(Άρθρο): «Για την αυτοδύναμη Ελλάδα του σήμερα και του αύριο»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «30 Ημέρες», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022.

«Για την αυτοδύναμη Ελλάδα του σήμερα και του αύριο»

Ας ξεκινήσουμε από τα τετριμμένα αλλά όχι αυτονόητα. Τίποτα από όσα πολλά και σημαντικά πετύχαμε την τελευταία τριετία δεν είναι δεδομένο. Μπορούν να εξανεμιστούν εν ριπή οφθαλμού εφόσον δεν αξιολογήσουμε σωστά και δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα διδάγματα της πρόσφατης εμπειρίας, όταν στη μελλοντική μας διαδρομή σταθούμε μπροστά στο επόμενο κρίσιμο σταυροδρόμι.
Το εθνικό στοίχημα παραμένει η Ελλάδα να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην ανάπτυξη και τις εξαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη. Να παραμένει ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη μέσα σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενων συνθηκών και λειτουργώντας υπό ένα σαφές πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ώστε να μη ζήσουν ποτέ ξανά οι επόμενες γενιές την ταπείνωση μιας οικονομικής Επιτροπείας.

Η ωριμότητα που επιδείξαμε στα 12 χρόνια μνημονίων και επιτήρησης ήταν παροιμιώδης. Και πλησιάζει η στιγμή, σε λίγους μήνες από σήμερα, κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιο είναι το μέλλον που επιθυμούμε. Θέλουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης και της προόδου ή της επαιτείας; Του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού; Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας; Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας; Της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης;
Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως το τέλος της εποχής των αυταπατών ήταν οδυνηρό. Όπως δεν αμφισβητούνται οι αλλαγές που συντελέστηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα στην οικονομία, την κοινωνία, την υγεία και την παιδεία. Σταθήκαμε όρθιοι, διότι πορευόμαστε με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια. Ο οδικός χάρτης που ακολουθούμε θα συνεχίσει να ξετυλίγεται εντός του 2022 και εκτείνεται στο μέλλον με άξονα χαμηλότερους φόρους, μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές, φροντίδα για τους αδύναμους, αξιοπρέπεια και όραμα.
Πλέον οι Έλληνες πληρώνουμε μικρότερους φόρους εισοδήματος με εισαγωγικό συντελεστή 9%, έχοντας υψηλότερο αφορολόγητο. Η πατρίδα μας έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη καθώς μέσα στην κρίση δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, με τον δείκτη απασχόλησης να φτάνει τα 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ η πατρίδα μας διαθέτει περισσότερους και ισχυρότερους συμμάχους χάρη στις δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας που έχει υπογράψει με χώρες από την Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό κόσμο.
Οι νέες αφετηρίες που μόλις περιέγραψα δεν σημαίνει ότι έπαψαν να υπάρχουν κακώς κείμενα. Το αναγνώρισε εξάλλου ο Πρωθυπουργός από το βήμα της 86ης ΔΕΘ. Όμως κάθε Κυβέρνηση που σέβεται τον όρκο που έχει δώσει βρίσκεται σε διαρκή μάχη και αρνείται να συνθηκολογήσει με λάθη, αστοχίες και παραλείψεις.
Έτσι, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί, φροντίζουμε να αναδεικνύουμε κάθε πρόβλημα στο αληθινό του μέγεθος. Η ενεργειακή κρίση, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα, συμπαρασύροντας αλυσιδωτά το κόστος σχεδόν όλων των προϊόντων. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την αναγκαιότητα η απάντηση να είναι ευρωπαϊκή. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική όψη του πολέμου ξεδιπλώνουμε καθημερινά ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής και το κάνουμε στο βαθμό των δυνατοτήτων μας. Είπαμε ότι θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το πράττουμε. Είπαμε ότι θα εφαρμόσουμε πολιτική κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά ορθή και το πράττουμε. Διότι μόνη δέσμευσή μας είναι το συμφέρον της χώρας!
Οι 21 πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα εκδηλωθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους, αποτελούν μέρος ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης. Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί, μέχρι το τέλος του 2022 θα εφαρμοστούν οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής. Θα ακολουθήσουν 12 μεγάλες αλλαγές που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και οι οποίες θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, ενώ ανακοινώθηκε και ένα σχέδιο τομή που απαντά στο πρόγραμμα στέγης των νέων ζευγαριών το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως.
Η ενίσχυση των 250 ευρώ τον προσεχή Δεκέμβριο σε 2.300.000 ευάλωτους συμπατριώτες μας αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Επίσης το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ με διευρυμένα κριτήρια δικαιούχων, ενώ καταβάλλεται έκτακτη επιδότηση στους αγρότες ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων και επιδότηση 89 εκατομμυρίων ευρώ για 50.000 κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
Όσον αφορά στη μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 ξεχωρίζει η μείωση 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων. Ακόμη καταργείται για πάντα και για όλους η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, ενώ ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.
Όλα οι παραπάνω πολιτικές που σας ανέφερα δεν μας εκτρέπουν από το δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλησης. Είναι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία και να τη θωρακίσουμε έναντι των αυξημένων προκλήσεων που θα συναντήσουμε τους επόμενους μήνες.
Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις που μόνο η ΝΔ αποδεδειγμένα μπορεί να δώσει μέσα από το σχήμα ολοκληρωμένης πολιτικής που παρουσιάζει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Μπορούμε να οδηγήσουμε με ασφάλεια την Ελλάδα σε έναν κόσμο ταραγμένο και αβέβαιο.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι η πολιτική πρέπει να γίνεται στο πεδίο των προτάσεων για τα κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας. Έτσι, θα συνυπογράψω την αναφορά του Πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ότι στους πρωτόγνωρους καιρούς που ζούμε, η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων δεν είναι απλά μια θεωρητική άσκηση, αλλά απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα η πολιτική σταθερότητα παύει να είναι κομματική προτίμηση και μετατρέπεται σε εθνική αναγκαιότητα για την αυτοδύναμη Ελλάδα του σήμερα και του αύριο.