(Άρθρο): «Πλειστηριασμοί: Τι συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, τι ισχύει με ΝΔ για την πρώτη κατοικία»

Άρθρο του Βουλευτή Β' θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023.

«Πλειστηριασμοί: Τι συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, τι ισχύει με ΝΔ για την πρώτη κατοικία»

Στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας κάθε ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί. Το ίδιο έπραξε και σε ό,τι αφορά στο ιδιωτικό χρέος, υλοποιώντας στοχευμένες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις.
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ουδείς χάνει το σπίτι του δίχως καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Και το πράττω, απαντώντας στη συντονισμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι σε εκείνους που παριστάνουν τους «προστάτες των δανειοληπτών», αλλά ξεχνούν ότι επί των ημερών τους πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες πλειστηριασμοί, όπως κυνικά παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ισχυριζόμενος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ότι «δεν είναι και πολλοί 25.000 πλειστηριασμοί». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνεται η αναξιοπιστία του, η απόπειρα νέας εξαπάτησης και ο φαρισαϊσμός του.
Γι' αυτό, στις γραμμές που ακολουθούν, θα παραθέσω τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και τι ισχύει επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Πρώτον: Με το νόμο 4346/2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019 με υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Δεύτερον: Με το νόμο 4354/2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενες εταιρίες διαχείρισης δανείων νομιμοποιούνται να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Έδινε, δηλαδή, στις εταιρείες διαχείρισης δανείων τη δυνατότητα να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες για τις απαιτήσεις που τους μεταβιβάζονται συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού. Και όχι μόνο αυτό, προέβλεψε, επίσης, την κατάργηση της υποχρέωσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Όπως επίσης και τη δυνατότητα των εταιρειών αυτών να έχουν έδρα στο εξωτερικό.
Τρίτον: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το νόμο 4354/2015, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν σήμερα στελέχη του, δεν νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειο τους κατά τη μεταβίβαση σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.
Τέταρτον: Τον Μάιο του 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονικούς και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ψήφισε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μετέτρεψε, δηλαδή, το αδίκημα της απόπειρας παρεμπόδισης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε ιδιώνυμο.
Αυτά συνέβησαν την τετραετία 2015-2019...
Στον αντίποδα, τα τελευταία 3,5 χρόνια αναπτύξαμε δράσεις και μηχανισμούς προκειμένου να αποτραπεί η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», τα «κόκκινα δάνεια» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από 44% τον Ιούνιο του 2019, συρρικνώθηκαν κάτω του 10% τον Ιούνιο του 2022. Ειδικά για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών η Κυβέρνηση ανέλαβε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμοθέτησε προγράμματα για την προστασία τους.
Σύμφωνα με το νόμο 4738/2020 συστήνεται φορέας που θα λειτουργεί ως «καταφύγιο» για τους αδύναμους οφειλέτες που οδηγούνται σε πτώχευση, διατηρώντας ωστόσο την κατοικία τους. Βάσει των κριτηρίων του νέου πτωχευτικού νόμου, ο Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη, μετά από αντίστοιχο αίτημα μεταβίβασης από αυτόν, εφόσον είτε έχει κηρυχθεί σε πτώχευση είτε επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας του, προκειμένου να την επαναμισθώσει σε αυτόν, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έξωσή του. Η περίοδο της επαναμίσθωσης θα φτάνει τα 12 χρόνια και στη λήξη ή νωρίτερα ο οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο.
Το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις μας είναι καθοριστικές αποδεικνύεται από το ότι 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν προγραμματίσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια περισσότερων από 590.000 δανειολήπτες.
Επίσης, η προστασία των σπιτιών απέναντι στα funds θωρακίζεται και με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, βάσει της οποίας οι διαχειριστές δανείων υποχρεούνται να αιτιολογούν ενδεχόμενη μη συναίνεσή τους στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος και να την αναρτούν δημόσια στην πλατφόρμα.
Ακόμη, με την ίδια τροπολογία διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μια και μοναδική οφειλή, εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Τέλος, καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του επιτοκίου ρύθμισής τους. Συνοψίζοντας, ο,τι και αν προσπαθεί να ισχυριστεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, δεν μπορεί να ξεγελάσει ξανά τους πολίτες. Γιατί μιλούν οι πράξεις και η αλήθεια!