(Άρθρο): «Οι γυναίκες έχουν δύναμη, έχουν φωνή»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Oraiokastro24.gr», που δημοσιεύηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022.

«Οι γυναίκες έχουν δύναμη, έχουν φωνή»

Στον επίλογο της εκδήλωσης που διοργάνωσα στο Ωραιόκαστρο για την έμφυλη βία έκλεισα την τοποθέτησή μου λέγοντας πως «οι γυναίκες έχουν δύναμη, έχουν φωνή». Η παραπάνω φράση μου ήρθε ξανά στο νου με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έμφυλη βία και η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών. Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που απαιτεί τη συστράτευση όλων. Διότι, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδιωτική υπόθεση αλλά ως ένα κοινωνικό ζήτημα με πολυεπίπεδες προεκτάσεις. Κάθε τραύμα μιας γυναίκας είναι τραύμα μιας κοινωνίας!
Το μαρτυρούν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που είναι «γροθιά» στο στομάχι... Σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., μια στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία ή και τις δυο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπεται. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.
Όσον αφορά στην Ελλάδα: Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμές, το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές, ενώ το 70% των θυμάτων είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτατης εκπαίδευσης.
Με λίγα λόγια πρόκειται για μια από τις πιο καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναλογιστείτε ότι το 35% των γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Ποσοστό που σε ορισμένες χώρες αγγίζει ακόμη και το 70%. Άρα, πρόκειται για μια μάστιγα που εμποδίζει την ισότητα των φύλων και η αντιμετώπιση της απαιτεί παγκόσμια και συνεχή συμμετοχή σε όλες τις χώρες.
Στην πατρίδα μας, όπως και σε όλον τον κόσμο, έχουν υπάρξει και υποθέσεις έμφυλης βίας που δυστυχώς είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και το θάνατο των θυμάτων. Υποθέσεις για τις οποίες μετά πολλοί γνώριζαν, αλλά κανείς δεν μίλησε παρά μόνο όταν συνέβη το μοιραίο.
Γι' αυτό προτρέπω να σπάσουμε τη σιωπή και να ενεργούμε αποφασιστικά ώστε τα θύματα να βρίσκουν την απαιτούμενη βοήθεια και προστασία. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της. Υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανισμός για να την υποστηρίξει. Αρκεί να θυμόμαστε ότι οι διάφορες μορφές βίας που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι, τον δρόμο, τον χώρο εργασίας και αλλού συνιστούν παραβίαση βασικού ανθρωπίνου δικαιώματος και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ας δράσουμε συντεταγμένα!