Ομιλία Θ. Καράογλου στην εκδήλωση "Νοιάζομαι σημαίνει προσφέρω"

Ομιλία Θ. Καράογλου στην εκδήλωση με τίτλο: «Νοιάζομαι σημαίνει προσφέρω» την Κυριακή 05 Μαΐου 2019

Φίλες και φίλοι,
εύχομαι σε όλες και όλους καλό μήνα με υγεία για εσάς και τις οικογένειές σας.

Μιας και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, θέλω να ευχηθώ και καλή απαλλαγή στην πατρίδα μας από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα βρεθούμε μπροστά στην κάλπη για να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα.
Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε, στις 27 φεύγουν! Για αυτό και το μήνυμα της ευρωκάλπης πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητο και να αποτυπώνει τη βαθύτατη επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας για πολιτική αλλαγή εδώ και τώρα!

Σήμερα το πρωί, όμως, δεν συναντιόμαστε στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου «Nikopolis» για:
-να μιλήσουμε πολιτικά,
-ούτε να αναλύσουμε την τρέχουσα επικαιρότητα. Έχουμε χρόνο για αυτά...

Είμαστε εδώ για να πούμε, όλοι μαζί, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους συνανθρώπους μας που αποκαλώ «Απόστολους της προσφοράς».

Σε όλες και όλους εκείνους που θυσιάζουν χρόνο από τις οικογένειές τους για να δώσουν πολύτιμες «ανάσες» αλληλεγγύης σε συμπολίτες μας που χρειάζονται ένα χέρι για να πιαστούν.

Για αυτό και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη:
-μαζική
-και δυναμική παρουσία σας
σε ένα ακόμη κάλεσμα του πολιτικού μου γραφείου.

Ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλω και σε δυο πολύ καλούς μου φίλους, οι οποίοι με τιμούν με την παρουσία τους συμμετέχοντας ενεργά στην εκδήλωση. Αναφέρομαι στην ευρωβουλευτή της ΝΔ και εκ νέου υποψήφια κυρία Μαρία Σπυράκη, όπως επίσης και στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος κύριο Γιάννη Πάιδα. Αμφότεροι δίνουν τη μάχη του σταυρού σε πανελλαδικό επίπεδο και διεκδικούν τον έναν από τους τέσσερις σταυρούς που δικαιούμαστε να βάλουμε στις ευρωεκλογές.

Θα πάρουν σε λίγο το λόγο και θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε την τοποθέτησή τους για το μήνυμα που αναφέρει ο τίτλος της εκδήλωσης: «Νοιάζομαι σημαίνει προσφέρω».
Η σημερινή δράση που υλοποιεί το πολιτικό μου γραφείο έχει συμβολικό χαρακτήρα. Για αυτό, άλλωστε, επέλεξα να τιμήσω 8 εθελοντικές οργανώσεις ανάμεσα στις πολλές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Σας τις παρουσιάζω με αλφαβητική σειρά:
-Η ΑΕΛΙΑ είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση η οποία βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών, αλλά και των ανδρών, που έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο του μαστού. Προσφέρουν κάθε μήνα πέντε δωρεάν μαστογραφίες σε αποδεδειγμένα άπορες γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, ενώ τα μέλη της έχουν θέσει ως στόχο να αποκτήσουν δική τους κινητή μονάδα με υπερηχογράφο και μαστογράφο, προκειμένου να ξεκινήσουν εκστρατείες προληπτικών εξετάσεων στην επαρχία.

-Η Εθελοντική Ομάδα Φιλύρου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έτοιμη για προσφορά, συνδράμοντας όπου υπάρχουν φυσικές καταστροφές ή έκτακτα προβλήματα στην περιοχή δράσης της.

-Η Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας υπηρετεί τον συνάνθρωπο προσφέροντας χρόνο, γνώσεις και εμπειρία, στελεχώνοντας μια αποτελεσματική ομάδα η οποία παρέχει οργανωμένη βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε συνεργασία με κρατικούς και άλλους φορείς.

