και ο Πλάτωνας, γράφοντας πως: «Παιδεία είναι η δύναμη που καλλιεργεί την ψυχή».

Το νομοσχέδιο που συζητούμε αναμορφώνει το παρωχημένο πλαίσιο λειτουργίας που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και «σπάει» τα δεσμά που κρατούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση «όμηρο» ενός ιδεολογικά εμμονικού χθες.

Δηλαδή, βάζει τάξη στην «αταξία» που επιχειρούν να επιβάλλουν ορισμένες κατευθυνόμενες μειοψηφίες και διορθώνει καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν τιμούν το κύρος της ανώτατης εκπαίδευσης.
Με λίγα λόγια, τα παιδιά μας δικαιούνται ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και τους το προσφέρουμε.

Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο:
-θεσμοθετούμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,
-αλλάζουμε τον τρόπο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων,
-βάζουμε τέλος στο φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών»
-και αναβαθμίζουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον μέσω της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ διασφαλίζουμε τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών.

Αναλογιστείτε πως σήμερα εισάγονται φοιτητές ακόμη και με βαθμό 1 ή 2 στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ σχεδόν το 30% των φοιτητών δεν αποφοιτά ποτέ.

Αλλάζοντας τον τρόπο συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπεφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακά τμήματα εισαγωγής.

Για παράδειγμα, έχοντας απεριόριστο αριθμό επιλογών στο μηχανογραφικό, ένας φοιτητής μπορεί να καταλήξει να εγγραφεί σε τμήμα το οποίο είναι η τελευταία του επιλογή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές αυτοί να μην παρακολουθούν τα μαθήματα επειδή δεν τους ενδιαφέρουν και γιατί δεν υπηρετούν την κλίση τους, καταλαμβάνοντας τη θέση από κάποιον που επιθυμεί πραγματικά να σπουδάσει στο συγκεκριμένο τμήμα.

Άρα, με τη σχετική ρύθμιση ενθαρρύνουμε τις συνειδητές επιλογές, επιτυγχάνοντας μείωση του αριθμού των επιτυχόντων σε σχολή τυχαίας επιλογής.

Όσον αφορά στο ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών», ξεκαθαρίζουμε πως η διαχείρισή του δεν είναι δημοσιονομική αλλά εκπαιδευτική. Στέλνουμε μήνυμα εστίασης στην εκπαιδευτική διαδικασία:
-αποσυμφορίζοντας τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
-και συμβάλλοντας καθοριστικά στη γρηγορότερη απορρόφηση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.

Σχετικά με τη «Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας» των Πανεπιστημίων, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μια ιδεολογική επιλογή, αλλά για αναγκαία πράξη.

Η βία δεν έχει θέση στην εκπαίδευση και έτσι πρέπει να γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα!
Δεν είναι μια αναμέτρηση «δικαιωμάτων», όπως τεχνηέντως προσπαθούν ορισμένοι να την εμφανίσουν, αλλά μια αναμέτρηση της κοινής λογικής με:
-νοοτροπίες,
-πρακτικές
-και συμπεριφορές «ωμής βίας»
που «τραυματίζουν» και στιγματίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η αυθαιρεσία στα ελληνικά πανεπιστήμια έγινε ο κανόνας. Γι' αυτό φτάσαμε στο σημείο η Δημοκρατία να συγχέεται με την ασυδοσία.

Όλοι γίναμε μάρτυρες εικόνων όπου καθηγητές «χτίζονται» στα γραφεία τους ή προπηλακίζονται από «ημιπιτσιρικάδες».

Και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, τερματίζοντας την ανομία στα πανεπιστήμια θα αποτρέψουμε τη μεταφορά της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το είπα και στην τοποθέτησή μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θα το επαναλάβω και σήμερα: Ελεύθερο πανεπιστήμιο δεν σημαίνει διαλυμένο πανεπιστήμιο.

Περιφρουρώντας τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα υπερασπιζόμαστε την ελευθερία:
-έκφρασης
-και διαφωνίας εντός των πανεπιστημίων,
διότι σήμερα οι μειοψηφίες επιχειρούν να επιβάλλουν την άποψή τους ασκώντας κάθε μορφής βία.

Η σημερινή κατάσταση πρέπει να τελειώσει! Όπως πρέπει να εκλείψει και η ασυλία που απολαμβάνουν ολιγομελείς ομάδες που έχουν οικειοποιηθεί τον περιβάλλοντα χώρο των πανεπιστημίων, μετατρέποντάς τον σε «σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών ουσιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η παρούσα Κυβέρνηση οραματίζεται τα πανεπιστήμια ως οικοσυστήματα νέων ιδεών.

Επιθυμεί να τα δει:
-απελευθερωμένα
-και εξωστρεφή,
σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα.

Να είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί φορείς:
-γνώσης,
-ευημερίας
-και ανέλιξης
για τα παιδιά που σπουδάζουν σε αυτά.

Τα πανεπιστήμια δεν είναι «πεδίο βολής» όπου η Αριστερά εκπαιδεύει τα εκκολαπτόμενα κομματικά της στελέχη.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και πλέον όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρωτίστως, όμως, εκείνοι που:
-ανέχονται
-και συγκαλύπτουν
τον εκφασισμό που επιχειρούν να επιβάλλουν μειοψηφίες.

Και έτσι ερχόμαστε στην ουσία της συζήτησης, αφού με την ψήφο μας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας απαντούμε στο θεμελιώδες ερώτημα: «Τι παιδεία θέλουμε»;

Τασσόμαστε με το νόμο ή με τους τραμπούκους;

Τασσόμαστε με την καλλιέργεια και την διαπαιδαγώγηση ή με τη βία;

Η κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, φροντίζοντας για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού σχολείου, δίνει ηχηρή απάντηση υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

Επαναφέρουμε την κανονικότητα στα πανεπιστήμια, καθώς η Παιδεία είναι:
-το σημαντικότερο αγαθό κάθε ανθρώπου,
-το θεμέλιο ζωής κάθε έθνους,
-η πεμπτουσία της κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ.