Άμεση και ηχηρή απάντηση Θ. Καράογλου στην τουρκική προβοκάτσια στον ΟΑΣΕ να θέσει έμμεσα θέμα αναγνώρισης «Δημοκρατίας της Β. Κύπρου»

Θεσσαλονίκη, 03 Ιουλίου 2022

Δελτίο Τύπου
Άμεση και ηχηρή απάντηση Θ. Καράογλου στην τουρκική προβοκάτσια στον ΟΑΣΕ να θέσει έμμεσα θέμα αναγνώρισης «Δημοκρατίας της Β. Κύπρου»

Άμεση και ηχηρή ήταν η αντίδραση του κ. Θεόδωρου Καράογλου στην προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει σήμερα το πρωί η τουρκική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στο Μπέρμινγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, μιλώντας για «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», θέτοντας δηλαδή έμμεσα θέμα αναγνώρισης των κατεχομένων της Κύπρου.
Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μόλις άκουσε τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς έλαβε αμέσως το λόγο κατακεραυνώνοντας την αντιπροσωπεία της γειτονικής χώρας. Σε υψηλούς τόνους ο κ. Καράογλου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα κράτος με την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», σημειώνοντας με νόημα πως «καμία χώρα του κόσμου και κανένας διεθνής οργανισμός όπως είναι για παράδειγμα η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, ο ΟΗΕ και ο ΟΑΣΕ δεν αναγνωρίζουν ένα κράτος που δεν υπάρχει».
«Το μόνο που υπάρχει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι μια έκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 40% του νησιού και έχει καταληφθεί παράνομα από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής που εισέβαλαν στο μαρτυρικό νησί το 1974», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Καράογλου μίλησε για την ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος «της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών του ΟΑΣΕ, ως βάση ασφάλειας και αγαστής συνεργασίας».
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι στο σημερινό ρευστό γεωστρατηγικό πεδίο «η σταθερότητα, η σωφροσύνη, η συνέπεια και η αλληλεγγύη είναι ο οδικός χάρτης που θα επιτρέψει στα μέλη του ΟΑΣΕ να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις του σήμερα, αλλά και της επόμενης ημέρας». Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες είναι συστατικό μέρος ενός συγκεκριμένου πολιτικού, πολιτισμικού και αξιακού χώρου, από τις αρχές του οποίου δεν πρέπει να παρεκκλίνει κανένα μέλος του Οργανισμού.
Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημείωσε ότι λειτουργεί ως καταλύτης εξελίξεων, κάνοντας εκτενή αναφορά στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και στηλιτεύοντας την επιμονή της Άγκυρας να εφευρίσκει καθημερινά ένα νέο αφήγημα που συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση στη Ν.Α. Ευρώπη.
«Δυστυχώς, μέσω της συγκεκριμένης επιθετικής ρητορικής είναι σαφές ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κράτη που συμπεριφέρονται ως αναθεωρητική δύναμη και διαχειρίζονται τις διεθνείς σχέσεις με συναλλακτικό τρόπο. Παριστάνουν τον "επιτήδειο διαμεσολαβητή" επιδιώκοντας συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ιστορικά κανένας "ουδέτερος", όσο "επιτήδειος" και αν νομίζει ότι είναι, δεν κέρδισε περισσότερα από εκείνους που βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» τόνισε ο κ. Καράογλου, υπερασπιζόμενος τις ελληνικές θέσεις και ξεκαθαρίζοντας ότι η «η χώρα μας κρατά πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».