Χαιρετισμός ΥΜΑΘ στο 6ο πολυσυνέδριο του KA-BUSINESS με θέμα: «Καινοτομία και ανάπτυξη-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014» (06-06-2014)

Κυρίες και κύριοι,

Χαίρομαι και καυχιέμαι επειδή συμμετέχω για τρίτη συνεχή φορά στο θεσμό των πολυσυνεδρίων που διοργανώνει η εκλεκτή οικοδέσποινα κα. Ραλλιώ Λεπίδου και το KA-BUSINESS.GR.

To 6o πολυσυνέδριο αποκεντρώνεται και διεξάγεται στην πόλη της Ξάνθης, έχοντας ως στόχο:
-να αναδείξει την επιχειρηματική δυναμική της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσα από επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα,
-να προβάλλει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
-και τέλος να προτάξει τις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού ως πηγή ανάπτυξης.
Προσωπικά πιστεύω, και δεν το λέω για λόγους ευγένειας, ότι το φετινό συνέδριο είναι πραγματικά πολύ επίκαιρο και χρήσιμο για όλους και πως θα αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη συμπερασμάτων, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος του εθνικού αναπτυξιακού μας βηματισμού.

Στο γυμνάσιο ένας καθηγητής μου είχε πει ότι τρία πράγματα δεν επιστρέφουν ποτέ όταν φεύγουν:
-η ώρα,
-οι ευκαιρίες
-και οι λέξεις.

Πλέον στην Ελλάδα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε:
-ούτε ώρα,
-ούτε ευκαιρίες
-και το σημαντικότερο, να μη μείνουμε στις λέξεις.

Η εποχή των εύκολων λόγων ανήκει στο παρελθόν.
Τα παχιά λόγια ήταν εκείνα που οδήγησαν:
-στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια,
-στις ερειπωμένες βιοτεχνίες
-και στα κλειστά σπίτια,
που αντίκρισα κατά μήκος του δρόμου όταν ερχόμουν στην πόλη της Ξάνθης.

Σήμερα είμαι εδώ, μαζί σας, για να σας διαβεβαιώσω ότι η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη δεν έχουν χάσει το τρένο της προόδου.

Έχουμε δεσμευτεί για την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτής της ευλογημένης γης.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει τονίσει πως από τη Θράκη ξεκινάει η Ελλάδα.

Βάζοντας, λοιπόν, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πολιτικές που όντως κράτησαν την περιοχή σας στο περιθώριο, κάνουμε μια νέα αρχή θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη του ανατολικού άκρου της πατρίδας μας.

Το 6ο πολυσυνέδριο που ξεκινά σήμερα τις εργασίες του, έρχεται ακριβώς να αναδείξει αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Πως η καινοτομία και η ανάπτυξη ήρθαν για να μείνουν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Πως οι ντόπιοι επιχειρηματίες κρατούν πλέον τις τύχες της περιοχής τους στα χέρια τους, προσθέτοντας τη δική τους δυναμική στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε, όλοι μαζί, προκειμένου να σηκώσουμε την Ελλάδα μας ψηλά.

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, από την πρώτη ημέρα της επανασύστασής του, πράττει με συνέπεια το καθήκον του, λειτουργώντας ως στρατηγείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και προσπαθώντας να ενθαρρύνει με κάθε μέσο την επιχειρηματικότητα:
-στηρίζοντας την αγορά εργασίας,
-διευκολύνοντας τη λειτουργία επιχειρήσεων
-και παρέχοντας επενδυτικά κίνητρα.

Από τα 314 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 δισ. ευρώ, που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας και στους εφτά αναπτυξιακούς κύκλους, περίπου τα 100 αφορούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 520 εκ. ευρώ.

Από αυτά, σύμφωνα με στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα σε ειδική συνέντευξή Τύπου, για το Νομό Ξάνθης έχουν κατατεθεί 5 επενδυτικά σχέδια (όλα στους πρώτους έξι επενδυτικούς κύκλους) με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 32,2 εκ. ευρώ.

Για το Νομό Δράμας έχουν κατατεθεί 8 (2 στον 7ο κύκλο- προϋπολογισμού 58,2 εκ. ευρώ) με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 95 εκ. ευρώ.

Για το Νομό Έβρου έχουν κατατεθεί 58 (45 στον 7ο κύκλο-προϋπολογισμού 79,6 εκ. ευρώ) με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 195 εκ. ευρώ.

Για το Νομό Καβάλας έχουν κατατεθεί 6 (όλα στους πρώτους έξι επενδυτικούς κύκλους) με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 21 εκ. ευρώ, ενώ για το Νομό Ροδόπης έχουν κατατεθεί 16 (6 στον 7ο κύκλο-προϋπολογισμού 115,8 εκ. ευρώ) με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 174,19 εκ. ευρώ.

Φίλες και φίλοι,
οι ορίζοντες που ανοίγονται για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη του μέλλοντος πρέπει να είναι τμήμα του Εθνικού σχεδιασμού μας, γιατί για αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της πατρίδας μας η περίοδος απομόνωσης και μαρασμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Μαζί προχωρούμε δυναμικά στο δρόμο της εξέλιξης και της προόδου, πιστοί στο κοινό μας όραμα να καταστήσουμε την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη:
-κέντρο διαβαλκανικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας,
-πρότυπο ασφάλειας και ειρήνης
-και πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Η γη που μας φιλοξενεί σήμερα δεν είναι χώρος για πειραματισμούς.

Αντίθετα είναι μια ευλογημένη γη με εξαιρετική:
-γεωστρατηγική,
-οικονομική
-και αναπτυξιακή αξία.

Αυτά τα χώματα αποτελούν την έξοδο της Βαλκανικής στο Αιγαίο:
-εδώ ενώνεται η ανατολή με τη δύση και η Ασία με την Ευρώπη,
-εδώ υπάρχουν υπέροχες πόλεις με άξιους πολίτες και υψηλή κουλτούρα, ιστορία, πολιτισμό και ισχυρή παράδοση.

Όπως αλλάζει η Ελλάδα, έτσι θα αλλάξει και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Το Υπουργείο είναι δίπλα σας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και δίνουμε μαζί τη μάχη για την αναβάθμιση της περιοχής και την αξιοποίησή της ως θερμοκοιτίδα ανάπτυξης.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου την έναρξη των εργασιών του 6ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργανώνει το KA-BUSINESS.GR.

Εύχομαι στη φίλη μου Ραλλιώ Λεπίδου να συνεχίσει να διοργανώνει συνέδρια υψηλού:
-επιπέδου
-και κύρους
και, γιατί όχι, το επόμενο να το πραγματοποιήσει στον Έβρο.

Σας ευχαριστώ πολύ.