Θ. Καράογλου: «Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

«Απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές δεν νοείται να παραμένουμε απαθείς θεατές» ήταν το μήνυμα που πέρασε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου με τις δυο ενημερωτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε την Κυριακή, σε Περαία και Θέρμη, με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τις πολιτικές ισότητες των φύλων.
«Καμία γυναίκα που ανεβαίνει τον προσωπικό της Γολγοθά δεν είναι μόνη» τόνισε στις εισαγωγικές του τοποθετήσεις ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, εξηγώντας πως η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για την ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού και ευαίσθητου κοινωνικού ζητήματος εντάσσεται στην κυβερνητική προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος ισότητας στην ελληνική κοινωνία.
«Στόχευση μου είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση» πρόσθεσε, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία τριετία στην πατρίδα μας στο ζήτημα της ισότητας των φύλων.
«Η νομοθεσία και οι πολιτικές βελτιώθηκαν σε σημαντικό βαθμό προκειμένου να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες» ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Καράογλου, σημειώνοντας πως τα θλιβερά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας δεν κάνουν διακρίσεις κοινωνικών και οικονομικών στρωμάτων. «Μας αφορούν όλους και πρέπει να ενεργούμε συντεταγμένα. Πρέπει να ξεπεράσουμε πεποιθήσεις του χθες και να "σπάσουμε" τα έμφυλα στερεότυπα. Στο πλαίσιο αυτό η Πολιτεία φροντίζει να δημιουργεί τις πιο υγιείς προϋποθέσεις και τις πιο άρτιες δομές προκειμένου οι γυναίκες που βιώνουν παρόμοιες συμπεριφορές να σπάσουν τη σιωπή τους, να εμπιστευθούν τους ειδικούς και να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία ή τον κίνδυνο βίας που υφίστανται» συμπλήρωσε.
Στην εκδήλωση της Περαίας το λόγο πήραν η κα. Όλγα Δημητριάδου ως εκπρόσωπος της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων της ΝΔ Θεσσαλονίκης, η δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εκπρόσωπος της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ Θεσσαλονίκης κα. Θούλη Παράσογλου και η κα. Νατάσα Κασάπη, πρώην Γ.Γ. του Δήμου Θερμαϊκού.
Στην εκδήλωση της Θέρμης το λόγο πήραν η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα. Καλυψώ Γούλα, η δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εκπρόσωπος της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ Θεσσαλονίκης κα. Θούλη Παράσογλου και η εκπρόσωπος της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων της ΝΔ Θεσσαλονίκης κα. Όλγα Δημητριάδου.
Στην τοποθέτησή της η κα. Καλυψώ Γούλα ανέφερε ότι η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία αφορά το σύνολο της κοινωνίας. «Σήμερα υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες σε όλη τη χώρα που αποτελούν ένα δίκτυο δομών που βοηθούν, στηρίζουν και εξυπηρετούν γυναίκες που υπέστησαν βία να χτίσουν την προσωπικότητά τους» τόνισε μεταξύ άλλων.
«Στη μετά Covid εποχή έσπασε το πέπλο της συγκάλυψης. Όλοι βρεθήκαμε ενώπιος ενωπίω και είναι η αφορμή να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά» σημείωσε από την πλευρά της η κα. Θούλη Παράσογλου.
Στις επιπτώσεις του δημογραφικού ζητήματος και πόσο αυτό επηρεάζει την ελληνική οικογένεια και τη χώρα μας γενικότερα εστίασε η κα. Όλγα Δημητριάδου, εξηγώντας πως απαιτείται η συστράτευση όλων για την μακροπρόθεσμη επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που ταλανίζει την πατρίδα μας.
Τέλος, η κα. Νατάσα Κασάπη, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις προκειμένου να σταθούν δίπλα στις γυναίκες που υφίστανται οικογενειακή ή έμφυλη βία. Όπως είπε: «Όλοι είμαστε εν δυνάμει βοηθοί αυτών των περιπτώσεων. Οι Δήμοι είναι παρόντες στη σωστή προσέγγιση και επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος».