(Άρθρο): «Με στόχο την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη της χώρας»

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Myportal.gr» την Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου 2022

«Με στόχο την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη της χώρας»

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι ένα καινοτόμο θεσμικό εργαλείο το οποίο προσφέρει σημαντική ώθηση σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ώστε τα επενδυτικά τους σχέδια να υλοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτός, άλλωστε, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος να τροφοδοτήσουμε τις εθνικές εργασιακές μας ανάγκες προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτικών σχημάτων προς την ελληνική οικονομία αποκαθίσταται, γεγονός που πιστοποιεί ότι η Ελλάδα είναι και αντιμετωπίζεται ως ισότιμος επενδυτικός προορισμός με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Το κομβικό σημείο, όμως, που πρέπει να σταθούμε στο νέο νομοθέτημα είναι εκείνο που αφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αφού η Πολιτεία μεριμνεί και τις βοηθά να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα τους. Τους παρέχει τα απαιτούμενα εφόδια να μεγαλώσουν και να διευρύνουν το πελατολόγιο τους, αποκτώντας πρόσβαση σε άγνωστες προς αυτές αγορές, πετυχαίνοντας επιχειρηματικά θαύματα.
Το πράττουμε ως Κυβέρνηση γιατί αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν την «καρδιά» της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που τις ενισχύουμε με μεγάλες επιχορηγήσεις και με περισσότερα μετρητά από ότι προέβλεπε ο αντίστοιχος νόμος του 2016. Πρόκειται για μια απόλυτα λογική πολιτική κίνηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συνθήκες αλλάζουν και μαζί της αλλάζουν και οι απαιτήσεις κάθε εποχής.
Το 2022 δεν είναι 2016, αφού επί της ουσίας σήμερα μετουσιώνουμε όλη την ευρωπαϊκή στρατηγική για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Για του λόγου το αληθές παραθέτω τα στοιχεία...
Από τη στιγμή που υπερψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την παραμονή των εθνικών εκλογών του 2019 ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων ήταν 999. Περίπου 285 επενδυτικά σχέδια ανά έτος. Η κρατική ενίσχυση ήταν 991 εκ. ευρώ, ενώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων ανερχόταν σε 2,96 εκατομμύρια ευρώ. Σχετικά με την συνολική κρατική ενίσχυση ανά έτος κυμαινόταν στα 283,14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ύψος των επενδυτικών σχεδίων ανά έτος ανερχόταν σε 847,7 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις 7 Ιουλίου του 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2021 όλοι οι δείκτες σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Ο αριθμός των επενδυτικών σχεδίων «εκτοξεύτηκε» στα 2.727. Δηλαδή 1.091 επενδυτικά σχέδια ανά έτος. Η κρατική ενίσχυση διαμορφώθηκε στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων ανήλθε στα 8,13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η συνολική κρατική ενίσχυση έφτασε τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος και το ύψος των επενδυτικών σχεδίων τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Κινούμαστε, λοιπόν, προς την κατεύθυνση της πλήρους απορρόφησης των κονδυλίων έχοντας ως κύριο μέλημα την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας της χώρας.
Οι αναπτυξιακές μας παρεμβάσεις είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο για την Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει. Για την Ελλάδα του μέλλοντος, της προόδου και της ευημερίας. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες ανοίγουν την πόρτα υποδοχής σημαντικών επενδύσεων. Και όλα αυτά εισάγοντας θεματικά καθεστώτα ενίσχυσης, διευκολύνοντας τις χαμηλότερες επενδύσεις, υπάγοντας στον αναπτυξιακό νόμο και τις μη περιφερειακές ενισχύσεις, καθιερώνοντας ένα πολύ ευέλικτο πληροφοριακό σύστημα και προσθέτοντας τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού κινδύνου στο νέο επιχειρείν που αφορά νέους και δεν έχουν ξαναεπενδύσει ή επιχειρήσει ξανά στο παρελθόν.
Σε τελική ανάλυση νομοθετώ σημαίνει παρεμβαίνω δραστικά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Και εμείς εφαρμόζουμε πολιτική για όλους τους Έλληνες!