(Άρθρο): «Το μέτρο και η σύνεση είναι η απάντηση στις κραυγές και τον λαϊκισμό»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

«Το μέτρο και η σύνεση είναι η απάντηση στις κραυγές και τον λαϊκισμό»

Μετά τη ρωσική εισβολή στη Ρωσία η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Η δύσκολη καθημερινότητα που βιώνει η υφήλιος εξαιτίας των διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, όπως το ρεύμα, η θέρμανση, τα είδη πρώτης ανάγκης και των πληθωριστικών πιέσεων που απορρυθμίζουν την παγκόσμια οικονομία, αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθιστώντας σαφές ότι με τον λαϊκισμό δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Υπό αυτό το πρίσμα επισήμανα την ανάγκη η «δίδυμη καταιγίδα» του σήμερα να μην εξελιχθεί σε πόλωση για τον προσανατολισμό κάθε χώρας.
Προφανώς, το φαινόμενο του λαϊκισμού δεν αφορά μόνο τη Γαλλία αλλά απασχολεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν γενικευμένο ευρωσκεπτικισμό.

Βλέπετε, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των πρώτων υλών και των τροφίμων επιδρούν αρνητικά στην καθημερινότητα των πιο ευάλωτων, γεγονός που τους καθιστά πιο ανεκτικούς και πιο δεκτικούς στους κήρυκες του λαϊκισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται εξ ορισμού από υπερβολική και μη αυθεντική λαϊκότητα, καθώς αρκείται στο να προτείνει δημαγωγικές και απατηλές «λύσεις» στα υπαρκτά προβλήματα του κόσμου. Όσον αφορά στην πατρίδα μας οι προκλήσεις, τα στοιχήματα, αλλά και οι παγίδες είναι πολλές για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η σημαντικότερη ευθύνη που έχουμε, όμως, είναι να μην λοξοδρομήσουμε από το δρόμο της διαφάνειας, της ειλικρίνειας και του πραγματισμού.
Προσωπικά δεν θα διαφωνήσω με την άποψη ότι ο λαϊκισμός μπορεί να προσκολλάται στην οποιαδήποτε πολιτική ιδεολογία, έχοντας ως σημείο τομής την προγραμματική ανευθυνότητα. Όμως στην εγχώρια πολιτική σκηνή έχει αποδειχθεί οτι είναι... προνόμιο της Αριστεράς. Για παράδειγμα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, χωρίς ταυτόχρονα συγκεκριμένη πρόταση για το πώς δημοσιονομικά θα εξομοιωθεί, είναι λαϊκισμός χειρίστου είδους. Άλλη μια προσπάθεια, δηλαδή, της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης να τάξει στους Έλληνες
τον... παράδεισο χωρίς θυσίες, που στον πυρήνα της έχει τη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και ταυτόχρονα τη διατήρηση της υποτιθέμενης «φιλολαϊκότητας της Αριστεράς» μέσω της δημαγωγίας των αντιμέτρων.
Στη μάχη, λοιπόν, ανάμεσα στον ορθολογισμό και στο λαϊκισμό οι Έλληνες καλούμαστε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Να μην υποκύψουμε στον πειρασμό, αλλά να βροντοφωνάξουμε «ως εδώ» σε όσους επιχειρούν να θέσουν εκ νέου σε λειτουργία τη λαϊκίστικη μηχανή του μίσους δημιουργώντας τη γενιά των «νέο-αγανακτισμένων». Σε τελική ανάλυση το μέτρο και η σύνεση είναι η απάντηση σε κάθε είδους κραυγές και φυσικά στον λαϊκισμό.