-Οι Θερμαΐδες είναι μια πανελλαδική οργάνωση γυναικών, το παράρτημα της οποίας στη Θεσσαλονίκη έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική και κοινωνική δράση στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, με κεντρικό άξονα τη γυναίκα και το παιδί.

-Το κέντρο προστασίας ανηλίκων ΡΟΜ «Ο φάρος του κόσμου», φωτίζει τις ψυχές των παιδιών του χάρη στον πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη. Μας δίδαξε πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο και μάταιο!

-Ο Σύλλογος φίλων των καρκινοπαθών παιδιών «Στοργή» προσφέρει με περίσσευμα αγάπης μια στοργική αγκαλιά φιλοξενίας στα ασθενή παιδιά και τις οικογένειές τους, που κάνουν τη θεραπεία τους στα παιδοογκολογικά νοσοκομεία της πόλης.

-Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης βοηθά στη διαμόρφωση ενός κόσμου όπου κυριαρχούν:
-η συνεργασία,
-η αλληλεγγύη,
-η αλληλοκατανόηση,
-η αλληλοϋποστήριξη
-η προσφορά στον συνάνθρωπο.
Ως παλιό «λυκόπουλο» το γνωρίζω από «πρώτο χέρι».

-Τέλος το σωματείο ΑμεΑ «Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης», στηρίζει παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες. Έχει έδρα τον Τρίλοφο και αποστολή του είναι η προώθηση των συμφερόντων των ατόμων με αναπηρία, με σκοπό την πλήρη κοινωνική τους ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση.

Στο πρόσωπο των εκπροσώπων των παραπάνω σωματείων τιμούμε απόψε κάθε συνάνθρωπο που έχει αναγάγει σε έργο ζωής:
-την άοκνη
-και ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Την προσφορά που δεν περιμένει αντάλλαγμα αλλά δέχεται ως ηθική αμοιβή:
-ένα χαμόγελο,
-ένα απλό και ειλικρινές ευχαριστώ!

Προσωπικά αντιλαμβάνομαι τη σημερινή συνάντηση ως πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης όλων μας για την:
-ανάδειξη,
-προβολή,
-τιμή
-και κοινοποίηση της δράσης όλων των εθελοντικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Η στήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη δεν πρέπει να είναι έργο μόνο των λίγων, αλλά των πολλών!

Η αλληλεγγύη και η προσφορά δεν πρέπει να θεωρούνται μόνο δυο πανανθρώπινες αξίες, αλλά ως μια κοινή αποστολή!

Νοιάζομαι σημαίνει προσφέρω!
Προσφέρω σημαίνει δίνω!
Και δίνω σημαίνει στηρίζω απλόχερα!
Δηλαδή, καταθέτω ψυχή!
Τέσσερις μικρές λέξεις με τεράστια:
-ηθική
-και κοινωνική αξία
που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας αναγκαίας κοινωνικής «αλυσίδας» έμπρακτης βοήθειας η οποία, κόντρα στην εποχή του άκρατου «εγώ», αναδεικνύει το πραγματικό νόημα του ανθρωπισμού.

Θυμάμαι τη μητέρα μου να αναφέρει συχνά ένα ρητό: «Στη ζωή», μου έλεγε, «θα συναντήσεις δυο ειδών ανθρώπους. Αυτούς που δίνουν και αυτούς που παίρνουν. Αυτοί που παίρνουν τρώνε καλύτερα, αυτοί που δίνουν όμως κοιμούνται καλύτερα».

Το αναφέρω διότι η προσφορά στον συνάνθρωπο ως στάση ζωής προάγει αρετές και διαμορφώνει συνειδήσεις, με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής στις ιδιαίτερα κρίσιμες συνθήκες που βιώνουμε ως χώρα και κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που βρίσκεστε σήμερα μαζί μας αποτελείτε ζωντανό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, εκφράζοντας μια υγιή δύναμη που μέσα από τη δική της δράση φιλοδοξεί να φέρει την αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφοράς ώστε από κοινωνία του θέλω να γίνουμε κοινωνία του πράττω.

Από κοινωνία της θεωρίας, κοινωνία της πρωτοβουλίας.

