(Άρθρο): «Η ευθύνη μας για την ανάδειξη των άξιων και των ικανών»

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα "Myportal.gr", που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2023.

«Η ευθύνη μας για την ανάδειξη των άξιων και των ικανών»

Η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών και την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων είναι μια κορυφαία στιγμή κάθε Δημοκρατίας, την οποία δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε ελαφρά την καρδία. Ιδιαίτερα τώρα, που η εποχή του "κάθε δήμος και χρίσμα" έχει παρέλθει, οι επιλογές που θα κάνουμε είναι κρίσιμες για το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών. Το γεγονός αυτό μεγαλώνει τη δική μας ευθύνη ως εκλογικό σώμα να αναδείξουμε με την ψήφο μας τα άξια και ικανά πρόσωπα που μπορούν να προσφέρουν έργο. Εκείνες και εκείνους που μπορούν να παράξουν απτό αποτέλεσμα.
Οι πρόσφατες καταστροφές, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, καθιστούν σαφές ότι οι τοπικοί άρχοντες που θα εκλεγούν έχουν την ευθύνη να διοικήσουν Δήμους και Περιφέρειες με γνώμονα πως θα βελτιώσουν το επίπεδο της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Διότι, δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι η εικόνα και η αποτελεσματικότητα ενός Δήμου αντανακλάται στις υπηρεσίες που παρέχει.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι επιλογές που μας δίνονται πίσω από το παραβάν είναι πολλές, αλλά επί της ουσίας γίνονται συγκεκριμένες και τις υπαγορεύει η κοινή λογική, αρκεί να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα αξιολογώντας ποιοί από τους υποψηφίους έχουν όραμα, σχέδιο, προγραμματισμό και διάθεση για σκληρή δουλειά. Ποιοί προσέφεραν πραγματικά και ποιοί υστέρησαν. Άρα, η συμμετοχή όλων μας στην κάλπη, εκτός από αυτονόητη, είναι εξόχως σημαντική, καθώς με την ψήφο μας θα απαντήσουμε σε δυο βασικά και αυτονόητα ερωτήματα: "Τι ζητάμε για τον τόπο μας" και το δεύτερο: "Ποιά διοίκηση κρίνουμε ικανή να παράξει αυτό που ζητάμε".
Μετρώντας, λοιπόν, αντίστροφα για την κάλπη, σας ζητώ να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητες κάθε συνδυασμού και να μελετήσουμε με επάρκεια το σχέδιο δράσης τους για την επόμενη ημέρα. Ποιές είναι οι προτάσεις των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών για την καθημερινότητα, το όραμα τους, οι στόχοι που θέτουν για την ανάπτυξη.
Γι' αυτό δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως όταν βρεθούμε μπροστά στην κάλπη, πρέπει να έχουμε αποκρυσταλλωμένη άποψη πριν ψηφίσουμε και ακολούθως να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα πρόσωπα που ακούν την κοινωνία και είναι έτοιμα να εφαρμόσουν ένα βιώσιμο και ρεαλιστικό μοντέλο προόδου.
Από εκεί και πέρα, επειδή η αυτοδιοίκηση έχει αποδεσμευθεί από το κεντρικό πολιτικό σύστημα, είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν θέτει ζήτημα επιβεβαίωσης ή αμφισβήτησης της ετυμηγορίας των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου. Η πολιτική χροιά που δώσαμε ως Νέα Δημοκρατία στις περιφερειακές εκλογές υπαγορεύεται από την ανάγκη συντονισμού του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική πολιτική σκηνή. Οι Περιφερειάρχες, όπως και οι Δήμαρχοι, είναι συνεργάτες της Κυβέρνησης και κατ' επέκταση είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαπνέονται από το ίδιο μεταρρυθμιστικό πνεύμα, να είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις ίδιες αναπτυξιακές επιλογές και να διακρίνονται για τη στενή συνεργασία, τον συντονισμό και τη συναντίληψη με την κεντρική διοίκηση.
Ας ασκήσουμε, λοιπόν, το δικαίωμα της ψήφου με κριτήρια μόνο την ικανότητα, την αξιοσύνη, την εργατικότητα, την εντιμότητα και τη διάθεση για προσφορά.