(Άρθρο): "Ο πολιτικός μας λόγος είναι συμβόλαιο"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Myportal.gr» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021.

«Ο πολιτικός μας λόγος είναι συμβόλαιο»

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία δεσμευτήκαμε ως Κυβέρνηση πως κανένας δεν θα μείνει μόνος. Το κάνουμε πράξη γιατί ο πολιτικός μας λόγος είναι συμβόλαιο. Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ο προϋπολογισμός του 2022.
Περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, απλώνει ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από τους συμπατριώτες μας, οδηγεί στην αναθέρμανση της αγοράς εργασίας και σε σταδιακή άνοδο των μισθών, όμως πάνω από όλα σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, το οποίο καθιστά το κράτος μας πιο αποτελεσματικό που μοιράζει πιο δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.
Γι'αυτό και από το βήμα της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερα ότι είναι ο προϋπολογισμός της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν αρχικά και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ισχυρή επαναφορά του τουρισμού, την ενίσχυση στις εξαγωγές αγαθών και την κύρια επίδραση της κατανάλωσης έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Σε τελική ανάλυση, εκείνο που μετράει είναι ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δικαιώνονται μιας και η Ελλάδα αφήνει πίσω της το δύσκολο παρελθόν και κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον επαναπροσδιορίζοντας τη θέση της στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Το πράττει γιατί δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος χάρη στη φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική, τη φορολογική εκλογίκευση, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη λιγότερη γραφειοκρατία, την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και τη μόχλευση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων μαρτυρούν πως η εθνική μας οικονομία ανακτά τη δυναμική της.
Ας αναλογιστούμε μονάχα ότι για τα έτη 2021 και 2022 ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7%, ποσοστό που μας καθιστά πρωταθλητές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω αφού από το 3,6% που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2022-2025, εκτινάσσεται στο 6,9% για φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο με οδηγό την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με την ύφεση του 2020 εξαιτίας της πανδημίας, η οικονομία μας έχει ήδη καλύψει περισσότερα από τα 2/3 του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος.
Φυσικά, πρωτεύον παράγοντας για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Πρόκειται για έναν σημαντικό καταλύτη προόδου και ευημερίας ο οποίος θα προσδώσει στην εθνική μας προσπάθεια επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμβάλλοντας στη μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού που υπήρχε. Μιλούμε, με φαρμακευτικούς όρους, για το «εμβόλιο» ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, για το «φάρμακο» που θα διαμορφώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από γενναία αύξηση των επενδύσεων κατά 21,9%. Μιλούμε για χρήματα που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην πραγματική οικονομία μέχρι το 2026. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις. Μονάχα έτσι δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εισόδημα.