Από κοινωνία της αδράνειας, κοινωνία της δράσης.

Από κοινωνία των λίγων, κοινωνία των πολλών.

Οι φάροι δεν «τρέχουν» στις ακτές αναζητώντας ποιο καράβι θα σώσουν. Στέκονται αγέρωχοι και φωτίζουν. Αντίστοιχοι φάροι προσφοράς είστε και εσείς. Ήρωες της διπλανής πόρτας που χαρίζουν:
-ελπίδα
-και προοπτική,
λειτουργώντας ως παράδειγμα αυτοδιάθεσης στον συνάνθρωπο.

Μαζί μπορούμε περισσότερα.
Μαζί ονειρευόμαστε το αύριο.
Μαζί αξίζουμε καλύτερα.

Γιατί το «μαζί» είναι η ισχυρότερη λέξη, πλάθοντας έναν κόσμο σύμπραξης και αλληλεγγύης.

Φίλες και φίλοι,
εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία της προσφοράς και ιδίως όταν οι ώρες το επιτάσσουν. Τότε είναι που έχουμε αποδείξει πως ξέρουμε να ενεργούμε συλλογικά χάριν ενός κοινού οράματος.

Και ως λαός, όταν:
-ενώνουμε δυνάμεις,
-παραμερίζοντας τα μικρά που μας χωρίζουν,
κατορθώνουμε πολλά και σπουδαία.

Εξυπακούεται ότι ο εθελοντισμός δεν πρέπει:
-να υποκαθιστά την κρατική λειτουργία,
-να γίνεται αντικείμενο οικονομικής ή επικοινωνιακής εκμετάλλευσης,
-ή να είναι εσωστρεφής.

Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι η εξωστρέφεια είναι σύμφυτη έννοια του εθελοντισμού. Ο εθελοντής δεν δρα για τον εαυτό του, αλλά οι ενέργειές του απευθύνονται πρωτίστως και αποτυπώνονται στους άλλους.

Υπό αυτήν την οπτική σήμερα θέλω να απευθύνω μια έκκληση προς όλους σας. Να παρακινήσουμε όσους γνωρίζουμε να συμμετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις και μέσα από αυτές να γίνουμε: παραδείγματα:
-ενεργούς
-και αποτελεσματικής δράσης.

Να πείσουμε όσο περισσότερους μπορούμε να γίνουν εκφραστές της συλλογικής συνείδησης.

Και μην ξεχνάτε ότι ο εθελοντισμός είναι κοινωνική δύναμη. Δεν συνδέεται μόνο με τις φυσικές καταστροφές και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και κρίσεων, μα και με άλλες πτυχές καθημερινών κοινωνικών αναγκών.

Από τη δική μας πλευρά, μαζί με την Μαρία Σπυράκη και τον Γιάννη Πάιδα, θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπροσώπους των 8 συλλόγων που θα τιμήσουμε σε λίγη ώρα, κάνοντάς τους ένα συμβολικό δώρο.

Μέσω κλήρωσης, που θα γίνει μπροστά σας, θα αναδείξουμε μια εθελοντική οργάνωση, μέλη της οποίας θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι ο δικός μας τρόπος να τιμήσουμε το έργο σας.

Συνοψίζοντας, για να μην μακρηγορήσω, ούτε να «κλέψω» χρόνο από τους δυο ομιλητές που ακολουθούν, εθελοντισμός σημαίνει ελπίδα, συνεισφορά, αλτρουισμός.

Στις δύσκολες εποχές, όπου ο άκρατος ατομικισμός αποτελεί πηγή πραγματικού κινδύνου για τις αρχές και τις αξίες που αιώνες τώρα χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας, όλοι εσείς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που καλείστε «εθελοντές», στέλνετε δυο ηχηρά μηνύματα:
-Πρώτον, αυτό που έλεγε ο Μακρυγιάννης, πως: «δεν πλουταίνει ο άνθρωπος με χρήματα μονάχα, πλουταίνει και με τα καλά του έργα»
και δεύτερον πως «όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά».

Σας ευχαριστώ πολύ!