(Άρθρο): «Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και όχι για τους αριθμούς»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Grtimes.gr", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023.

«Κάνουμε πολιτική για τους ανθρώπους και όχι για τους αριθμούς»

Ο προϋπολογισμός του 2024, τον οποίο συζητούμε στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είναι ο προϋπολογισμός της δικαίωσης για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι είναι ο πρώτος που καταρτίζεται μετά από 13 χρόνια έχοντας η χώρα μας ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και βαρύνουσα εξέλιξη, η οποία θέτει τις βάσεις για μια ακόμη πιο ενισχυμένη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός του 2024 είναι το θεμέλιο για να αντιμετωπίσουμε πειστικά τις συνέπειες του πληθωρισμού και να συνδράμουμε στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών. Αποτελεί προϊόν σκληρής δουλειάς και θυσίας της ελληνικής κοινωνίας σε συνδυασμό με τη συνετή, νοικοκυρεμένη και αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζουμε ως Κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γι' αυτό, στους δείκτες του αποτυπώνεται η πολιτική σταθερότητα, η διαρκής τροχιά προόδου και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, καθώς απορροφούμε επιτυχημένα τους κραδασμούς από τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα στο δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Επί της ουσίας το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί, καθώς τα βασικά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι αμοιβές στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οικονομία μεγεθύνεται και μειώνεται η ανεργία. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος το 2023 εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2,3%, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3% και είναι υψηλότερος από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Ο πληθωρισμός, που εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει γύρω στο 4%, του χρόνου εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο 2,4%. Η ανεργία, από το 11,2% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος, του χρόνου θα μειωθεί στο 10,6%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,1% φέτος, του χρόνου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.
Εντυπωσιακή είναι και η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο από το 171,4% του ΑΕΠ το 2022, θα κλείσει στο 159,3% το 2023 και θα μειωθεί έτι περαιτέρω το 2024 στο 152,2%, γεγονός που μας κατατάσσει ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους παγκοσμίως.
Όσα σας ανέφερα παραπάνω είναι η απόδειξη ότι κάνουμε πολιτική για τον άνθρωπο και όχι για τους αριθμούς. Και αυτό πιστοποιείται με δυο ακόμη δείκτες. Ο πρώτος αφορά το κοινωνικό κράτος, αφού το 2024 ενισχύουμε την επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία κατά 15% συγκριτικά με το 2023. Ο δεύτερος αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη ώστε ο πολίτης να γίνεται συμμέτοχος της καλής οικονομικής πορείας που έχει η χώρα δημοσιονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε το εισόδημα των πολιτών. Η μόνιμη ενίσχυσή τους εισοδήματός τους μεταφράζεται σε μόνιμη αύξηση των αποδοχών και περαιτέρω κατάργηση φορολογικών βαρών, με το συνολικό όφελος στους πολίτες να ξεπερνά τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024. Αναφέρομαι στην αύξηση στις αποδοχές περίπου 660.000 δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια στασιμότητας, στη νέα αύξηση του βασικού κατώτατου μισθού, στο "ξεπάγωμα" των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, στη νέα αύξηση των συντάξεων για δεύτερη συνεχή χρονιά και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.
Συνοψίζοντας, η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού στηρίζεται στην υπεραπόδοση της οικονομίας. Ως εκ τούτου η πατρίδα μας βαδίζει στον ορθό δρόμο, μειώνει το χρέος και επιτυγχάνει θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμάται. Συνεχίζουμε στην ίδια πολιτική, έχοντας εφεδρείες που μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στους συμπατριώτες μας, διαθέτοντας στοχευμένα δημοσιονομικούς πόρους προκειμένου να πετύχουμε τη μέγιστη οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα.