(Άρθρο): «Η Ελλάδα ενδυναμώνει τη θέση της»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Πολιτική», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

«Η Ελλάδα ενδυναμώνει τη θέση της»

Δεν γνωρίζω πόσοι ασπάζονται την άποψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη ότι «ο πόλεμος είναι η μαμή της ιστορίας», όμως είμαι σίγουρος πως η συντριπτική πλειοψηφία αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος είναι η πιο σκοτεινή αχρειότητα για την οποία είναι ικανή η ανθρώπινη φύση.
Σε κάθε περίπτωση η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο εφιάλτης μιας γενικευμένης ένοπλης σύγκρουσης απειλεί την υφήλιο, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό και οικονομικό πεδίο που αναθεωρεί τις έως σήμερα παγιωμένες πεποιθήσεις και αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου άλλαξε τα πάντα, παντού!
Το ρολόι της ιστορίας γύρισε δεκαετίες πίσω, με το σήμερα να θυμίζει άλλες εποχές εγκυμονώντας ανυπολόγιστους κινδύνους. Τα όσα διακυβεύονται είναι περισσότερα και μεγαλύτερα από την καθημερινότητα που βιώνουμε αφού επί της ουσίας στην Ουκρανία απειλείται η ίδια η ελευθερία, η οποία μάχεται να μην γίνει όμηρος του αυταρχισμού. Αυτό είναι το σημαντικότερο διακύβευμα του πολέμου που μαίνεται δίπλα μας.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και σέβεται την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών του κόσμου φρόντισε εξαρχής να πάρει σαφή θέση. Το αξιακό μας πλαίσιο δεν επιτρέπει εκπτώσεις σε ζητήματα Δημοκρατίας, γι' αυτό η Κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή. Δεν έπαιξε το παιχνίδι των ισορροπιών γιατί γνωρίζει πως μια τέτοια κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα θα θολώσει το αποφασιστικό μήνυμα στον εισβολέα και θα αποθρασύνει κάθε οπαδό του αναθεωρητισμού.
Είναι προφανές ότι η «καθαρή στάση» της Ελλάδας σήμερα είναι μια ασφαλής επένδυση στο αύριο, δικαιώνοντας πλήρως τις επιλογές της Κυβέρνησης αφού δεν υπήρχε άλλος δρόμος για να προστατευθούν και να προωθηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η πατρίδα μας ενδυναμώνει τη θέση της, ευρισκόμενη αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ρωσικής συμπεριφοράς, διότι το αποτέλεσμα της έκβαση της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης θα οδηγήσει σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα. Σε έναν νέο κόσμο, όπως διάβασα σε σχετική αρθρογραφία, στον οποίο ο ρόλος και η επιρροή κάθε χώρας θα εξαρτηθεί από τη θέση που παίρνει σήμερα. Ιδίως από τη στιγμή που έχουμε ως γείτονα μια χώρα η ηγεσία της οποίας διακατέχεται από την ίδια αναθεωρητική ιδεολογία, το εθνικό μας συμφέρον υπαγορεύει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας.
Όσον αφορά τους λίγους που τρέφουν αυταπάτες ότι δήθεν θα ήταν δυνατή η ισορροπία πάνω στο διεθνές τεντωμένο σχοινί, ας αναλογιστούν ότι η Τουρκία επιλέγει την ουδετερότητα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταδικάσει τον αναθεωρητισμό που η ίδια πιστεύει και εκφράζει σε κάθε ευκαιρία εις βάρος της πατρίδας μας.