(Άρθρο): «Το σύνθημα “όχι στην οπαδική βία” δεν είναι μια καταδικασμένη ευχή αλλά σπουδαίος στόχος προς επίτευξη»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022.

«Το σύνθημα "όχι στην οπαδική βία" δεν είναι μια καταδικασμένη ευχή αλλά σπουδαίος στόχος προς επίτευξη»

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου-Εις το Όνομα του Άλκη», στις αρχές της εβδομάδας, δεν θα έπρεπε να γίνει υπό την έννοια ότι ο 19χρονος Άλκης Καμπανός δεν θα έπρεπε να είχε δολοφονηθεί! Η οικογένεια του δεν θα έπρεπε να στερηθεί το παιδί της, στην κοινωνία μας δεν θα έπρεπε να έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας και δεν θα πρέπει κάποιος να αφαιρεί χωρίς δισταγμό μια ανθρώπινη ζωή.
Προσωπικά στηρίζω δυναμικά το εγχείρημα του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου και πρωτοστάτησα στη συνάντηση της Δευτέρας γιατί εύχομαι ο άδικος, αναίτιος και σκληρός θάνατος ενός 19χρονου νέου, που συγκλόνισε το πανελλήνιο και μας άγγιξε πραγματικά βαθιά, να είναι ο τελευταίος. Αφού, λοιπόν, νιώσαμε πρωτόγνωρα συναισθήματα, ήρθε η ώρα να δράσουμε και να συνεργαστούμε προκειμένου να σταματήσουμε τη βία, το φόβο, τον θάνατο. Και αυτό γιατί ωρίμασε η στιγμή να μιλήσουμε για ελπίδα, όνειρα και τη ζωή που μας αξίζει.
Παίρνοντας το λόγο στην πρόσφατη εκδήλωση επισήμανα ότι ο αθλητισμός είναι χαρά και όχι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Γι' αυτό η φράση «καταδικάζουμε τη βία», που γράφτηκε και ειπώθηκε κατά κόρον τους τελευταίους μήνες πρέπει να γίνει αφετηρία να σπάσουμε το απόστημα ώστε οι φίλαθλοι, οι οπαδοί των ομάδων να μην είναι «εχθροί» ο ένας για τον άλλον. Κανένα οπαδικό κασκόλ δεν έχει μεγαλύτερη αξία από μια ζωή!
Σε τελική ανάλυση, αθλητισμός δεν σημαίνει «τυφλή αντιπαράθεση» και ο φίλαθλος δεν είναι «στρατιώτης», ούτε τα ομαδικά αθλήματα ένας «πόλεμος» που μετατρέπει σε πεδία μάχης γήπεδα, πλατείες και γειτονιές. Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους μας και σε καμία περίπτωση δεν είναι προέκταση του εγωισμού μας, ούτε πεδίο κοινωνικού ακτιβισμού. Ανήκει στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας που έχουν μείνει άφωνοι από τη θλίψη και τον πόνο για τον άδικο θάνατο του Άλκη.
Στο σημείο που βρισκόμαστε μετρούν οι πράξεις! Οφείλουμε να ομονοήσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ξανά στη βία να βρυγχάται έξω από τα γήπεδα. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε ένα εφιαλτικό αλλά αληθινό σκηνικό καθώς η επικαιρότητα έχει κατακλυστεί από περιστατικά εγκληματικότητας νέων παιδιών, πολλά εκ των οποίων είναι ανήλικα. Διαβάζουμε διαρκώς για επεισόδια και συμπεριφορές βίαιης, ποινικής παραβατικότητας σε σχολεία και δρόμους σε όλη τη χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα κάλεσα τους παρευρισκόμενους να πολεμήσουμε και να νικήσουμε την κουλτούρα της βίας. Να απαντήσουμε ενωμένοι στα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά και να την καταδικάσουμε, δίχως να ξεχνούμε ότι η βία δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε δικαιολογίες.
Ας ξαναδώσουμε στον αθλητισμό την αίγλη του παρελθόντος, επαναφέροντας στο αθλητικό πνεύμα τη χαμένη αίσθηση της αθωότητας βασιζόμενοι στο τρίπτυχο εγρήγορση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση. Η αποφασιστικότητα και η συνεργασία όλων είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί το θλιβερό φαινόμενο του χουλιγκανισμού. Ας πούμε όλοι μαζί όχι στην ανοχή και στην σιωπή. Ας αποδείξουμε στην πράξη ότι το σύνθημα «όχι στην οπαδική βία» δεν είναι μια καταδικασμένη ευχή αλλά σπουδαίος στόχος προς επίτευξη».