(Άρθρο): «Ο Έρντογαν βαδίζει στα αναθεωρητικά χνάρια του Πούτιν»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thepresident.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022.

«Ο Ερντογάν βαδίζει στα αναθεωρητικά χνάρια του Πούτιν»

Η ενορχηστρωμένη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, οι συνεχείς απειλές, το απύθμενο θράσος και η εμπρηστική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να κουρελιάσει όλες τις διεθνείς συνθήκες, υπενθυμίζουν στην υφήλιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος βαδίζει στα αναθεωρητικά χνάρια του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δεν το κάνει μόνο διότι βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα του, ούτε εξαιτίας των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν και της δημοτικότητας του που κατρακυλάει. Το κάνει γιατί ο ίδιος φαντάζεται τον εαυτό του ως «Σουλτάνο» ή ακόμα χειρότερα ως νέο «Πορθητή».
Υπενθυμίζω ότι στην 569η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, σε μια αποστροφή του λόγου του, υποστήριξε πως «ο σουλτάνος Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είναι μόνο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης αλλά και ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας».
Αυτή η εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν πηγάζει από την απέλπιδα προσπάθεια του να εμφανιστεί ως ρυθμιστικός παράγοντας στην ευαίσθητη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και από την συντονισμένη επιμονή του να γράψει τη... δική του ιστορία, διαγράφοντας τον Μουσταφά Κεμάλ και μηδενίζοντας την επιρροή του στην Τουρκία.
Οι ακροβασίες Ερντογάν σε τεντωμένο σχοινί και οι σαφείς απειλές που εξαπολύει εις βάρος της Ελλάδας μαρτυρούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, επί του παρόντος, κινούνται σε έναν δρόμο που μοιάζει δίχως επιστροφή. Μακάρι το ζήτημα να παραμείνει διπλωματικό και να μη χρειαστεί να λάβει άλλες διαστάσεις. Γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι θα κληθούμε να συνομιλήσουμε με την ιστορία.
Απέναντι στο τουρκικό παραλήρημα και τον λεκτικό εκτροχιασμό, η ελληνική Κυβέρνηση απαντά με διπλωματικές πρωτοβουλίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στρατιωτική επιφυλακή στα σύνορα και ψυχραιμία. Στις «κραυγές» της γειτονικής χώρας απαντούμε με επιχειρήματα και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, ευρισκόμενοι σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα.
Προφανώς η πατρίδα μας δεν διαπραγματεύεται αδιαπραγμάτευτα θέματα! Και τίποτα δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, κρατάμε χαμηλά τους τόνους, εκπέμπουμε ισχυρό μήνυμα ουσιαστικής ετοιμότητας, είμαστε αποφασιστικοί, έχουμε αυτοσυγκράτηση και πάνω από όλα τη βούληση να υπερασπιστούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Όσο η Τουρκία μεταμορφώνεται από «επιτήδειος ουδέτερος», στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε «επιτήδειο κατακτητή» με αναθεωρητικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας, εμείς δηλώνουμε επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο μέσω διαλόγου και καλής πίστης.
Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποφασιστικά τον Τουρκικό αναθεωρητισμό. Καμία επεκτατική βλέψη δεν αντιμετωπίζεται με μισόλογα ή... πολιτικά χάδια, παρά μονάχα με καθαρές κουβέντες. Σαν αυτές που απαιτούνται προκειμένου η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν είναι φρόνιμο να παίζει με τη... φωτιά, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καεί!