O Θ. Καράογλου εισηγητής στο Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών για το «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2022-2025»

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2021

Δελτίο Τύπου
O Θ. Καράογλου εισηγητής στο Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025»

Ο κ. Θεόδωρος Καράογλου ορίστηκε εισηγητής της πλειοψηφίας στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2022-2025».
Παίρνοντας το λόγο στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι το Μεσοπρόθεσμο «σηματοδοτεί την ασφαλή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από τη μερική ανάκαμψη στην ολική επαναφορά». Και αυτό, όπως εξήγησε, γιατί μέχρι το 2025 η Ελλάδα θα «τρέχει» με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που την φέρνει στο κατώφλι της νέας εποχής.
Βάσει των προβλέψεων του Νομοσχεδίου το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται στο 3,6%, ενώ για το 2022 θα εκτιναχθεί στο 6,2% και την επόμενη τριετία κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στο 4%. Αυτό μεταφράζεται σε σωρευτική αύξηση των επενδύσεων κατά 88,4%, των εξαγωγών κατά 43,1%, σε μείωση της ανεργίας κατά πέντε μονάδες έως το 2025 και σε μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.
Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, βάσει της δημοσιονομικής μας πορείας θα επιστρέψουμε σε αυτά το 2023, τη στιγμή που οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται να δημιουργήσουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025 χάρη στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία ορθοποδεί χάρη στη χρηστή διακυβέρνηση τους δύσκολους μήνες της πανδημίας και στη χάραξη μιας συνετής οικονομικής στρατηγικής που «θεραπεύει» αποτελεσματικά τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2022-2025 «αποκαλύπτει την Ελλάδα της ευημερίας».
Όπως είπε: «Με τα μέσα που διαθέταμε κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε "αντισώματα" στην οικονομία. Κάπως έτσι το τέλος της πανδημίας θα συμπίπτει με την αρχή του προγράμματος ανάκαμψης και η Ελλάδα μετατρέπεται σε εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων».
Και συνέχισε: «Σχεδόν δυο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 φροντίζουμε καθημερινά να δικαιώνουμε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας. Η επιτυχία αυτή φέρει την υπογραφή του Πρωθυπουργού της ευθύνης και των έργων, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το δικό μας αποτύπωμα στην Ελλάδα που αναγεννάται, στην Ελλάδα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα ανακάμπτει, η Ελλάδα δεν μένει καθηλωμένη στα φοβικά σύνδρομα του χθες. Τολμάμε, επιχειρούμε, σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας».