(Άρθρο): «Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο»

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «30 ημέρες», που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022.

«Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο»

Όταν στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισέβαλλε στην Ουκρανία, υποστήριξα στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, όπου πήρα το λόγο ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ότι ο κόσμος που γνωρίζαμε άλλαζε ριζικά. Εκατό και πλέον ημέρες αργότερα η ορμητική διολίσθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων επιβεβαιώνει ότι οι «πληγές» που άνοιξαν εκείνη την ημέρα σε γεωπολιτικό επίπεδο θα αργήσουν πολύ να «κλείσουν». Οι ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας που ξεστομίζει καθημερινά ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι η έμπρακτη απόδειξη.
Επί της ουσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποιεί την Ευρώπη με τον επόμενο πόλεμο! Βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα του, αλλά και των προεδρικών εκλογών που πλησιάζουν. Γι' αυτό επέλεξε να κινείται στρατηγικά σε μια κατεύθυνση που θυμίζει δρόμο δίχως... επιστροφή. Μακάρι το ζήτημα να παραμείνει διπλωματικό και να μη χρειαστεί να γίνει... στρατιωτικό. Ωστόσο, η πολεμική ρητορική της Άγκυρας και του συστήματος που συστρατεύεται γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν δεν προοιωνίζει τίποτα καλό, τουλάχιστον επί του παρόντος, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Στο τουρκικό παραλήρημα και τον λεκτικό εκτροχιασμό, η Ελλάδα απαντά με διπλωματικές πρωτοβουλίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στρατιωτική επιφυλακή στα σύνορα και ψυχραιμία, προκειμένου να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χρειαστεί να συναντηθούμε με την ιστορία. Απέναντι στις «κραυγές» παραθέτουμε επιχειρήματα και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, ευρισκόμενοι σε αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα. Παρακολουθούμε, αξιολογούμε σχολαστικά κάθε κατάσταση και είμαστε αποφασισμένοι πως δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα αναπάντητο.
Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται αδιαπραγμάτευτα θέματα! Και τίποτα δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όσο ο Ερντογάν «αναμετράται» στο εσωτερικό της χώρας του με τον Μουσταφά Κεμάλ, εξωτερικεύοντας τα πολιτικά του αδιέξοδα, εμείς κρατάμε χαμηλά τους τόνους εκπέμποντας ισχυρό μήνυμα ουσιαστικής ετοιμότητας, αποφασιστικότητας, νηφαλιότητας και αυτοσυγκράτησης, εστιάζοντας στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Όσο ο Ερντογάν προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα του... φρενοκομείου, εμείς απέχουμε από έντονες εκφράσεις και προκλητικές δηλώσεις φροντίζοντας να προασπιζόμαστε την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Ν.Α. Ευρώπη.
Όσο η Τουρκία μεταμορφώνεται από «επιτήδειος ουδέτερος», στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε «επιτήδειο κατακτητή» με αναθεωρητικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας, εμείς δηλώνουμε επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο μέσω διαλόγου και καλή πίστη.
Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο το ιστορικό παρελθόν της Τουρκίας και την δικαιολογημένη καχυποψία που περιβάλλει τις πράξεις της, η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποφασιστικά τον Τουρκικό αναθεωρητισμό. Καμία επεκτατική βλέψη δεν αντιμετωπίζεται με μισόλογα ή... πολιτικά χάδια, παρά μονάχα με αποφασιστικότητα. Εφόσον, λοιπόν, η Δύση έχει πάρει το μάθημά της στην Ουκρανία, οφείλει
να στείλει εδώ και τώρα αυστηρά μηνύματα και στην Τουρκία. Πριν να είναι αργά...