(Άρθρο): «Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν πρέπει να είναι ζητούμενο αλλά αυτοσκοπός»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thesstoday.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022.

«Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν πρέπει να είναι ζητούμενο αλλά αυτοσκοπός»

Η σημερινή Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μας υπενθυμίζει το χρέος μας ως κοινωνία. Ότι η ισότητα των φύλων δεν πρέπει να είναι ζητούμενο αλλά αυτοσκοπός! Γι' αυτό, σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις που διοργάνωσα, απευθύνω κάλεσμα να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και να βάλουμε τέλος στο φόβο.
Στο πλαίσιο αυτό ζητώ από τις παρευρισκόμενες να δείξουν τη δύναμή τους, γιατί γυναίκα σημαίνει δύναμη. Δεν έχουν απλώς τη δύναμη, είναι η δύναμη! Όπως είναι η ζωή, η αγάπη, η ομορφιά και η ευτυχία. Γιατί, σε τελική ανάλυση, η γυναίκα ξέρει να ανοίγει καινούργιους δρόμους όταν οι άλλοι απλά ακολουθούν.
Όμως, η ισότητα των φύλων δεν είναι μια μάχη που αφορά μόνο τις γυναίκες. Κάθε άλλο... Πρέπει να αποτελέσει κατάκτηση της ανθρωπότητας για την εμπέδωση μιας ισορροπημένης και υγιούς κοινωνίας.
Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργάνωσα τους προηγούμενους μήνες με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και πολιτικές ισότητας των φύλων», τόνιζα στις εισαγωγικές μου τοποθετήσεις ότι καμία γυναίκα που ανεβαίνει τον προσωπικό της Γολγοθά δεν είναι μόνη. Με παραδείγματα εξηγούσα ότι στόχευσή μου είναι η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την ισότητα των φύλων. Ήρθε η ώρα να «σπάσουμε» τα έμφυλα στερεότυπα!
Είναι αλήθεια ότι την τελευταία τριετία η νομοθεσία και οι πολιτικές βελτιώθηκαν σημαντικά μετά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, ούτως ώστε να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες. Διότι δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά είναι ποινικό αδίκημα! Κάπως έτσι, η ισότητα των φύλων δεν είναι θέμα γυναικείο, μα ζήτημα πανανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό που αφορά όλη την υφήλιο.
Άρα, πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας ότι η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι. Είναι ευθύνη μας να μιλήσουμε και να εμπνεύσουμε τις νέες γενιές, αφήνοντας πίσω τις ιδεολογικές συζητήσεις του παρελθόντος και μεριμνώντας για την οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων, καθώς οι ίσες ευκαιρίες συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
Εξυπακούεται πως η σχέση μεταξύ των δυο φύλων δεν είναι συγκρουσιακή ούτε ανταγωνιστική. Κάθε άλλο... Πρέπει να είναι σχέση συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλοσεβασμού και αλληλεκτίμησης. Από αυτήν την αφετηρία πηγάζει η παρότρυνσή μου να αμφισβητήσουμε εδραιωμένα στερεότυπα ώστε οι έμφυλες ανισότητες να πάψουν να αναπαράγονται και να βαθαίνουν. Ως εκ τούτου καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι μόνη, καμία γυναίκα δεν πρέπει να είναι απροστάτευτη, καμία γυναίκα δεν πρέπει να εκτεθειμένη σε κινδύνους. Αντίθετα, πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και να μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη όταν αυτά παραβιάζονται.