(Άρθρο): «Από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης στην περίοδο της γενικευμένης αναταραχής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politesoraiokastrou.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 05 Απριλίου 2022.

«Από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης στην περίοδο της γενικευμένης αναταραχής»

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια μια σειρά γεωπολιτικών και οικονομικών ανισορροπιών οι οποίες άλλαξαν τα πάντα όσον αφορά στον τρόπο ζωής μας. Γι' αυτό δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ημέρες που διανύουμε είναι οι πιο σημαντικές από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έως σήμερα.
Από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης περάσαμε βίαια σε μια μακρά περίοδο γενικευμένης αναταραχής όπου η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την ανάγκη να εμπεδωθεί ξανά αίσθημα ασφάλειας γύρω από την παγκόσμια προμήθεια τροφίμων και ενέργειας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτήν την κατάσταση αλώβητος δεν θα βγει κανείς. Και όσο ο πόλεμος παρατείνεται, τόσο θα αυξάνονται οι οικονομικές του επιπτώσεις και η ακρίβεια θα συνεχίσει να αφορά τα πάντα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες δυσκολίες κάλυψης των καθημερινών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Γι' αυτό ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε στον οικονομικό μας καθρέφτη. Εξαρχής η Κυβέρνηση δημιούργησε αναχώματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της εθνικής μας οικονομίας προχώρησε και συνεχίζει να προχωρά σε συντονισμένες δράσεις αφενός για τη στήριξη των πολιτών -και ιδίως των ευπαθών- και αφετέρου για την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Ήδη θέσπισε «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, έφερε διάταξη για τον έλεγχο των αποθεμάτων και προανήγγειλε τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
Παράλληλα και δεδομένου ότι η ακρίβεια δεν... καταργείται με ένα νόμο και ένα άρθρο, προχωρούμε σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στήριξης, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέσω αυτών τονώνουμε την αγοραστική δύναμη των συμπατριωτών μας, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων ενέργειας. Έτσι, από αυτόν τον μήνα αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Έως 80% για σπίτια και 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα από 42 ευρώ που είναι σήμερα. Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% αύξησης, ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε μέρος των προηγούμενων απωλειών για τις μικρές επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο θα παρέχουμε 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ τον ίδιο μήνα 250.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν διπλή δόση.
Αναφορικά με τα καύσιμα προχωρούμε στην επιδότησή τους καλύπτοντας όλη τη μεσαία τάξη, μιας και η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση είναι 22 λεπτά του ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά του ευρώ στα νησιά.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους αγρότες, αφού ανακοινώθηκε επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022. Παράλληλα, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προχωρούμε στη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Εξυπακούεται ότι η στήριξη δεν σταματά εδώ, αφού διαθέτουμε εφεδρείες να προχωρήσουμε -εφόσον κριθεί αναγκαίο- σε νέες στοχευμένες παρεμβάσεις ανακούφισης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Εκείνο, όμως, που πρέπει να κατανοήσουμε είναι η ανάγκη επιστροφής της χώρας μας στην αυτάρκεια.
Ενώ, για παράδειγμα, συζητούμε για τον κίνδυνο έλλειψης βασικών αγροτικών προϊόντων, στην πατρίδα μας παραμένουν χέρσες τεράστιες εκτάσεις στις πιο γόνιμες περιοχές της. Επαναπαυθήκαμε στις φθηνές εισαγωγές, απαξιώσαμε τη γεωργία και γυρίσαμε την πλάτη στην καλλιέργεια της γης. Οφείλουμε, λοιπόν, να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας και να αντιμετωπίσουμε τη γη με νέα δημιουργική διάθεση, ώστε να ακουστεί ξανά στην Ελλάδα η ιστορική φράση του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, που είπε το 1961: «Είμαι πολύ υπερήφανος γιατί πετύχαμε με τις πολιτικές μας την διατροφική επάρκεια της χώρας». Φράση ιδιαίτερα επίκαιρη 61 χρόνια μετά.