(Άρθρο): «Η Ελλάδα είναι η λύση των προβλημάτων στη Ν.Α. Ευρώπη»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022.

«Η Ελλάδα είναι η λύση των προβλημάτων στη Ν.Α. Ευρώπη»

Κατά γενική ομολογία η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις του σήμερα με δυναμισμό, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ούσα συνεπής στη δέσμευσή της να παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτό οικοδομεί ισχυρές συμμαχίες ώστε να εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και στον καινούργιο κόσμο που αναδύεται. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η πατρίδα μας αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο και επανεπιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην «ευαίσθητη» περιοχή μας.
Ιδιαίτερα το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη παλαιών βεβαιοτήτων που προκάλεσε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλουν την περαιτέρω ενίσχυση των εθνικών μηχανισμών στρατηγικού σχεδιασμού. Υπό αυτό το πρίσμα η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, με την Ελλάδα να πιστεύει και να υπηρετεί την παραπάνω αρχή.
Αυτό φάνηκε στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσα στο Λαγκαδά, με θέμα «εξωτερική πολιτική και εθνική αξιοπρέπεια», με ομιλητές τον Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου, τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Φίλη και τον Αντιστράτηγο ε.α. Ηλία Λεοντάρη.
Στο επίκεντρο τέθηκε η επιρροή που ασκεί η πατρίδα μας στο περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές σύστημα, αλλά και η πεποίθηση που υπάρχει διάχυτη εντός και εκτός συνόρων πως έχουμε ξανά ισχυρή φωνή στα διεθνή φόρα. Βέβαια, για να το πετύχουμε αυτό, επί 3,5 χρόνια χρειάστηκε να εφαρμόζουμε στην πράξη συγκεκριμένες πολιτικές που κατέστησαν την Ελλάδα
κόμβο σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια γινόμαστε η λύση στα προβλήματα, εφαρμόζοντας παράλληλα μια ευέλικτη εξωτερική πολιτική, μέσω της οποίας διατρανώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι αδιαπραγμάτευτα. Και αυτό γιατί απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας.
Παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να εκτραχύνει την κατάσταση στο Αιγαίο, εμείς εργαζόμαστε καθημερινά για την ειρήνη, όπως αποδεικνύει άλλωστε η συνεπής πολιτική στάση που τηρούμε. Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας αγγίζουν, ούτε μας φοβίζουν. Αντίθετα, έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε με πειστικό τρόπο όποιον αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία. Άλλωστε, η άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής σφυρηλατεί την εθνική αξιοπρέπεια μιας χώρας.
Έχουμε, λοιπόν, σωρευμένο διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο μας επιτρέπει να προχωρούμε με καθαρό ορίζοντα, εφαρμόζοντας πατριωτική, νηφάλια και αποφασιστική πολιτική που υπερασπίζεται με σθένος τα εθνικά μας συμφέροντα.
Το επιβεβαιώνουν εξάλου η ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων με την αγορά Rafale, φρεγατών Belharra, κορβετών και υπερσύγχρονων drones, η υπογραφή αμυντικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία, ο υποδειγματικός χειρισμός της κρίσης στον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέιτς, η επέκταση του ήδη απροσπέλαστου τείχους του Έβρου, καθώς και η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80%.