(Άρθρο): «Πέντε συν μια ειδήσεις που πιστοποιούν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr» που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 05 Μαΐου 2022.

«Πέντε συν μια ειδήσεις που πιστοποιούν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

Ο νέος τερματικός σταθμός LNG που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία ηγετών της Ν.Α. Ευρώπης, αναβαθμίζει την πατρίδα μας σε ενεργειακή πύλη για τα Βαλκάνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο αφενός θα μας επιτρέψει σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές και αφετέρου επιβεβαιώνει ότι οι χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ένα κομβικό ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.
Όπως εύστοχα παρατήρησε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel, «πρόκειται για μια γεωπολιτική επένδυση σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία», η οποία συνδράμει καθοριστικά «στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε.», αλλά και στους μακροπρόθεσμους στόχους της σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια πολύτιμη είδηση η οποία προστίθεται σε άλλες πέντε που προηγήθηκαν αναφορικά με την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, που όλες μαζί πιστοποιούν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.
Για παράδειγμα, στο μέτωπο της οικονομίας η πρώτη θετική είδηση είναι η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από 1η Μαΐου διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από 663 που ήταν μέχρι πρότινος. Πρόκειται για μεσοσταθμική αύξηση +9,7% που συνεπάγεται έναν ολόκληρο μισθό στη διάρκεια ενός χρόνου (50 ευρώ επί 14 μισθούς = 700 ευρώ), εξέλιξη η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε άλμα δυο θέσεων στην κατάταξη των 21 χωρών της Ε.Ε., αφού από την 11η θέση που βρισκόμασταν, πλέον ανεβήκαμε στην 9η θέση.
Η δεύτερη θετική είδηση αφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Στις 23 Απριλίου η Standard & Poor's μας αναβάθμισε σε ΒΒ+, ενώ στις 18 Μαρτίου είχε προηγηθεί αναβάθμιση από DBRS. Η αναβάθμιση αυτή μας φέρνει ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία κινείται αταλάντευτα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τι σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο; Ότι ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερο δανεισμό από άλλες χώρες, καθώς και από τις τράπεζες και πως η Ελλάδα «μεταμορφώνεται» σε ασφαλή επενδυτικό προορισμό, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή νέας αναβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας από τους οίκους Fitch και Moody's.
Η τρίτη θετική είδηση σχετίζεται με την Eurostat, η οποία ανακοίνωσε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 2% για το 2021, αφού από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τελικά το δημοσιονομικό έλλειμμα κυμαίνεται στο 5%.
Τέταρτη θετική είδηση είναι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας διασφαλίζει σταθερότητα και σοβαρότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την στιγμή που ο ίδιος είναι φίλος της Ελλάδας, ευρωπαϊστής και ο ηγέτης της Ε.Ε.
Τέλος, ως πέμπτη θετική είδηση αξιολογώ την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Η συνάντηση των δυο ανδρών επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι ένας «πολύτιμος σύμμαχος» και «σοβαρός παίκτης» σε όλα τα επίπεδα.
Συνοψίζοντας, με αφορμή τις πέντε συν μια θετικές ειδήσεις που μόλις ανέφερα, είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Νιώθουμε, προσπαθούμε και δρούμε, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.