Θ. Καράογλου: «Η επιστολική ψήφος εμβαθύνει τη Δημοκρατία μας»

Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου2024

Δελτίο Τύπου
Θ. Καράογλου: «Η επιστολική ψήφος εμβαθύνει την Δημοκρατία μας»

«Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου εμβαθύνει την δημοκρατία, βελτιώνει την εκλογική διαδικασία, διευρύνει το εκλογικό σώμα και αυξάνει τη συμμετοχή, φέρνοντας τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και στο αναφαίρετο δικαίωμα της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος». Αυτό επισήμανε ο Θεόδωρος Καράογλου, από το βήμα της Ολομέλεια της Βουλής, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε ότι με τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου «η Ελλάδα κάνει ένα ποιοτικό άλμα δημοκρατίας στην επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων Μεταπολίτευσης», προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι μια ριζοσπαστική και προοδευτική τομή εκσυγχρονισμού. «Άλλωστε, δεν πρόκειται για μια δεξιά, αριστερή ή κεντρώα πρωτοβουλία, αλλά για μια νομοθετική παρέμβαση την αναγκαιότητα της οποίας αναγνωρίζει και επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας» σημείωσε ο κ. Καράογλου.
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων προκειμένου, όπως εξήγησε, να απεικονίζουν πληρέστερα το εκλογικό σώμα. Με αφορμή τον εκσυγχρονισμό του τρόπου εκλογής των Ευρωβουλευτών, ο κ. Καράογλου εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την υιοθέτηση του συστήματος του σταυρού προτίμησης. Όπως είπε, το συγκεκριμένο μοντέλο προσφέρει σε αναγνωρίσιμα πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από τον αθλητικό και τον καλλιτεχνικό χώρο, προβάδισμα εκλογής έναντι εκείνων που διαθέτουν το πολιτικό αισθητήριο και τις γνώσεις να εκπροσωπήσουν τη χώρα επάξια στην Ευρωβουλή. Στο ίδιο πλαίσιο πρότεινε στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να αξιολογήσει την προοπτική η χώρα να «σπάσει» σε εκλογικές περιφέρειες και στις προσεχείς ευρωεκλογές, γιατί όπως ανέφερε «η ενιαία περιφέρεια δεν προσφέρει καμία τοπική εγγύτητα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να στρέφονται στα πρόσωπα που απολαμβάνουν μεγαλύτερης αναγνωρισιμότητας».