(Άρθρο): «Όλα στο φως»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Karfitsa», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 11 Μάρτιου 2023.

«Όλα στο φως»

Όταν η Ελλάδα πενθεί τα παιδιά της κάθε τι άλλο είναι περιττό. Οι ημέρες εθνικού πένθους και συλλογισμού που βιώνουμε απαιτούν από όλους σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και σοβαρότητα-υπευθυνότητα ως προς τη διαλεύκανση των μεγάλων αναπάντητων ερωτημάτων που συνοδεύουν την τραγωδία.
Όλα πρέπει να έρθουν στο φως! Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να βαδίσουμε στο μονόδρομο της αλήθειας ώστε να επέλθει η κάθαρση σε όλα τα επίπεδα και να μην παραμείνει καμία σκιά που θα συντηρεί «μύθους» γύρω από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Άρα, πρέπει να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση κάθε πτυχής του, να δοθούν ουσιαστικές, τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα «γιατί» που βασανίζουν τις οικογένειες των θυμάτων και την κοινωνία και φυσικά να διορθώσουμε όλες τις παραλείψεις και όλα τα «κακώς κείμενα» ώστε να διασφαλίσουμε (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) ότι δεν θα επαναληφθεί γεγονός ανάλογης έντασης και μεγέθους.
Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου έχω επισημάνει ότι η λογοδοσία είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να θεραπεύσουμε διαχρονικές παθογένειες που διατρέχουν το κράτος μας. Διότι, όπως αποδείχθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα, όσες πολυεπίπεδες βελτιώσεις αλλά και αναβαθμίσεις υλοποιήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο την τελευταία τετραετία δεν ήταν αρκετές να αποτρέψουν το δυστύχημα. Γι' αυτό, ως πολιτικό προσωπικό, έχουμε ευθύνη να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα όσα δεν έγιναν για δεκαετίες.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, τεχνικό κλιμάκιο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τους σιδηροδρόμους βρίσκεται στην Ελλάδα ώστε να δρομολογηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας. Επίσης, υπάρχει εκπόνηση σχεδίου για την αλλαγή φιλοσοφίας της προσέγγισης ασφάλειας στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αυστηρότερο πλαίσιο για κλοπές και δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Είναι σαφές ότι η επανεκκίνηση του ελληνικού σιδηρόδρομου θα γίνει με όρους απόλυτης ασφάλειας.
Κλείνοντας, νιώθω την ανάγκη να γράψω και λίγες γραμμές για τον ανίερο «χορό» πολιτικής αξιοποίησης και... εμπορευματοποίησης της λαϊκής συγκίνησης.
Είναι απολύτως κατανοητό ότι στην κοινωνία υπάρχει θυμός για τις αιτίες που οδήγησαν στο θάνατο 57 συνανθρώπους μας. Ωστόσο, συμφωνούμε όλοι ότι η καταστροφική οργή που βάλλει ανεξέλεγκτα κατά δικαίων και αδίκων δεν γιατρεύει τον πόνο ούτε διορθώνει τα λάθη.
Εξίσου μηδενιστικό είναι και το να «τσουβαλιάζεις» τους πάντες. Η γενίκευση αποτελεί εύκολο μέσο άσκησης κριτικής. Μόνο που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χρήσιμη. Το αντίθετο θα έλεγα... Είναι μια μεθοδευμένη προσπάθεια στρεβλής επίδρασης στην κοινή γνώμη. Γιατί είναι εύκολο να παριστάνεις τον αντισυστημικό έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει παχυλά τηλεοπτικά συμβόλαια.
Όσον αφορά στη στοχοποίηση κάθε διαφορετικής άποψης, έχω να προσθέσω ότι η άποψη ελέγχεται, αξιολογείται, κρίνεται, μα δεν φιμώνεται.
Σε τελική ανάλυση, οι πολίτες θυμούνται, βλέπουν, κρίνουν. Όλα στο φως, λοιπόν!