(Άρθρο): «Η ήρεμη αυτοπεποίθηση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Oraiokastro24.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2022.

«Η ήρεμη αυτοπεποίθηση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Για πολλοστή φορά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η κλιμακούμενη ένταση, με ευθύνη και απόφαση της Άγκυρας, είναι ανησυχητική και ένα μεγάλο λάθος το οποίο μακάρι να μην αποδειχθεί κρίσιμο. Το αυστηρό «μήνυμα» που έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, μέσω της δήλωσης του εκπροσώπου του πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τον αναθεωρητισμό και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Υπό αυτό το πρίσμα η επισήμανση του εκλεκτού φίλου και συναδέλφου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προς τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, πως «δεν μπορούμε να πάμε έτσι», είναι απόλυτα εύστοχη και άκρως περιγραφική της κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο.
Αυτή ήταν που τον Νοέμβριο του 2019, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αυτή εργαλειοποίησε το Μάρτιο του 2020 το προσφυγικό και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου προκάλεσε την ένταση στο πεδίο. Αυτή ήταν, λίγο μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη, που προχώρησε σε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και τώρα, ανακαλύπτει δήθεν απειλές εναντίον της, προκειμένου να μεταθέσει τη συζήτηση από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο μπαράζ της τουρκικής επιθετικότητας και της εμπρηστικής ρητορικής η Ελλάδα απαντά με ήρεμη αυτοπεποίθηση.
Ασφαλώς, θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλους! Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα διαπραγματευτούμε αδιαπραγμάτευτα θέματα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου οι Έλληνες να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.
Διαθέτουμε ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, ισχυρούς συμμάχους και είμαστε ενταγμένοι σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που η Ελλάδα σέβεται και υπηρετεί. Αυτό που η Ελλάδα προτάσσει, αυτό που η Ελλάδα εμπιστεύεται καθώς οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν μπορούν να σταθούν απέναντί του.
Από τη δική μας πλευρά η Ελλάδα καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και πως η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή μας δεν εξυπηρετεί κανέναν. Άρα, βρισκόμαστε στο σημείο που η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποφασιστικά τον Τουρκικό αναθεωρητισμό. Δίχως μισόλογα, αστερίσκους ή... πολιτικά χάδια. Στην προκειμένη περίπτωση δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά...», παρά μονάχα καθαρές κουβέντες.