(Άρθρο): «Μακάρι καμία άλλη μάνα να μην κλάψει το παιδί της»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «E-Koufalia.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

«Μακάρι καμία άλλη μάνα να μην κλάψει το παιδί της»

Ειλικρινά δεν το χωράει ανθρώπινος νους ότι μια ομάδα νεαρών αφαίρεσε συνειδητά τη ζωή του 19χρονου Άλκη επειδή στο δικό τους τρόπο σκέψης ο αθλητισμός είναι προέκταση του εγωισμού τους. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα και όχι για προϊόν οπαδικής βίας.
Για να μην ξαναζήσουμε, λοιπόν, παρόμοιες στιγμές η φράση «καταδικάζουμε τη βία», που γράφτηκε και ειπώθηκε κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ώστε να σπάσουμε το απόστημα και αφετηρία προκειμένου ο αθλητισμός να αποκτήσει ξανά την αθωότητα που έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση πορεύεται με τρεις κατευθυντήριους άξονες για την αντιμετώπιση των φαινομένων της οπαδικής βίας. Μέτρα όπως η ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, οι αναγκαίες προσαρμογές του ποινικού κώδικα και η εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας που ανακοινώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, προστίθενται σε μια σειρά άμεσων και αποτελεσματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων που προηγήθηκαν από το 2019 έως σήμερα για την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και ελέγχου. Αναφέρομαι στην επιστροφή του «ιδιώνυμου», η εφαρμογή του οποίου μείωσε τα κρούσματα βίας στον επαγγελματικό αθλητισμό κατά 80%, στη ρύθμιση των οργανωμένων μετακινήσεων των οπαδών, στην επέκταση των τοπικών και χρονικών ορίων εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα, αλλά και στη δυνατότητα που δόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ενισχυτικά των παραπάνω καταθέτω τρεις ακόμα πρωτοβουλίες που εκτιμώ ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πρώτη αφορά στην αυστηροποίηση των ελέγχων στους νόμιμους εκπροσώπους των συνδέσμων. Ως φυσικά πρόσωπα πρέπει να διώκονται όταν διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές από τους συνδέσμους που εκπροσωπούν. Η δεύτερη έχει να κάνει με τον ρόλο που διαδραματίζουν τα οπαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Εφημερίδες, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης επηρεάζοντας την ανάπτυξη διάφορων κοινωνικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου και του χουλιγκανισμού. Για χάρη του κλικ, της ακροαματικότητας τα οπαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περνούν πολύ συχνά από την ενημέρωση στην υπερβολή. Τέλος, τη «φωτιά» της οπαδικής βίας πυροδοτούν και οι δηλώσεις αθλητικών παραγόντων. Είναι συχνό φαινόμενο ο οπαδισμός να μετατρέπεται σε μέσο άσκησης πίεσης για την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων και κάπου εκεί το αθλητικό ιδεώδες μηδενίζεται.
Μπορεί για κάποιους να ακουστεί υπερβολικό, ωστόσο εφόσον το πάθημα δεν γίνει επιτέλους μάθημα, ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί ως μοχλός πίεσης.
Σε κάθε περίπτωση, μακάρι καμία άλλη μάνα να μην ξανακλάψει το παιδί της. Η δολοφονία του Άλκη δεν πρέπει να ξεχαστεί μετά τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα τη βρουν μπροστά τους και άλλες οικογένειες.