(Άρθρο): «Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τη γη με νέα δημιουργική διάθεση»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Lagadasola.com», την Τρίτη 05 Απριλίου 2022.

«Ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τη γη με νέα δημιουργική διάθεση»

Oι ημέρες που ζούμε είναι οι πιο σημαντικές από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα, διότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ακρίβεια, αλλάζουν τα πάντα.
Από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης περάσαμε βίαια σε μια μακρά περίοδο γενικευμένης αναταραχής όπου η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την ανάγκη να εμπεδωθεί ξανά αίσθημα ασφάλειας γύρω από την παγκόσμια προμήθεια τροφίμων και ενέργειας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτήν την κατάσταση αλώβητος δεν θα βγει κανείς. Και όσο ο πόλεμος παρατείνεται, τόσο θα αυξάνονται οι οικονομικές του επιπτώσεις και η ακρίβεια θα συνεχίσει να αφορά τα πάντα.
Στην πατρίδα μας η Κυβέρνηση φρόντισε εξαρχής να δημιουργήσει αναχώματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολεμικής σύρραξης. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά σε συντονισμένες δράσεις για τη στήριξη των πολιτών -και ιδίως των ευπαθών- καθώς και για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας.
Η συνεχής αναπροσαρμογή των δεδομένων στο μέτωπο της οικονομίας κρίνεται επιτακτική αφού το φαινόμενο είναι δυναμικό, μιας και η διαταραχή στην προσφορά δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά σχεδόν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Έτσι, δεδομένου ότι η ακρίβεια δεν... καταργείται με ένα νόμο και ένα άρθρο, προχωρούμε σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στήριξης, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέσω αυτών τονώνουμε την αγοραστική δύναμη των συμπατριωτών μας, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, από αυτόν τον μήνα αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Έως 80% για σπίτια και 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα από 42 ευρώ που είναι σήμερα. Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% αύξησης, ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε μέρος των προηγούμενων απωλειών για τις μικρές επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο θα παρέχουμε 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ τον ίδιο μήνα 250.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν διπλή δόση.
Αναφορικά με τα καύσιμα προχωρούμε στην επιδότησή τους καλύπτοντας όλη τη μεσαία τάξη, μιας και η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση είναι 22 λεπτά του ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά του ευρώ στα νησιά.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους αγρότες, αφού ανακοινώθηκε επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022. Παράλληλα, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προχωρούμε στη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Εξυπακούεται ότι η στήριξη δεν σταματά εδώ, αφού διαθέτουμε εφεδρείες να προχωρήσουμε -εφόσον κριθεί αναγκαίο- σε νέες στοχευμένες παρεμβάσεις ανακούφισης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Όσο, όμως, οι ημέρες περνούν, τόσο αναδεικνύεται η ανάγκη επιστροφής της χώρας μας στην αυτάρκεια.
Το 1961 ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωνε «πολύ υπερήφανος γιατί πετύχαμε με τις πολιτικές μας την διατροφική επάρκεια της χώρας».
Σήμερα, 61 χρόνια μετά, συζητούμε για τον κίνδυνο έλλειψης βασικών αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που στην πατρίδα μας παραμένουν χέρσες τεράστιες εκτάσεις στις πιο γόνιμες περιοχές της. Βλέπετε, επαναπαυθήκαμε στις φθηνές εισαγωγές, απαξιώσαμε τη γεωργία και γυρίσαμε την πλάτη στην καλλιέργεια της γης. Ωστόσο, ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τη γη με νέα δημιουργική διάθεση. Όχι ως πηγή επιδοτήσεων, αλλά ως πεδίο υψηλών αποδόσεων στον τομέα της αγροδιατροφικής, βασιζόμενη σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.